Lappilaiset sairastavat keskimääräistä enemmän – nuorten pahoinvointi lisääntynyt
Julkaistu: 20.1.2022 klo 10:59THL:n selvitys kertoo, että sote-järjestelmä on hajanainen. Osa kunnista on jo vahvistanut perustason mielenterveyspalveluja.
Lapissa on maan keskitasoa enemmän terveyden ja hyvinvoinnin ongelmia, ja sairastavuus on keskimääräistä suurempaa.
Asukaskohtaiset sote-palvelujen kustannukset ovat maan toiseksi suurimmat. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportista, jossa se arvioi Lapin hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden tilaa vuonna 2020.
Raportissa todetaan myös, että sote-palvelujen järjestämisrakenne on Lapissa poikkeuksellisen hajanainen: alueella on kaksi sairaanhoitopiiriä ja käytössä 38 erilaista asiakas- ja potilastietojärjestelmää.
Nuorten pahoinvointi on lisääntynyt Lapissa.
Alueen nuoret käyttävät paljon erityistason mielenterveyspalveluja, ja silti niiden tarve on saatavuutta suurempi. Mielenterveysongelmista kärsiviä nuoria päätyy lastensuojeluun, jossa ei ole riittävää mielenterveys- ja päihdeosaamista.
Alueella kehitetään parhaillaan hoitopolkuja ja yhtenäisiä toimintamalleja nuorten mielenterveyspalveluille, ja osa kunnista on jo vahvistanut perustason mielenterveyspalveluja.
Arvioinnissa tarkastellaan alueen väestön palvelutarvetta, palvelujen järjestämisen nykytilaa ja niiden kehityssuuntaa, sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia, rahoitusta ja investointeja. Samalla tuotetaan myös alueen sote-tiedonhallinnan ja digitalisaation tilannekuva.
THL on arvioinut sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta vuosittain Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä. Arviointi on THL:n lakisääteinen tehtävä.