Kolumni: VR muutti pysyvästi makuuhyttien varaustapaa, ja nyt systeemiä jo kierretään – dynaaminen hinnoittelu saattaa tarkoittaa noin 500 euron meno-paluuta Kemijärvelle
Julkaistu: 21.7.2021 klo 13:59On järjetöntä, että on halvempaa ajaa Kemijärveltä Rovaniemelle ja hypätä päiväjunaan, kuin lähteä tai palata suoraan Kemijärvelle junalla, pohtii päätoimittaja Esa Keskinen kolumnissaan.
Kemijärvelle junaileva on VR:n yöjunayhteyden varassa. Kerran päivässä Kemijärvelle liikennöivä vuoro saatiin aikanaan säilytettyä kovien taisteluiden jälkeen. Sekin oli jo arvokas voitto.
Siksi herättikin kummastusta, kun heinäkuussa VR tiedotti hankkivansa uusia yöjuna- ja autovaunuja. Tiedotteessa kerrottiin, että VR liikennöi yöjunia ympäri vuoden Kolariin, Kemiin ja Rovaniemelle.
Missä Kemijärvi? Ei kai vuoro ole poistumassa?
Koti-Lappi kysyi asiaa VR:n viestinnästä ja sai vastauksen, että Kemijärven linjaa ei olla lopettamassa. Kemijärvi lisättiin VR:n tiedotteen verkkoversioon, mutta tiedote ehti mennä useaan mediaan ilman Kemijärveä.
Todellisiakin muutoksia on luvassa. VR siirtyi jo koronarajoituksien takia yöjunien makuuhyteissä henkilömääräisestä hinnoittelusta hyttikohtaiseen varausjärjestelmään.
Malli otettiin pysyvästi käyttöön kuluvana kesänä. Jatkossa siis yksin matkustava maksaa koko kahden hengen hytistä, vaikka toinen vuode jäisi tyhjäksi.
Isossa kuvassa ryhmämatkaajat voittavat ja yksin matkustava häviää, ellei ole hyvissä ajoin ostamassa matkaa. Niin sanottu dynaaminen hinnoittelu nimittäin nostaa matkalippujen hintoja junan täyttyessä.
Toisaalta, dynaamisen hinnoittelun ansiosta, ajoissa matkustuspäivänsä tietävä neljän hengen ryhmä voi saada makuuhytissä meno-paluun varsin kilpailukykyiseen hintaan.
Olen tuoreena kemijärveläisenä kulkenut kesän aikana useamman kerran asiainhoidossa yöjunalla Tampereelle ja saanut tuta varausjärjestelmän muutoksen. Maksoin "pahimmillaan" kahden hengen hytistä yksinäni noin 140 euroa yhteen suuntaan. Se oli ennen kesälomasesonkia.
Jos lähtöpäivä varmistuu vasta aivan matkan alla, ja juna on täyttynyt, hinnat pyörivät 200 eurossa suuntaansa. Viimeisenä myytävät hytit maksavat tällä hetkellä 249 euroa.
Päätinkin tehdä pari kertaa niin, että ajoin autolla aamutuimaan Rovaniemelle ja hypäsin päiväjunaan, joka maksaa huomattavasti vähemmän kuin makuuhytti. Lisäksi olen pystynyt tekemään töitä matkan ajan, toisin kuin yöjunan penkillä torkkuessa. Päiväjunan lippu Rovaniemeltä Tampereelle on maksanut halvimmillaan rapiat 30 euroa.
On jokseenkin järjetöntä, että tällainen ratkaisu on jouhevampi ja huokeampi kuin se, että marssisin Kemijärven asemalla junaan, joka voisi sitten jatkaa etelään Rovaniemeltä. Samaa on tuskastellut muutama Kemijärvelle lomakautena junalla aikonut Koti-Lapin lukija. Helsingistä tai Turusta lähtevän kannattaa 400–500 euron meno-paluun sijaan mieluummin ajaa matka autolla ja yöpyä matkalla. Siihen hintaan nimittäin maksaa bensat ja aivan hyvän hotellihuoneen.
Uutta käytäntöä yritetään jo kiertää. Sosiaalisen median Lappi-ryhmissä ja maata pitkin matkaavien ryhmissä on etsitty päivityksissä matkakumppaneita jakamaan esimerkiksi kahden hengen hytin kustannuksia.
Jos harvoin junalla matkaava lähtee myöhässä ostoksille, saattaa korkea hinta tulla yllätyksenä. Se ei ainakaan lisää junamatkailun viehätystä.
Euroopan mantereella yöjunat ovat tekemässä paluuta. Vielä ei olla saavutettu samanlaista yöjunaverkostoa kuin halpalentoja edeltävällä ajalla, mutta uudet kalustohankinnat ja esimerkiksi Ruotsista Saksaan avatut yölinjat lähettävät selkeän signaalin.
Suomi on sopivan pitkä maa juuri yöjunia ajatellen.
Toivottavasti VR:n uusi kalustohankinta näkyy myös Kemijärven asemalla. Kysyntää on, sillä VR tiedotti lisäävänsä yöjunavuoroja jo tälle syksylle, tosin vain Kolariin ja Rovaniemelle asti.
Todennäköisesti Rovaniemelle liikennöivät vuoromäärät kasvavat jatkossakin, mikä taas lisännee matkustajamääriä. Rollon suosimisen ohessa pitäisi riittää jokunen pisto myös tänne Kemijärvelle, ratalinjan todelliselle pääteasemalle.
Vuorojen määrään vaikuttaa kuitenkin ennen kaikkea se, että Kemijärven yöjunaliikenne on ostoliikennettä, eli liikenne- ja viestintäministeriö LVM ostaa VR:ltä palveluna kyseiset junavuorot. Täydellisessä maailmassa valtio subventoisi liikennettä, eli toisin sanoen LVM ostaisi VR:ltä lisää vuoroja. Vielä jos saa toivoa, niin koko VR:n tulostavoitteita muutettaisiin niin, että hinnoittelu olisi mahdollista pitää kaikille matalana, mikä ruokkisi kestävän junaliikenteen tenhoa entisestään.
Sitäkin mahtavampaa olisi saada kulkemaan päiväjunavuoro Kemijärvelle.
Monipaikkaisen asumiseen liittyy oleellisesti toimiva junayhteys. Rovaniemen ja Kemijärven välinen matka-aika on tunti ja vartti. Työpaikka ei sido enää sitäkään vähää tietotyöläisiä, joten junayhteys voi olla entistä merkittävämpi niille, jotka käyvät esimerkiksi Rovaniemellä tai Oulussa asti töissä. Mahtuisiko radalle esimerkiksi Kemistä Kemijärvelle kulkeva kiskobussiyhteys, kuten muualla Suomessa?
Juna voisi olla paras vaihtoehto matkustaa Kemijärvelle. Jos VR, LVM ja valtio sen mahdollistaisivat.
Kirjoittaja on Koti-Lapin päätoimittaja.