Koti-Lapin kysely kertoo, mitä Kemijärven, Pelkosenniemen ja Sallan ehdokkaat ajattelevat Soklista, kuntaliitoksista, hakkuista tai Natosta
Julkaistu: 15.3.2023 klo 16:29Koti-Lappi toteutti kyselyn ilmestymisalueensa ehdokkaille.
Eduskuntavaaleissa valitaan tänä keväänä kansanedustajat seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Ennakkoäänestys alkaa ensi viikolla. Virallinen äänestyspäivä on 2.4.
Koti-Lapin ilmestymisalueelta Kemijärveltä, Pelkosenniemeltä, Sallasta ja Savukoskelta on yhteensä kymmenen ehdokasta . Kaikista kunnista, paitsi Savukoskelta on tällä kertaa ehdokkaita.
Koti-Lappi teki ehdokkaille sähköisen lomakekyselyn, jossa ehdokkailta tiedusteltiin kantoja muun muassa kuntaliitoksiin ja terveydenhuoltoon. Alla ehdokkaiden vastaukset.
KYSYMYKSET
1. Mitkä ovat kolme tärkeintä vaaliteemaasi?
2. Mitkä ovat keskeisimmät keinot Itä-Lapin saavutettavuuden lisäämiseksi?
3. Pitäisikö jokaisessa kunnassa olla oma terveyskeskus tai muu vastaava terveyspalvelu?
4. Osa Itä-Lapin kunnista on tarjonnut ainakin määräaikaisesti ilmaista varhaiskasvatusta. Taustalla on muun muassa halu palvella lapsiperheitä ja houkutella muuttajia. Pitäisikö varhaiskasvatus muuttaa pysyvästi maksuttomaksi?
5. Hyvinvointialueiden perustaminen muutti kuntien olemusta ja niiden tehtävien määrä vähentyi. Samalla myös budjetit pienenivät. Pidätkö kuntaliitoksia mahdollisina Lapissa tai Itä-Lapissa?
6. Kannatatko kaivoksen avaamista Sokliin?
7. Lapissa on työvoimapula useilla aloilla. Miten edistäisit työvoiman saatavuutta soten, teollisuuden, metsätalouden ja matkailun tarpeisiin?
8. Meillä on Itäkairassa pitkä raja Venäjän kanssa. Lapin maakunta on jo nyt keskeinen maanpuolustuksen kannalta sen sijainnin, rajavartioinnin sekä varuskuntien ja puolustusvoimien harjoitusalueiden takia. Nato-jäsenyyden jälkeen tämä rooli korostuu entisestään. Kemijärvellä, Pelkosenniemellä, Rovaniemellä ja Sodankylässä sijaitseva Rovajärvi on jo nyt keskeinen kansainvälinen harjoitusalue. Mitä ajattelet, jos ulkomaisia Nato-joukkoja sijoitettaisiin pysyvästi Lappiin?
9. Sallan kansallispuisto on tuonut lisää resursseja Metsähallituksen kautta luontomatkailuun ja kasvattanut alueen matkailijamääriä. Pyhä-Luoston kansallispuisto on niin ikään vuodesta toiseen suosituimpien kansallispuistojen joukossa. Pitäisikö seutukuntaan tavoitella lisää luontomatkailua esimerkiksi uusilla kansallispuistoalueilla tai muilla matkailuun soveltuvia suojelualueilla?
10. Onko hakkuiden määrä mielestäsi kestävällä tasolla (yleisesti Lapissa tai tarkemmin Itä-Lapissa)?
11. Miksi juuri sinut pitäisi valita kansanedustajaksi?
KEMIJÄRVI
Jani Ilves
Suomen Kommunistinen Puolue
1. Ei ole teemaa, mutta vähän samoilla aatteilla kuin Tony Halme oli.
2. Luonnon moninaisuus, matkailu ja ilman puhtaus.
3. Kyllä.
4. Kyllä.
5. Lappi on laaja alue. Kuntaliitos suhteellinen käsite.
6. Jos se tehdään luontoa kunnioittaen.
7. Verotusta alemmaksi tai peruspalkkoja korkeammaksi.
8. Ei matoa Suomeen, Venäjällä ei ole intressejä Suomeen.
9. Siitä uutisissa olleesta tunturista voisi saada yhden luonnonsuojelualueen lisää, missä oli niitä mielenosoittajia.
10. Ei ahnehdita hakkuilla.
11. Olen suorasanainen, rehellinen ja toimelias.
Janne Kaisanlahti
Suomen Keskusta
1. I. Aluepolitiikan kunnianpalautus, Suomi on maakuntiensa summa. II. Lapin elinkeinojen kehittäminen. III. Perinteisen arvojen puolustaminen – koti, uskonto, isänmaa.
2. Tiehankkeiden ja perustienpidon edistäminen edelleen, rautatieyhteyden jatkaminen Kemijärveltä eteenpäin. Matkailun, erityisesti myös kesämatkailun kehittäminen itälappilaisten omien erityispiirteiden (luonto, kulttuuri, kalastus jne.) perustalta.
3. Kyllä ja riittävillä palveluilla, esimerkiksi lääkäripäivystyksen osalta. Keskustan lupaus aluevaaleissa oli, että sote-asema säilyy joka kunnassa, ja siitä ei saa tinkiä. Valtio on paljon vartijana siinä määrärahoista päättäessään. Hyvinvointialueilla ei ole verotusoikeutta.
4. Jos se on taloudellisesti mahdollista niin kyllä. Tuleva vaalikausi tulee olemaan kuitenkin tiukan taloudenpidon vaalikausi, joten liikoja ei kannata luvata.
5. Sote-uudistus päinvastoin vähensi painetta kuntaliitoksiin. Kunnat voivat keskittyä alueensa elinvoiman kehittämiseen. En ole aikaisemminkaan kannattanut esimerkiksi Pelkosenniemen liittämistä Kemijärveen, vaan kannattanut kuntien itsenäisyyttä.
6. Uskon, että jossain vaiheessa kaivostoiminta alkaa Soklissa, mutta sitä ei pidä tehdä hinnalla millä hyvänsä. Toivon, että löytyy ratkaisuja, joilla turvataan vesistömme tila ja alueen porotalous ei kärsi liiaksi.
7. Lapin houkuttelevuutta, ei vain matkailukohteena, vaan asuinpaikkana on lisättävä. Monessa pienessä kunnassa on asuntopula, mikä on suuri ongelma. Perheitä on rohkaistava muuttamaan Lappiin. Markkinointiin on panostettava, paljon on kyse myös mielikuvista.
8. Ukrainan sota ja muuttunut turvallisuustilanne Euroopassa puski meidät Natoon, ilman sitä olisimme vielä perinteisellä sotilaallisen liittoutumattomuuden linjalla. Mitä ratkaisuja Nato-jäsenyyden puitteissa tulevaisuudessa tehdäänkin, niin niille on oltava yleinen hyväksyttävyys. Rovajärven alueen maanomistajien muiden käyttäjien oikeudet on kaikissa oloissa turvattava.
9. Luontomatkailun ja etenkin kesämatkailun lisääminen on tärkeää. Meillä on siihen upeat puitteet! Sallan kansallispuiston perustaminen oli hyvä asia. En usko, että tarvitsemme uusia suojelualueita, Itä-Lapissa niitä on jo runsaasti, matkailua voi kehittää muilla tavoin.
10. Talousmetsiä on voitava käyttää jatkossakin. Etelä-Suomesta ja ulkomailta kuskataan nuorisoa Lappiin vastustamaan metsätaloutta, se on aikamoinen ajankuva. Meillä on alueita, joissa on koskematonta metsää ja se on hyvä, mutta kestävää metsätaloutta on voitava harjoittaa jatkossakin.
11. Tarjoan vaihtoehtoa uudeksi kansanedustajaksi, lakimiehen koulutuksella ja yli 20 vuoden poliittisella kokemuksella, mukaan lukien 7,5 vuoden kokemus eduskunnasta Eeva-Maria Maijalan (kesk.) avustajana. Äänestäjät ratkaisevat ja sitä päätöstä on demokratiassa kunnioitettava.
Juhana Kelloniemi
Perussuomalaiset
1. Suomalaiset päättävät itse Suomen asioista, palvelutaso säilyy maaseudulla, energian ja ruoan hinta pysyy tavalliselle ihmiselle tavoitettavissa olevalla tasolla.
2. Sähköjunayhteys säilyy ja sitä kehitetään. Tiet ovat ajettavassa kunnossa myös henkilöautolla. Energian hinta ei muodostu esteeksi liikkua.
3. Palvelutaso perusterveydenhoitoon säilyy kaikissa kunnissa uudesta hallintohimmelistä (LAPHA) huolimatta. Tämä taisi olla myös Kepun vaalilupaus ennen aluevaaleja?
4. Neljän lapsen isänä tiedän lapsiperheen kustannukset varsin konkreettisesti. Lapsiperheiden asumista juuri maaseudulla pitäisi tukea kaupunkeja enemmän. Se houkuttelisi uusia lapsiperheittä ruuhka-Suomesta syrjemmäs.
5. Kuntaliitoksista on puhuttu vuosikymmeniä myös Itä-lapissa. Jos monta köyhää laitetaan saman katon alle, ei siitä synny yhtä rikasta, ainakaan ilman, että palveluita karsittaisiin kovalla kädellä. En puolla kuntaliitoksia Itä-Lapissa.
6. Kaivokset yleensä tuovat elinvoimaa alueelle. Sokli on taas suomalaisissa käsissä ja valtion pitäisi toimia aktiivisemmin. Tuottoja ja hyötyä jäätävä myös Itä-Lappiin. Kaikkein tärkeimpänä pidän sitä, että ympäristön puhtaus ei kärsi ja käytetään parasta olemassa olevaa puhdistustekniikkaa päästöjen minimoimiseksi.
7. Ammatillisena opettajana ja koulutuskuntayhtymä REDU:n yhtymävaltuutettuna tarjoan tietysti monipuolisen koulutuksen säilyttämistä myös maaseudulla. Esimerkiksi Kemijärvellä oli aiemmin kaikkien noiden alojen koulutusta, ei ole enää.
8. Olen työskennellyt kolme vuotta Naton tukikohdassa Saksassa. Minulle on siis täysin luontevaa, että sotilasliitto toimii tehokkaasti maissa, jotka siihen kuuluvat. Mielestäni Naton kuulevien maiden tukikohdat ovat jo automaattisesti myös puolustusliiton tukikohtia koulutus ja varautumismielessä. Ainakin pysyvää kalustoa tarvitaan pelokkeena täällä etulinjassa.
9. Kansallispuistojen hyödyt lienevät suuremmat kuin haitat? Kuitenkaan edes valtio ei ole pitänyt kiinni keskustalaisen presidentti Urho Kekkosen puiston lupauksista ja tätä on kestänyt jo kymmeniä vuosia. Kompensaatiot ja tiet siis samatta edelleen. Sallassakin yllätyksenä tuli lopulta paikallisten metsästysoikeuksien rajoittaminen kansallispuistossa.
10. Tällä hetkellä hakataan enemmän, kuin kasvaa tilalle. Asiaa ei haluta julkisuuteen.
11. Minulla on ainakin välillä jalat maassa ja järki päässä.
Jarkko Kotilaine
Vasemmistoliitto
1. Vaikuttaa Lapin huikean investointipotentiaalin muuttumiseen todeksi mahdollisimman laajamittaisesti järkeviä ekologisia reunaehtoja unohtamatta. Lisää aluepolitiikan instrumentteja julkiseen keskusteluun. Pohjoismaisen hyvinvointivaltioidean puolustaminen järkevin rakenneuudistuksin ja oikeudenmukaisuusnäkökohdat edellä.
2. Lapin saavutettavuus on hyvä, mutta kasvava yritystoiminta sekä investoinnit lisäävät edelleen alueen logistisia tarpeita. Itä-Lappi on osa näitä kehittämistarpeita, vaikka välillä vaikuttaa siltä, että liikenteen kehittämisen osalta mennään läntisempi Lappi edellä. Mielelläni olisi näkemässä rautatieyhteyden jatkamisen Sallaan nopeallakin aikataululla. Nykytasoa ei saa heikentää joukkoliikenteen osalta.
3. Sote-uudistuksen ehkäpä keskeisin tavoite on peruspalveluiden vahvistaminen ja hoitoonpääsyn nopeutuminen, joka ongelma ei Lapissa ole onneksi niin paha kuin ruuhka-Suomessa. Keskeinen osa tämän tavoitteen toteutumisen edellytyksiä on pitää huoli saavutettavuudesta kysymyksessä esitetyllä tavalla. Tämä on pitkien etäisyyksien ja ikääntyvän väestön olosuhteissa välttämätöntä.
4. Vasemmistoliiton tavoitteena on maksuton varhaiskasvatus. Askeleena maksuttomuuden suuntaan on kaksivuotisen esikoulun lisäksi tarjottava maksutonta varhaiskasvatusta 3-4 -vuotiaille lapsille. Laadukas ja hyvin saavutettava varhaiskasvatus on tärkeää lapsen kasvulle, valtiontaloudelle työllisyyden näkökulmasta sekä vetovoimatekijänä kunnille.
5. Suomessa on edelleen varsin vähäinen määrä kuntia suhteessa Euroopan tasoon. Kuntaidentiteetti on tärkeä asia ja Itä-Lapissa jokaisella kunnalla (kuten muuallakin Lapissa) se on vahva ja vaalimisen arvoinen. Uskon seudun asukkaiden haluavan muuttuneessakin tilanteessa asuinkuntiensa itsenäisyyden jatkumista ja hyvä niin.
6. Tämä riippuu aivan siitä, millainen kaivos Sokliin lopulta olisi tulossa toimijan ja ympäristönäkökulmien osalta. Rima toteuttamisen osalta täytyy olla todella korkealla, sillä paljon asioita on vaakakupissa ympäristön ja vaelluskalojen näkökulmasta. Mutta seuraan uusia käänteitä suurella mielenkiinnolla. Sosiaalisesti kestävä kehitys edellyttää myös työpaikkoja, eli lähtökohtaisesti en missään nimessä sano ei:tä.
7. Koulutustarjonnan edellytyksistä on pidettävä huoli erityisesti tällaisina aikoina, kun puhe menoleikkauksista on entistä voimallisempaa. Näihin vaikutetaan valtion budjetin keinoin. Valtion tasolla tarvitaan myös perinteisiä aluepolitiikan kannustimia. Seudun kuntien yhteistyö työllisyyden ja vetovoiman osalta on oltava saumatonta ja pitkäjänteistä.
8. Edustamallani puolueella on kielteinen kanta Nato-joukkojen pysyvästä sijoittamisesta Suomeen rauhan ajan olosuhteissa ja sen linjauksen takana olen luonnollisesti itsekin.
9. Kansallispuistomatkailu on kehityssuunta, jonka voimistuva merkitys oli nähtävissä jo parikymmentä vuotta sitten. Toiset tahot ovat tämän ymmärtäneet nopeammin kuin toiset. Kansallispuiston statusta ei välttämättä ole vähällä kummalla saatavissa seutukuntaan, mutta tärkeintä olisi alkaa pienentää sitä mittavaa korjausvelkaa, joka luontokohteisiimme kohdistuu. Tällä olisi paitsi työllisyyttä lisäävä vaikutus ja vetovoimakin vahvistuisi.
10. Lapissa metsiä on suojeltu aika lailla riittävästi. Tiettyjä tarkennuksia muun muassa metsälakiin tarvittaneen ensi vaalikaudella, mutta Lapissa poistuma on kestävässä suhteessa eri metsänkäyttötavoitteisiin nähden. Erityisesti Itä-Lapissa on hakkuurästejä, joita on syytä hoitaa muun muassa ympäristönäkökulmien edistämiseksi.
11. Minulla on noin 20 vuoden kokemus kunta- ja maakuntapolitiikasta. Se on hyvä pohja sillä tiellä, joka voisi johtaa valtakunnanpolitiikkaan. Eduskunnassa olen toiminut kahden kauden ajan Markus Mustajärven avustajana. Tätä kautta minulla on paitsi tieto siitä, mitä menestyksekäs eduskuntatyö edellyttää, myös varsin hyvät valtakunnan tason verkostot maakuntatason verkostojen lisäksi. Seison sanojeni ja ajatusteni tällä elämänkokemuksella.
Riitta Savukoski
Kansallinen Kokoomus
1. I. Lupaan puolustaa Lapin asioita ja toimia rehdisti niiden eteen. II. Lupaan tehdä yhteistyötä, yksin ei asioita saa eteenpäin. III. Lupaan rakentaa vahvempaa Lappia.
2. Tiet- ja tietoliikenneyhteydet tulee saada kuntoon. Meille pitää olla turvallista tulla ja itä-lappilaiset liikkuvat paljon, joten tiet pitää olla hyvässä ja turvallisessa kunnossa. Junayhteys tulee säilyttää ja lentokentälle toimivat yhteydet. Näin saamme matkailijoita Itä-Lappiin ja pääsemme itsekin matkustamaan.
3. Asiakaslähtöiset palvelut ovat elintärkeitä. Siksi jokaisella lappilaisella tulee olla sosiaali- ja terveyspalvelut saatavilla sekä saavutettavissa oikea-aikaisesti ja oikeassa laajuudessa. Esimerkiksi terveyspalvelut ovat ensiarvoisen tärkeät ja ennaltaehkäisyyn ja palveluiden laatuun tulee panostaa.
4. Pysyvä maksuttomuus on houkutteleva vaihtoehto! Jos se ei onnistu, maksuttomuutta on hyvä kokeilla parin vuoden ajan ja selvittää, onko se houkutellut uusia asukkaita paikkakunnalle. Maksuttomuus on myös merkki siitä, että kunta arvostaa perheitä ja haluaa sillä keinoin pitää lapsiperheitä paikkakunnallaan.
5. Toivon, että Itä-Lapin kunnat pysyvät elinvoimaisina ja talous on hyvässä kunnossa. Jos näin ei tule tapahtumaan ja kunnan rahat ei riitä edes peruspalveluihin, kuntaliitoksia joudutaan väistämättä harkitsemaan.
6. Luontoa ja vesistöjä ei saa pilata! Soklin kaivoksesta ei saa aiheutua päästöjä vesistöihin ja luontoa haittaavia vaikutuksia. Porotaloudelle aiheutuvat haitat tulee korvata täysimääräisinä ja ennakkoon. Jos nämä kaikki saadaan toimimaan ja vuoropuhelu paikallisten kanssa antaa ns. sosiaalisen toimiluvan Soklin kaivokselle, olen avaamisen kannalla.
7. Koulutuspaikkojen määrää tulee lisätä ja niihin hakeutumiseen panostaa. Täsmä- ja oppisopimuskoulutuksia lisää eri aloille niiden tarpeiden mukaisesti. Myös muut elämiseen ja viihtyvyyteen liittyvät palvelut ja olosuhteet paikkakunnalla tulee olla toimivat, jotta kunta houkuttaa uusia asukkaita ja sitä myötä työvoimaa alueen yrityksiin.
8. Lähtökohtaisesti kannatan. Tämä tulee tietysti arvioida yhdessä Nato-maiden kanssa ja Suomen oma näkemys on ensiarvoisen tärkeää.
9. Luontomatkailua tulee edistää olemassa olevia reittejä ja kohteita parantamalla sekä kehittämällä. Lisäksi alueen markkinointiin ja houkuttelevuuteen tulee panostaa voimallisesti. Suojelualueita ei siten tarvitse lisätä, ja vaihtoehtona voisi olla retkeilyalueen perustaminen.
10. Mielestäni on. Me tarvitsemme puuta teollisuuteen, siksi onkin tärkeää kestävä ja vastuullinen metsänhoito.
11. Minulle tärkeitä arvoja ovat toisten kunnioittaminen ja vastuun kantaminen. Asioihin tulee perehtyä ja kokonaiskuva nähdä. Teen yhteistyötä, yksin asioita ei saa eteenpäin. Vahvempi Lappi on yhteinen tavoitteemme!
Mikael Säynäjäkangas
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
1. Vanhusten kotihoidon laadun ja määrän tason lisääminen. Pienituloisten lapsiperheiden tukeminen. Lisäinvestointeja työpaikkoja Lappiin.
2. Kansainväliset, Suomen valtion sekä yksityisen sektorin tekemät investoinnit lisäävät työtä ja hyvinvointia. Eivät säästöleikkaukset.
3. Vähintään oma terveyskeskus säilytettävä.
4. Kyllä, jos kuntien budjetti sen mahdollistaa.
5. Vain, jos budjetit eivät pienene. Peruspalveluita on vaikea muuten ylläpitää.
6. Kyllä. Me tarvitsemme työtä Itä-Lapin alueelle. Valtiolle verotuloja velkaantumisen pysäyttämiseksi.
7. Kevennetyllä verotuksella lisää työsuhdeasuntoja. Palkkataso Etelä-Suomeen verrattuna samalle tasolle.
8. En vastusta ajatusta. Suomen turvallisuudesta ei tule tinkiä nyt, kun elämme aikakautta, missä mailman rauha on uhattuna.
9. Ei tarvitse. Nykyisillä resuseilla kansallispuistot ja suojelualueet vastaavat matkailun tarpeita. Yhtään turistia ei ole jätetty ilman palveluita.
10. Kyllä on. Jos ei olisi, niin puuteollisuus olisi lakkautettu pysyvästi Itä-Lapin alueelta.
11. Velkaantumisen pysäytys. Pohjois-Suomen kehittäminen. Työ palkkojen suhteen tasa-arvoiseksi Etelä-Suomen kanssa.
Saija Tikkanen
Suomen Kristillisdemokraatit
1. Eri-ikäisten kansalaisten hyvinvointi, luonnon ja ympäristön suojelu, varhaiskasvatus ja opetus
2. Pienyrittäien saaminen alueelle, vuokrat mahdollisimman edullisiksi, etusetelejä ym. etuja työpaikoille, luonnon merkityksen korostaminen entisestään, enemmän julkisten kulkuneuvojen vuoroja
3. Kannatan mahdollisimman lyhyttä ja vaivatonta hoitoon pääsyä.
4. Varhaiskasvatuksen maksuttomuus voi olla väliaikaista, tilanteesta riippuen. Pysyvä maksuttomuus saattaa olla liian raskas kuluerä kunnille.
5. Mikäli asukkaiden hyvinvoinnista pidetään edelleen hyvää huolta ja liitoksilla saadaan merkittäviä hyötyjä ja säästöjä.
6. Kannatan, mikäli ympäristöasioista pidetään huolta ja suurin osa tuotoista jää paikkakunnalle.
7. Asuntojen vuokrien alentaminen, etusetelejä työpaikoille.
8. En vastusta.
9. Ympäristöä ja luontoa tulee mielestäni kaikin tavoin suojella, joten jos on mahdollista yhdistää matkailu, talous ja suojelu, niin suosittelen lämpimästi.
10. Siinä tapauksessa on, että pidetään huolta uudesta kasvusta.
11. Haluan pitää lappilaisten puolta ja tuoda Lapin asioita esille aina kun saan tilaisuuden.
PELKOSENNIEMI
Laura Lakso
Suomen Keskusta
1. I Lapin elinvoiman kasvattaminen koulutuksen ja yrittäjyyden avulla. II Teiden ja raiteiden kunnossapitoon ja turvallisuuteen enemmän rahaa Lapin alueelle III Kaikenikäisten palvelut turvattava joka puolella Lappia.
2. Tulevien kansanedustajien on painokkaasti vaadittava lisää rahaa Itä-Lapin valtateiden kunnossapitoon ja korjaamiseen. Kantatie Vikajärvi–Kemijärvi ja Valtatie 5 on kunnostettava ensimmäisenä. Rautatie Kemijärveltä Sodankylään on Itä-Lapille mahdollisuus. Sähkölentokonetoimintaa tulisi kehittää kaikille Itä-Lapin kunnassa sijaitseville pienille lentokentille.
3. Pitkien välimatkojen alueella on erittäin tärkeää, että jokaisessa kunnassa on apu lähellä sairastumisen varalta. Tämä palvelee myös matkailua ja toimii kuntien veto- ja pitovoimatekijänä. Terveyskeskus tulee olla jokaisessa kunnassa.
4. Alueemme elinvoiman kannalta on erittäin tärkeää saada tänne lisää lapsiperheitä, uusia asukkaita ja paluumuuttajia. Kannatan ilmaista varhaiskasvatusta alueen houkuttelevuuden lisäämiseksi ja elinvoiman parantamiseksi. Ennen kaikkea tämä on kädenojennus perheitä kohtaan näinä aikoina, jolloin elämisen kustannukset nousevat. Perheet ovat tärkeitä.
5. Kuntalaisia koskevia kunnallisia päätöksiä pitäisi tehdä mahdollisimman lähellä ihmisiä. Kuitenkin, kuntien talouden hoitaminen asettaa suuria haasteita päätöksentekijöille. Mahdollisista kuntaliitoksista tulisi kysyä kuntalaisten mielipidettä.
6. Uusimmat uutiset Soklin potentiaalista asettavat kaivoshankkeen uuteen valoon. Rikastamo Kemijärvellä toisi alueelle kauan kaivattua teollisuutta ja työpaikkoja. Kuitenkin, ympäristö- ja luontoarvot on tässä otettava erityisesti huomioon ja lakien ja säädösten tulee varmistaa se, ettei arvokasta luontoa pilata. Myös poroelinkeino tulee ottaa huomioon ja kuulla aidosti päätöksenteossa.
7. Meidän tulee kouluttaa nuoremme ja osaajamme itse mahdollisimman lähellä, jotta he jäisivät synnyinseuduilleen työskentelemään. Koulutusta on lisättävä ja vetovoimaa alueelle parannettava. Keskustan esittämiä verohelpotuksia esimerkiksi työvoimaan saatavuuden parantamiseksi tulisi ehdottomasti ottaa käyttöön Itä-Lapissa. Kerrankin meillä on tällä alueella työpaikkoja! Tämä on mahdollisuus alueemme elinvoiman kasvattamiseksi.
8. Ulkomaiset Nato-joukot Lapissa toisivat alueellemme tuloja ja mahdollisesti myös infran, kuten teiden, ylläpitoon enemmän rahaa. Palvelut voisivat säilyä itäisessä osassa, koska käyttäjät lisääntyisivät. Nato-joukkojen sijoittumiselle ja niiden läsnäololle tulee olla alueemme ihmisten tuki, eikä sitä saa yksinään päättää Arkadianmäellä.
9. Luontomatkailulla on Lapissa valtava potentiaali, eikä sen tarvitse aina sijoittua suojelualueille. Metsähallituksen hallinnoimille alueille voisi perustaa esimerkiksi valtion retkeilyalueita, jotka eivät rajoita metsästystä, kalastusta tai metsätaloutta. Näin myös metsätalousmetsät saataisiin luontomatkailukohteiksi.
10. Suomalainen metsänhoito- ja osaaminen on maailman parhainta. Nuorten metsien hoito ja hakkuut on ainoa tapa saada hyvää tervettä metsää, joka kasvattaa hiilinieluja. Jos nuoria metsiä ei hoideta, käy kuin porkkanamaalle, jota ei ole kitketty. Ei tule yhtään hyvää porkkanaa. Metsälaissa määritetään vähimmäisvaatimukset sille, miten hakkuut, puunkorjuu ja metsän uudistaminen tulee tehdä. Tärkeää myös on, ettei metsien yksityisomistukseen puututa.
11. Minulla on juuret syvästi Itä-Lapissa ja kokemusta ja näkemystä maailmalta. Valtio-opin maisterina ja entisenä kansanedustajan avustajana lupaan tehdä kaikkeni Itä-Lapin äänen saamiseksi kuulumaan valtakunnan päätöksenteossa. Itä-Lappi tarvitsee puolustajan!
Marianne Juntunen
Vihreä liitto
1. Luontokato, eläinten oikeudet ja ilmasto, koulutus, köyhyyden vähentäminen ja läpileikkaavana teemana talous.
2. Nykyiset junayhteydet, laajenevat bussiyhteydet, yhteiskäyttöautot sekä etäyhteydet. Ei jäämerenrataa, se kiihdyttäisi luontokatoa ja palvelisi lähinnä kaivosten etuja. Lisäksi itä-länsi-rata olisi Venäjän suhteen turvallisuusriski.
3. Vähintään terveyskeskuslääkäri ja lisäksi kiertäviä palveluita, matalan kynnyksen tukea ja etälääkärimahdollisuuksia laajemmin.
4. Mahdollisesti kyllä, tulot maksuistahan ovat vähäiset ja hyödyt moninaisia perheille ja lapsille (jaksaminen, työnteon mahdollisuudet ja kannattavuus, ruokahuoltoakin lapsille jne)
5. En.
6. En! Luontokato kiihtyisi, ja alueen ihmiset kärsisivät seuraukset, kun saasteet leviäisivät pölynä sekä valumina yhteiseen luontoomme. Putkisuunnitelma kuulostaa mahdottomalta, ja sen vaihtoehtona rekkaralli samoin vaikutuksiltaan raskaana. Sokli rakennettuna voisi myös houkutella Venäjää?
7. Lapin pito- ja vetovoima on puhdas luonto, yhteisöllisyys, turvallisuus, hiljaisuus, villiruoka ja vuodenaikojen kauneus. Kun lisäksi etätyöyhteydet ja peruspalvelut pelaavat, on uusien perheiden helpompi asettua alueelle. Erityisesti asuntopulaan on kunnissa mietittävä ratkaisuja. Työperäistä maahanmuuttoa ja paikallista sopimista tarvitaan.
8. Tuskin siitä tässä tilanteessa haittaakaan olisi, eli myönteisesti ajattelen.
9. Kyllä kannattaisi suojella vanhat metsät verkostoksi. Nämä ovat asukkailleen pito- ja vetovoimaa, sekä parantavat villiruoka-antimien määrää ja laatua. Miten voisi myös esimerkiksi hyödyntää Kemijärven upeita järviä luontomatkailussa paremmin? Myös Kemihaaran latvajoet ja saaret ovat upeita.
10. Jatkuva kasvatus voi usein olla tuottoisampaa metsänomistajille, kuten omissa metsissäni jo havaitsin käytännössä. Lapissakin hakkuita on lisätty liikaa ja metsiä ensiharvennetaan liian rajusti. Tämä ei ole edes metsäteollisuuden etu. Luontokato on kiihtynyt ja hiilinielut romahtaneet, mikä vaatii toimia.
11. Olen laaja-alaisesti koulutettu ja kokenut, rehellinen, yhteistyökykyinen muutoksen tekijä. Olen lasten, luonnon ja eläinten tiedeperustainen ääni. Katson yhtä vaalikautta pidemmälle kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi Lappiin.
SALLA
Petteri Salmijärvi
Suomen Keskusta
1. I. Kehitetään koko Lappia tasapuolisesti: "Mäkkäri" joka kuntaan. Elinvoimaa, työtä, tekemistä ja nuorisokulttuuria. II. Nuorille monipuolisia koulutuspolkuja, joilla takaamme työvoiman satavuuden Lapissa. III. Hyödynnetään luonnonvarojamme järkevästi kestävällä tavalla.
2. Kiireellisin hanke on Kantatien 82 kunnostus. Kantatie 82 ei vastaa enää sille asetettuja tieluokan vaatimuksia ja tieosuuden peruskorjaus on välttämätöntä. Kemijärvi-Salla radan kunnostus ja käyttöönotto. Tällä vastaamme vihreään siirtymään, kun matkustajaliikenne ja puukuljetukset saadaan raiteille. Ratayhteys palvelee myös puolustusvoimien ja huoltovarmuuden tarpeita. Yhdysliikennettä Rovaniemen ja Kuusamon kentiltä on parannettava.
3. Jokaisessa kunnassa tulee säilyä terveydenhuollon peruspalvelut. Tällä varmistetaan sujuva arki ja turvallinen ympäristö elää ja asua. Kyse on kuntien elinvoiman kannalta keskeisestä palvelusta.
4. Kyllä, kuten koulukin, kyse on keskeisestä peruspalvelusta. Syntyvyys on alhaista ja lapsiperhemyönteisyys on paras keino kuntien elinvoiman vahvistamiseen ja tulevaisuuden turvaamiseen.
5. Itä-Lapissa kuntien pinta-alat ovat laajoja, välimatkat pitkiä ja kunnat ovat alueidensa vetureita. Hyvinvointialueiden myötä kuntien rooli paikallisena elinvoiman kehittäjänä korostuu entisestään enkä näe järkevänä tässä tilanteessa kuntaliitoksia. Jos tulevaisuudessa kunnissa löytyy tahtotilaa kuntaliitoksille, niin silloin katson sellaisenkin mahdolliseksi, mutta pakkoliitosta en voisi hyväksyä.
6. Tarvitsemme Itä-Lappiin työtä ja toimeentuloa sekä monipuolista elinkeinorakennetta. Soklin kaivoksen avaaminen olisi aluetaloudellisesti todella merkittävä. Soklista saatavalla lannoitteella parantaisimme maanviljelijöiden toimintaedellytyksiä. Soklin malmi on tarkoitus kuljettaa maanalaista putkea pitkin käsiteltäväksi ympäristöystävällisempään paikkaan. Tällä minimoidaan ympäristövaikutukset Soklin ja Savukosken alueella.
7. Nuorille monipuolisia koulutusmahdollisuuksia nuorten omilla paikkakunnilla. Opintolainahyvitys ammattiin valmistuneille, kun tulevat töihin Itä-Lappiin. Koulutus- ja työperusteista maahanmuuttoa tulee lisätä.
8. Keskeistä maamme turvallisuuden kannalta on vahva ja uskottava oma puolustus ja puolustusvoimat. Nyt on tärkeää, että maltilla selvitämme, millaisia vaihtoehtoja ulkomaalaisten joukkojen läsnäololle meillä olisi ja miten yhteistyö osana Natoa toteutetaan.
9. Itä-Lapin kunnilla ja Metsähallituksen Luontopalveluilla on valmisteltuna laaja ja pitkäaikaisesti työllistävä luontomatkailuinfran kehittämishanke, mitä on esitetty hallitusohjelmaan. Uusien kansallispuistojen ja suojelualueiden tulee perustua paikalliseen tahtotilaan. Retkeilyalueet ovat uusi mahdollisuus tässä suhteessa ja niitä pitää edistää.
10. Tutkimuslaitosten selvitysten perusteella Lapin ja Itä-Lapin hakkuiden määrä alittaa vuotuisen metsien kasvumäärän. Näin ollen erityisesti kasvatusmetsissä on hakkuupotentiaalia. Nyt on tärkeä kiinnittää huomiota hakkuiden oikea aikaisuuteen ja itse kannatan jatkuvan kasvatuksen menetelmää. Vanhoja metsien kohdalla tulee käyttää harkintaa erityisesti jos tuotto on vähäistä ja jopa negatiivista etäisyyksien ja puun laadun vuoksi.
11. Olen perheellinen kahden kouluikäisen pojan isä. Työurani olen tehnyt nuorten ja liikunnan parissa. Lisäksi harjoitan metsätaloutta ja matkailun majoitustoimintaa. Katson, että ymmärrän lappilaisten arkea ja sitä mihin Lapin ja Suomen tulevaisuus perustuu – lapsiin, nuoriin, työhön ja yrittämiseen. Vahva kokemukseni kunnallisella, maakunnallisella ja valtakunnallisella tasolla yhteisten asioiden hoidosta antaa hyvät eväät kansanedustajan työhön.
Lue myös:
Kymmenen ehdokasta Koti-Lapin ilmestymisalueelta: katso eduskuntaan pyrkivät tästä artikkelista
Eduskuntavaalit
Ennakkoäänestys 22.–28.3.
Vaalipäivä on 2.4.2023.