Kemijärven hyvinvointikeskus Lapponian tilanne on vaikea – kolme kriisiä koettelee ja vuodeosasto on ollut ylikuormitettuna
Julkaistu: 5.4.2022 klo 8:50Korona, työntekijäpula sekä vuoronvaihto- ja ylityökielto vaikuttavat yhtä aikaa toimintaan. Hoiva- ja hoitotyönjohtaja kertoo, että viime ajat ovat olleet hankalia.
Kemijärven hyvinvointikeskus Lapponian toiminta on joutunut venymään äärirajoille.
Koronapandemia on kuormittanut terveydenhuoltoa maanlaajuisesti, eikä Kemijärvi ole poikkeus. Samanaikaisesti Kemijärveä ja koko Lappia vaivaa kova hoitohenkilöstöpula. Kemijärvellä on pulaa myös lääkäreistä.
Sen lisäksi koronavirus jyllää parhaillaan myös Lapponian henkilökunnassa.
– Meillä on ihan valtavasti nyt koronatartuntoja henkilöstössä. Joka päivä on useampi työntekijä sairaana, eikä viisi päivää sairaslomaa aina riitä, vaan se voi venyä 1–2 viikkoon, hoiva- ja hoitotyönjohtaja Päivi Piisilä kertoo.
Piisilän alaisuudessa sosiaali- ja terveydenhuollon hoitohenkilökunnassa työskentelee satakunta työntekijää. Piisilän vastuualueella on ikäihmisten palvelut kokonaisuudessaan ja sen lisäksi hoitotyön johtaminen avoterveydenhuollossa. Avoterveydenhuoltoon kuuluvat päivystys, tiimivastaanotot, vuodeosasto, neuvola, fysioterapia, koronavastaanotto ja röntgen-palvelut. Toukokuun alusta avoterveydenhuollon hoitotyön johtaminen siirtyy johtavalle hoitajalle, joka on uusi virka.
– Kun on useampi työntekijä samasta yksiköstä pois, niin se valitettavasti heijastuu siihen, miten pystytään palveluja tarjoamaan.
Lapponiassa onkin jouduttu välillä supistamaan palveluja.
Avoterveyden puolella takaisinsoittopalvelu jouduttiin viime viikolla väliaikaisesti laittamaan kiinni, kun poissaoloja oli niin paljon, ettei vät hoitajat ehtineet soittamaan takaisin. Palvelu avattiin uudelleen maanantaina, kun hoitajia on palanut töihin.
– Meillä ei ole minkäännäköistä sijaisreserviä olemassakaan. Emme saa mistään hoitajien poissaoloihin tekijöitä. Kaikki kynnelle kykenevät, esimerkiksi eläkkeeltä, on toki pyritty töihin ottamaan ja mielellään otettu. Lisäksi on turvauduttu vuokratyöntekijöihin, otettu oppisopimuskoulutukseen työntekijöitä eri yksiköihin ja hyödynnetty erilaisia rekrytointikanavia.
Kaupunki on palkannut myös ulkomaalaisia hoitajia. Helmikuussa aloitti neljä filippiiniläistä hoitajaa. He ovat sijoittuneet kotihoitoon ja pariin ryhmäkotiin vammaisten palvelujen sekä perhe- ja sosiaalipalvelujen puolella. Toistaiseksi heitä ei vielä Piisilän mukaan voi laskea mitoitukseen.
Uudistus jakoi vastaanoton tiimeihin
Lapponian vastaanotto on jaettu viime vuoden uudistuksessa maantieteellisesti kahteen eri tiimiin, jotka ovat Saari-tiimi (Halosenranta, Narkiperä, Hyypiö-Kuusivaara, Ketola, Isokylä, Javarus, Kostamo, Oinas-Kalkiainen, Soppela, Särkikangas, Tapionniemi, Tohmo ja Vuostimo) ja Järvi-tiimi (Joutsijärvi, Juujärvi, Kallaanvaara-Sipovaara, keskusta, Lehtola, Luusua, Pöyliövaara, Raajärvi-Ulkuniemi, Ruopsa ja Räisälä).
Kaupunkilaiset ovat tuskailleet tiimien puhelinvastaanoton kanssa. Sen soittoaika on arkipäivinä kello 9–14. Lisäksi käytössä on Klinik-verkkoasiointipalvelu. Puhelinlinjojen kautta ei ole välttämättä päässyt läpi ollenkaan.
– Kaikkiin puheluihin ei valitettavasti ole ehditty vastaamaan. Meillä on käytännössä vähintään yksi hoitaja vastaamassa aina tiimissä puheluihin, mutta on ollut tilanteita, että yksi hoitaja on joutunut vastaamaan molempien tiimien puheluihin, kun aamulla on saatu tieto, että vuoroon suunniteltu hoitaja onkin sairastunut. Kaikkiin tilanteisiin ei ole saatu järjestettyä tilalle toista hoitajaa.
On myös tilanteita, joissa tiimiin soittanut potilas joudutaan ottamaan heti joko hoitajan tai lääkärin vastaanotolle hoitotoimenpidettä varten.
Tällöin hoitaja on kiinni ja se rajoittaa puheluihin vastaamista.
– Päivystyksessä hoidetaan kiireelliset tapaukset. Päivystys on erillään tiimien toiminnasta ja siellä työskentelevät omat hoitajat. Hoitajat vastaavat puheluihin ja tekevät hoidon tarpeen arvioita, ohjaavat tarvittaessa lääkärille tai ei-kiireellisen tapauksen tiimiin sekä toteuttavat hoitotoimenpiteitä ja järjestävät jatkohoitoja.
Lue myös:
Kemijärvellä koronatapauksia vuodeosastolla ja terveydenhuollon työntekijöillä – tartuntoja laajasti: "Ei pysty tarkkaan sanomaan, onko huippu edessä, nyt vai jo takana" 29 Kemijärven tavoitteena säästää tänä vuonna yli miljoona sotesta – katso tiedotustilaisuudesta uudet muutokset
Vuodeosastolla 15 paikkaa, mutta ajoittain 30 potilasta
Vuodeosasto on ollut sekin ylikuormitettuna.
Piisilä kertoi, että viime perjantaina osastolla oli 22 potilasta. Osasto on virallisesti 15-paikkainen. Paikkamäärää vähennettiin kaupungin säästöohjelman mukaisesti vuonna 2021 . Ohjelman suunnitelmana oli vähentää akuutin vuodeosaston vuodepaikkoja 25 paikasta 20 paikkaan heinäkuussa ja 15 paikkaan lokakuussa 2021.
– Kyllä siellä paikkoja on, että sinne sopii tarvittaessa 30 potilasta kaikkinensa ja siihen meillä on mahdollisuudet.
Kaikki käytettävissä olevat 30 paikkaa ovat olleet myös ajoittain täynnä tämän vuoden puolella.
– On se hyvin lyhytaikaisesti ollut. Jopa 30 potilasta yhtenä tai kahtena päivänä. Määrä on vaihdellut 18–25 potilaan välillä viime aikoina.
Vuodeosasto on täyttynyt vuoden alussa muun muassa ryhmäkodista paikkoja odottavista ihmisistä.
– 15 sairaansijaa riittää hyvin kattamaan akuutin vuodeosastohoidon tarpeen, mutta meillä on siellä useita ryhmäkotipaikan odottajia, joiden paikka olisi tehostetussa palveluasumisessa.
Uudistettu vanhuspalvelulaki määrittelee hoitajamitoituksen myös tehostettuun palveluasumiseen. Mitoituksen on pitänyt olla vuoden alusta 0,6 hoitajaa per potilas.
Pula työntekijöistä aiheuttaa sen, että ryhmäkodeissa on nyt tyhjiä paikkoja, kun mitoitusta ei saada täytettyä. Potilaat odottavat vuodeosastolla, kun muuta paikkaa ei ole.
Kemijärven kaupungilla ei ole omaa vanhusten ryhmäkotiasumista, vaan palvelu on ulkoistettu yksityisille palveluntuottajille. Myös yksityisiä palvelutuottajia vaivaa työntekijäpula.
– Kun he saavat työntekijöitä, niin he pystyvät ottamaan uusia asukkaita tyhjille paikoille. Tässä on menty vähän ojasta allikkoon lakimuutoksen kanssa. Ei ole varmistettu tai tiedostettu sitä, mikä se hoitajatilanne valtakunnallisesti on. Ei ole mitään järkeä, että ryhmäkotihoitoa vaativat asiakkaat odottavat paikkaa laitosmaisessa ympäristössä, mikä nopeasti heikentää heidän toimintakykyä.
Piisilän mukaan tilanne on samankaltainen myös esimerkiksi Rovaniemellä. Kemijärven vuodeosastolla on parikymmentä työntekijää. Normaalisti aamuvuorossa on 6–8, iltavuorossa 4–6 ja yövuorossa 2 työntekijää. Vuodeosaston lakisääteinen mitoitus on 0,8 työntekijää potilasta kohden.
– Siellä on mitoitus kutakuinkin kunnossa. Ajoittain on tiukkaa sielläkin, kun äkillisiä poissaoloja on paljon.
Uhka- ja vaaratilanteisiin on hälytettävissä vahtimestari, joka on koulutukseltaan lähihoitaja.
Lakko ei vielä vaikuta
Perjantaina alkanut hoitajien lakko ei toistaiseksi vielä vaikuta Kemijärvellä.
– Ylityökielto ja vuoronvaihto kielto toki vaikuttavat jo nyt.
Jos neuvottelutulosta ei saada, lakko uhkaa laajeta ensi viikolla Lapin sairaanhoitopiiriin.
– Ei täältä sitten sillä tavalla potilaita erikoissairaanhoitoon pystytä ohjaamaan. Vain hätätapaukset ja kiireelliset. Potilaat pyritään hoitamaan omassa terveyskeskuksessa niin pitkään kuin mahdollista.
Vaarantavatko kertautuvat ongelmat jo potilasturvallisuutta?
– Potilasturvallisuus ollaan saatu turvattua. Tässä on itsekin joutunut menemään kentälle töihin, sitten jätetään nämä muut työt sivuun.
Piisilän mukaan on sanomattakin selvää, että koko henkilökunnan jaksaminen on kovilla.
Hän toteaa, että ratkaisu tilanteeseen on olemassa.
– Henkilökuntaa. Saadaan henkilökuntaa jostakin, sillä ratkaistaan hyvin paljon.
Piisilä kertoo, että rekrytointia tehdään päivittäin.
Kemijärven kaupunki otti viime vuoden lopulla myös rekrytointilisän käyttöön kotihoidon lähihoitajille ja sosiaalityöntekijöille ja nyt sitä laajennetaan.
Ongelmana on kuitenkin se, että koulutettua henkilökuntaa on liian vähän tarjolla.
– Ja kun tulevaisuutta katsoo, meillä on hyvin paljon eläköityviä hoitajia lähitulevaisuudessa, että tämänhetkinen hoitajapula on vasta alkusoittoa.
Lue myös:
Kaupunkilaiset kahteen hoitotiimin
Kaupunki ostaa lisää ulkopuolista asiantuntijapalvelua sote-palveluihinsa