Keiteleen työtaistelu AKT:n ja Teollisuusliiton kanssa jatkuu – erimielisyydet ovat pysäyttäneet yrityksen sahatavaran viennin
Julkaistu: 28.12.2021 klo 22:18AKT:lle miljoonan euron uhkasakko, käräjiltä vielä isompi tulossa?
Kemijärvelläkin toimivan sahayhtiö Keitele Groupin ja Teollisuusliiton sekä Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n välinen työtaistelu jatkuu.
Rajut erimielisyydet ovat käytännössä pysäyttäneet Keiteleen sahatavaratuotteiden viennin ulkomaille, sillä Teollisuusliitto ja AKT asettivat yhtiön saartoon joulukuun alkupuolella. Tämä tarkoittaa sitä, että liittojen jäsenet eivät käsittele yhtiön tuotteita satamissa.
– Pyrimme kuitenkin jatkamaan Kemijärven ja muidenkin tehtaidemme toimintaa normaalisti, Keitele Forestin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio sanoo.
Lisäksi AKT aloitti tiistaina vuorokauden mittaisen työnseisauksen Suomen satamissa Keitele-kiistan takia. Liitto perustelee työnseisausta sillä, että saarto yritettiin murtaa Loviisassa joulun alla.
Helsingin käräjäoikeus määräsi viime viikolla, että AKT:n täytyy miljoonan euron sakon uhalla lopettaa Keitele Groupin kuljetusten saarto. AKT ei suostunut tähän, vaan se vaati päätöksen purkamista virheellisin perustein tehtynä. Oikeus hylkäsi liiton vaatimuksen.
Oikeuden mukaan saarrolla tavoiteltu Keitele Forestin ja Teollisuusliiton sopimus olisi pätemätön, koska se olisi saatu aikaan sopimusvapauden vastaisesti pakottamalla tavalla, jota voidaan pitää hyvän tavan vastaisena.
Kylävainion tietojen mukaan oikeuslaitos valmisteli tiistaina miljoonan euron uhkasakon perimistä AKT:ltä ja sen jälkeen uuden, suuremman uhkasakon asettamista.
Syynä liittojen toimille on se, että Keitele Group Oy ei ole neuvotellut Teollisuusliiton kanssa yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta. Mekaanisen metsäteollisuuden yleissitova valtakunnallinen työehtosopimus päättyy vuodenvaihteessa.
Kylävainio kertoo, että yhtiö on valmistellut omat Keitele-yhtiöiden työehdot, jotka ovat paremmat kuin voimassa oleva sopimus.
– Tässä ei ole liittojen puolelta kysymys rahasta, vaan vallasta, hän tiivistää kantansa.
– Tilanne on ikävä. Teollisuusliitto ja AKT eivät noudata Suomen lakeja. Oikeuden päätöksen halveksiminen on törkeää, oikeusvaltiossa sopimatonta käytöstä, Kylävainio sanoo.
Hän muistuttaa, että Suomessa on noin 200 mekaanisen puunjalostusalan yritystä.
– On kohtuutonta kohdistaa laiton pakotetoimi yhteen yhtiöön.
Kylävainio kertoo, että Keiteleellä ei ole lakisääteistä velvollisuutta neuvotella Teollisuusliiton kanssa.
– Vain osaa Keiteleen työntekijöistä edustava Teollisuusliitto ei voi sanella koko yritystä koskevia ehtoja, vaan sen on kunnioitettava lakiin perustuvaa sopimisen vapautta.
AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo liiton tiedotteessa, että työtaistelu on laillinen ja oikeutettu.
– Työntekijöillä on Teollisuusliiton edustamana oikeus tavoitella neuvotteluratkaisua ja työehtosopimusta. Jos yhtiö haluaa ratkaista tämän tilanteen, sen on palattava neuvottelupöytään, Kokko sanoo.