Hallitukselta hyytävä vastaus paikallislehdelle
Julkaistu: 2.8.2019 klo 19:29Koti-Lappi I Pääkirjoitus
Yli 60 vuotta koillisen Lapin tapahtumista kertonut paikallislehti ja yli sata vuotta suomalaista yhteiskuntaa rakentanut media lukijoineen saivat hyytävän vastauksen valtioneuvostolta. "Tiedotteita Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa..."
Pääministeri Antti Rinteen hallitus kiertää kesän aikana eri puolilla maata keskustelemassa hallitusohjelmasta. Tapaamiset järjestetään kirjastoissa. Keskusteluiden tavoitteena on kertoa, mitkä ovat hallituksen tärkeimmät tavoitteet ja kuulla ohjelmasta palautetta.
Kemijärvellä elinkeinoministeri Katri Kulmuni esittelee hallitusohjelmaa ja vastaa yleisön kysymyksiin maanantaina 5.8. klo 10-11 Kemijärven kirjastolla.
Koti-Lappi, niin kuin mikään muukaan maan maakunta- tai paikallislehti - suomalainen vastuullinen media ei kelvannut valtioneuvostolle hallitusohjelman esittelyn ilmoitusvälineeksi, eivät edes sanomalehtien sähköiset verkkolehdet.
Sanomalehdet verkkolehtineen ja YLE ovat kansalaisten mielestä ylivoimaisesti luotetuimpia tiedotusvälineitä. Samoin sanomalehdet ovat ylivoimaisesti mieluisimpia välineitä ilmoittajille. Tilastoissa somejätit ovat häntäpäässä muutamilla prosenteilla.
Facebookin, Twitterin ja Instagramin todellinen, mitattavissa oleva tavoittavuus on eteenkin Itä-Lapin tapaisilla alueilla hyvin heikko ja epämääräinen.
Koti-Lappi tavoittaa kaikki - ja vähän enemmänkin Kemijärvellä, Sallassa, Savukoskella ja Pelkosenniemellä. Niin tekevät eri tavoin lähes kaikki muut maan toimitetut paikallislehdet. Koti-Lapilla on lisäksi noin 1 200 lehden tilaajaa seutukunnan ulkopuolella.
Hallitusohjelman yhteydessä on korostettu vastuullisen suomalaisen median merkitystä. Muste ei ehtinyt kuivua paperissa, kun valtioneuvosto valitsi hallitusohjelmansa tiedotusstrategiassa ilmoitusvälineeksi yksin Facebookin, Twitterin ja Instagramin.
Etukäteisbuffeja lähetetään kyllä oikeallekin medialle sekä valtioneuvosto kutsuu toimittajia ahkerasti jutuntekoon ja haastattelemaan ministeriä tilaisuuden jälkeen. Tiettävästi esimerkiksi Facebook ja Twitter eivät ole saaneet valtioneuvoston kutsua jutuntekoon Kemijärvelle.
Työ- ja elinkeinoministeriöstä Sanni Ryhäsen vastaus sähköpostiviestillä kertoo, ettei valtioneuvosto ole yksinkertaisesti katsonut tarpeelliseksi ilmoittaa tapahtumasta paikallislehdissä niin kuin ei missään muussakaan suomalaisessa sanomalehdessä.
Sanni Ryhänen korostaa, että kiertueen markkinointiin ei ole käytetty maksullisia lehti-ilmoituksia.
Hänen mukaansa kirjastokiertueen viestintä ja siihen liittyvät toimet on sovittu tiedostusstrategiassa ja päätetty, että ne ovat yhtenäiset koko maassa. Hän toteaa, että yleisellä, julkisella tasolla ministerien vierailusta valtioneuvosto tiedottaa Twiitein sekä Facebookissa ja Instagramissa.
Valtioneuvosto valitsi ainoaksi ilmoitusvälineekseen ilmaiset ylikansalliset, kyseenalaiseen asemaan usein joutuneet, valemediastaan ryvettyneet, sisältöä tuottamattomat ja demokraattisten valtioiden vaaleja horjuttaneet yritykset enemmin kuin vastuullisen suomalaisen median ja sen journalismin.
Tämä ei suinkaan ole uutta. Tähän on siirtynyt joukko muita valtioon liittyviä organisaatioita ja valtion yhtiöitä. Sen sijaan ilmaista eri viestintäyhtiöiden juttua tungetaan nyt lehtien toimituksien sähköpostit pullolleen. Kun samalla elettäkään ei ole tehty suomalaisen vastuullisen median jatkuvien yt-neuvotteluiden katkaisemiseksi.
Päin vastoin valtion kehitysyhtiöön Vakeen siirretty Posti Oy antaa painetulle medialle kyytiä entisestään.
Karkeasti arvioiden puolet Suomen toimittajakunnasta on tähän mennessä irtisanottu tai ohjattu eläkeputkeen. Ainoastaan valtiollisen median, YLE:n rahoitus, toiminta ja kehittäminen on turvattu ja betonoitu verotuksella ja sekin keskittää rajusti tuotantoaan.
Tämän pitäisi herättää syvää huolta suomalaisen demokratian todellisesta tilasta. Kun vallan ja päätöksenteon piti tulla kansalaisille yhä avoimemmaksi, se onkin monella tavalla sulkeutumassa. Vajoaako suomalainen demokratia käräjäsaleihin?
Ilmoittaminen somessa ei toki ole ilmaista sekään. Facebook ja Google eivät hyvää hyvyyttään tarjoa ilmaista mediatilaa. Ansaintalogiikallaan ne tekevät postauksista jättituloksia ja horjuttavat jo koko maailman taloudellisia ja valtiollisia järjestelmiä sekä ohjaavat myös esimerkiksi aluetalouksia.
Tässä valossa somen käytön valinnoissaan valtioneuvosto ja valtiotaustaiset organisaatiot sekä yhtiöt ovat monessakin mielessä erityisasemassa. Ei vähiten demokratian, kansainvälisen politiikan ja etiikan näkökulmasta.