Kemijärvellä jaetaan luottamuspaikat suhteellisella vaalilla – "Asiat selvitetään sitä kautta, kun ei niistä päästy muuten sopuun"
Julkaistu: 11.8.2021 klo 12:09Kemijärven luottamushenkilöpaikkojen täyttäminen kariutui viime viikolla. Teknisestä vaaliliitosta kerrotaan, että edessä häämöttää paikkojen jakaminen suhteellisella vaalilla.
Kemijärven luottamushenkilöpaikkojen täyttäminen kariutui viime viikolla. Edessä häämöttää paikkojen jakaminen suhteellisella vaalilla.
Viime viikon keskiviikkona pitkien neuvottelujen jälkeen keskusta, kokoomus, vasemmistoliitto ja sdp päättivät muodostaa teknisen vaaliliiton. Kemijärven Parhaaksi nimetyn teknisen vaaliliiton valtuutettujen yhteenlaskettu määrä olisi tällöin 18.
Viime perjantaina ilmoitettiin siirtouutisista, kun Kemijärvellä perussuomalaisten valtuutettu Jorma Vaarala siirtyy kokoomuksen valtuustoryhmään. Siirto merkitsee sitä, että kokoomus nousee Kemijärvellä toiseksi suurimmaksi ryhmäksi. Kokoomuksen paikkamäärä nousee neljästä viiteen.
Vaaralan siirryttyä neljän puolueen teknisellä vaaliliitolla olisi 19 valtuutettua. Keskustalla 8 paikkaa, kokoomuksella 5, sdp:llä 3 ja vasemmistoliitolla 3.
Kaupunginvaltuustossa suhteellinen vaali
Tekninen vaaliliitto kertoo täyttävänsä kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajien paikat.
Hallitusta johtaisi keskusta ja valtuustoa kokoomus. Kokoomukselle tulisi hallituksen 1. varapuheenjohtajan paikka ja valtuuston 1. varapuheenjohtajan paikka keskustalle.
Kemijärven Parhaaksi -ryhmälle tulisivat tekninen lautakunta, joka menee demareille, ja hyvinvointilautakunta, joka menee vasemmistoliitolle. Tarkastuslautakuntaa ja tilaliikelaitosta johtaisi keskusta.
Teknisen vaaliliiton mukaan vaaliliiton ulkopuoliset puolueet tai ryhmät eivät katsoneet voivansa osallistua luottamushenkilöpaikkojen täyttämiseen teknisen vaaliliiton esityksen pohjalta.
Tekninen vaaliliitto kokoontuu torstaina 12.8. tekemään päätöksiä etenemisestä. Kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantaina 16.8. päättämään jaoista.
– Tilanne on hieman muuttunut, kun kokoomuksesta on tullut toiseksi suurin puolue. Joka tapauksessa meillä on päätös olemassa, että suhteelliset vaalit käydään ja asiat selvitetään sitä kautta, kun ei niistä päästy muuten sopuun, luottamuspaikkojen neuvotteluryhmän puheenjohtaja Juhani Tapio (kesk.) kertoo.
Suhteellisessa vaalissa paikat jaetaan niin, että vaaleihin osallistuneen puolueen tai liittouman paikkamäärä on suhteessa ehdokaslistan yhteisäänimäärään.
– Meillä on tämä perusratkaisu olemassa ja sen pohjalta tehdään nämä vaalilistat. Kemijärven parhaaksi luottaa siihen, että suhteellinen vaali on kiistatilanteessa demokraattisin tapa edetä. Ainoa mikä siinä sitten korventaa tietenkin, niin pienemmät ryhmät jäävät pienemmälle osalle. Puheenjohtajuuksia jakautuu ihan tasaisesti. Ei ole ensimmäinen kerta, kun on jouduttu turvautumaan suhteellisiin vaaleihin.
"On aiheutettu tarkoituksellinen oppositioasema"
Kemijärven perussuomalaisten Juhana Kelloniemi pitää neuvottelutulosta epäoikeudenmukaisena.
– Ensimmäisessä kahdessa kokouksessa kaikki ovat toitottaneet sitä, että kunnioitetaan vaalitulosta, eikä tehdä liittoumia. Ei tässä ole vaalituloksen kunnioittamisen kanssa mitään tekemistä, Kelloniemi kuvailee neuvotteluja.
Perussuomalaiset oli vaaleissa toiseksi suurin puolue paikkakunnalla keskustan jälkeen.
Ennen Jorma Vaaralan siirtymistä kokoomukseen perussuomalaisilla olisi ollut valtuustossa 5 paikkaa, mutta nyt neljä.
Kokoomuksen paikkamäärä taas nousee neljästä viiteen.
Kelloniemi itse sai vaaleissa Kemijärven suurimman äänisaaliin. Perussuomalaiset ehdotti neuvotteluissa muun muassa, että neljän vuoden valtuustokauden ajaksi hallituksen ja valtuuston puheenjohtajuus jaettaisiin kahden vuoden eriin perussuomalaisten ja keskustan välillä.
Puheenjohtajuudet olisi vaihdettu päikseen kahden vuoden jälkeen.
– Minulle olisi kuulunut ilman muuta edes kaksi vuotta kaupunginhallituksen puheenjohtajuudesta. Tässä on aiheutettu tarkoituksellinen oppositioasema, ja me tulemme kyllä tutkimaan heidän toimiaan nyt ja kauden aikana.
Kelloniemi kokee, että neuvottelutulos liittyy puolueen vaalitulokseen ja henkilöityy osaltaan häneen itseensä.
– Ihan varmasti on perussuomalaisten pelko kova, ja etten vain pääse ääneen tai puheenjohtajaksi.