Miten olisi talvinen metsäkylpy? – Sielun Kaiun Anna Latvakosken matkassa harjoitetaan tietoista läsnäoloa luonnossa
Julkaistu: 22.12.2022 klo 10:36Sielun Kaiku vie pysähtymään metsään.
Kemijärvi News -matkailulehti talvi-kevät 2022–2023
Käytkö hiihtämässä ja lenkillä vain keräämässä kilometrejä etkä huomioi ympäristöä? Nykyisenä kiireisenä suorittamisen aikana on välillä hyvä pysähtyä rauhoittumaan.
Rentouttavaan metsäkylpyyn voi lähteä vaikka talvipakkasilla Sielun Kaiun matkassa.
Eräopas- ja partiotouhuissa viihtyvä Anna Latvakoski innostui metsäkylpyohjaajan koulutuksesta, kun hän mietti tapaa, jolla voisi toteuttaa vision pysähtymisestä metsässä ja syvällisemmästä tavasta tutustua retkeilyyn.
– Koulutus oli samalla mielenkiintoinen matka itseeni ja aiheutti suorastaan elämää mullistavia seuraamuksia monella tasolla. Haluan olla jakamassa tätä samaa hyvää muillekin, Latvakoski kertoo.
Tietoista läsnäoloa luonnossa
Latvakoski on juuri valmistunut myös mindfulness-tunnetaitovalmentajaksi. Hänellä on päivätyö puheterapeuttina, jonka oheen vuonna 2022 hän perusti ohjelmapalveluyritys Sielun Kaiun. Sen kautta kiinnostuneet pääsevät tutustumaan metsäkylvyn vaikutuksiin.
– Metsäkylpy on tietoista läsnäoloa luonnossa ja omien aistien avaamista luonnon tutkimiselle. Se on todella rentouttavaa ja auttaa "laskemaan kierroksia".
Metsäkylvyt ovat saaneet alkunsa oikeastaan Japanissa, jossa luonnon elvyttävä ja hoitava vaikutus on jo pitkää tuotu osaksi terveydenhuoltoa. Myös suomalaisesta metsäkylvystä on tehty tutkimusta ja luonnossa oleminen alentaa tutkitusti stressitasoa jo hyvin lyhyessä ajassa.
– Kyse ei ole varsinaisesti liikunnasta, vaikka metsäkylvyn aikana saatetaan myös kävellä hieman. Suurin osa ajasta ollaan paikallaan: seistään, nojaillaan, istutaan tai makoillaan. Suomalaisille metsä voi tuntua hyvinkin kotoisalta ja itsestään selvältä, mutta oikeasti harva osaa pysähtyä luonnon äärelle. Ohjatussa metsäkylpytuokiossa kokemuksesta tulee jäsennellympi ja syvempi.
Jokaisessa vuodenajassa on oma taikansa
Tunnin metsäkylpyretkellä ryhmien koko on 2–10 henkilöä ja niitä järjestetään ympäri vuoden.
– Jokaisessa vuodenajassa on oma taikansa, myös pimeässä ja talvessa. Talvella täytyy toki huomioida erittäin lämmin pukeutuminen, koska metsäkylvyssä ollaan myös paljon paikallaan. Metsäkylvyissä on usein mukana myös retkipatjat, joiden päällä on mukava köllötellä.
Pakkasille Latvakoski on kehitellyt myös nuotion äärelle sijoittuvia metsäkylpyhetkiä. Talvikaudella valikoimaan kuuluvat kuutamoretket täyden kuun aikaan. Kuutamomaisemasta nautitaan makuupussissa lämmin juoma kädessä. Lisäksi Sielun Kaiku järjestää lyhyitä eräretkiä, tarjoaa pienimuotoista opastusta sekä vuokraa retkivarusteita.
Artikkeli on julkaistu Koti-Lapin tuottamassa Kemijärvi News -matkailulehdessä, joka on ilmaiseksi luettavissa täällä:
Sielun Kaiku
Anna Latvakoski
www.sielunkaiku.fi
Löytyy myös Facebookista ja Instagramista.
Ohjelmapalvelut: metsäkylvyt, kuutamoretket, mahdollisuus ostaa myös lahjakortteja
Välineitä: neljän vuodenajan teltta, rinkkoja, lapsiahkio, lastenkantorinkka, retkikeittimiä, lumikengät, liukulumikengät, tunturisukset...