Nuoret lähtivät kaduille toivomaan Kemijärvelle skeittiparkkia – "Kuljemme eri puolilla kaupunkia ja käytämme tolppia reileinä"
Julkaistu: 27.8.2021 klo 12:54Tällä hetkellä rulla- ja potkulautailijat harrastavat lajiansa ympäri kaupunkia.
Kemijärvellä saattoi nähdä viime viikon tiistaina parinkymmenen nuoren joukon skeittaamassa ja skuuttaamassa eri puolilla kaupungin keskustaa.
Joukko eteni Taivaantulien torille, entisen Nordean luo ja siitä kaupungintalolle ja edelleen eteenpäin.
Kyseessä oli tempaus, jolla ala- ja yläkouluikäiset nuoret halusivat kertoa päättäjille harrastajien tarpeista paikkakunnalla.
Toiveissa oli, että joukko pääsisi esittämään toiveensa suoraan kaupungin viranhaltijoille, mutta kaupunginvaltuuston kokous jatkui tiistaina ja viranhaltijat olivat kokouksessa.
Toivomuksissa harrastuspaikka
Tapahtumaa ideoimassa ollut seitsemäsluokkalainen Miikka Pasma kertoo, että nuoret toivovat Kemijärvelle skeittiparkkia, jossa olisi erilaisia skeitattavia elementtejä ja putkia temppujen tekemistä varten.
Harrastajien määrä on kasvanut viime aikoina, mutta skeittaamiselle ja skuuttaamiselle, eli potkulautailulle, ei ole nyt paikkaa.
Nuoret harrastavat skeitti- ja potkulautoineen eri puolilla kaupunkia, muun muassa Taivaantulien torilla.
– Kuljemme eri puolilla kaupunkia ja käytämme tolppia reileinä, Väinö Tikkanen sanoo.
Pasma kertoo, että harrastajille sopivin paikka skeittirampille olisi VPK:n talon lähistöllä tai satamassa, jossa oli parkki lautailijoille vuosia sitten. Se kuitenkin purettiin pois huonokuntoisena.
– Haluaisimme parkin, jossa olisi reilejä ja hyppyreitä, joissa voisi tehdä temppuja, nuoret kertovat.
Heidän mukaaansa betoninen ramppi olisi parempi, koska puisia ramppeja pitää huoltaa vähintään muutaman vuoden välein. Betoni tarvitsee huoltoa huomattavasti vähemmän.
– Vähän aikaa sitten, kun olimme skeittaamassa, meiltä tuli yksi aikuinen kysymään, onko täällä skeittauspaikkaa. Hän oli muuttanut Kemijärvelle ja harrastaa skeittaamista.
Skeittaajien ja skuuttaajien määrä Kemijärvellä on kasvanut viime aikoina. Kuvassa Taivaan tulien aukiolla osa nuorista, jotka lähtivät liikkeelle eri puolille kaupunkia. Kuva Terttu Pohtila / Koti-Lappi.
Yleensä ei häiriinnytä
Nuorten mukaan aikuisilta on tullut joskus sellaista palautetta, että skeittaajat voisivat mennä muualle, mutta yleensä ihmiset eivät ole häiriintyneet lautailijoista.
Skeittauksessa temppuja tehdään rullalaudalla, skuuttauksessa potkulaudalla.
Varsinkin skuuttamisessa aloittamisen kynnys on matala, sillä se on ainakin aluksi helpompaa. Suurin osa skeittaajista ja skuuttaajista on nuorison arvion mukaan poikia, mutta joukossa on myös tyttöjä.
Skuuttaaminen yleistyi vajaat kymmenen vuotta sitten, mutta skeittaus on kymmeniä vuosia vanha laji.
Se oli ensimmäistä kertaa olympialajina Tokiossa tänä kesänä.
Sallassa ja Posiolla rampit
Lähiseudun kunnista Sallassa ja Posiolla on skeittirampit. Ramppi on useimmiten vanerista ja puusta rakennettu kouru, jossa voidaan lautailla tai skuutata.
Kuusamoon valmistui viime vuonna betoniskeittiparkki.
Skeittipaikkojen hinta vaihtelee paljon koon ja materiaalien mukaan.
Sallan skeittiramppi rakennettiin vuosina 2004–2005. Sallan liikunta- ja nuorisopalveluiden johtaja Petteri Salmijärvi kertoo, että olisi maksanut valmiina tehtaalta tilattuna suunnilleen 60 000 euroa, mutta nykyinen vanerista tehty ramppi maksoi kunnan työpajassa tehtynä vain 3 000–4 000 euroa. Ennen rakentamista mallia ja kokemusta hyvistä rampeista käytiin kysymässä Rovaniemeltä.
Salmijärvi kertoo, että välillä harrastajia on vähemmän ja välillä määrä taas nousee. Skeittipaikka on toiminut hyvin ja käyttäjät ovat olleet hänen mukaansa siihen tyytyväisiä.