Puolustusvoimat haluaa varata Itä-Lapista tontteja maanomistajilta – oikeuttaisi rakentamaan puolustuslaitteita, kuten "erilaisia linnoitteita ja esteitä"
Julkaistu: 20.5.2022 klo 22:32Puolustusvoimat on lähettänyt satoja kirjeitä, joissa tiedustellaan halukkuutta vuokrata maata valmiusrakentamista ja sen harjoittelua varten. Puolustusvoimilta kerrotaan, että kirjeiden lähettäminen ei liity vallitsevaan maailmantilanteeseen.
Puolustusvoimat on lähettänyt Itä-Lapissa kirjeitä maanomistajille, jossa se tarjoaa sopimuksia maa-alueista, joilla sallittaisiin valmiusrakentaminen.
Maavoimien joukko-osastot laativat vuoden 2022 kuluessa vuokrasopimuksia yksityisten maan- ja kiinteistönomistajien kanssa valmiusrakentamisen harjoittelua varten. Sopimukset ovat aiesopimuksia, joilla mahdollistetaan sotilaallinen harjoittelu kyseisillä kohteilla erikseen sovittaessa.
– Tämähän ei ole uusi asia, vaan jo 2017 aloitettu homma, majuri Harri Pelkonen Sodankylän Jääkäriprikaatista kertoo.
Pelkonen selventää, että asiassa edetään alueittain ja nyt on Itä-Lapin vuoro.
– Ei siis liity millään tavalla vallitsevaan tilanteeseen, vaan laissa on sellainen pieni haaste, että Puolustusvoimilla ei ole normaalioloissa oikeutta tehdä alueella mitään, jos ei keskustella maanomistajan kanssa.
Laki Puolustusvoimista (14 §) mahdollistaa puolustusvoimien harjoittelun tietyin edellytyksin muilla kuin puolustusvoimien säännöllisesti käytössä olevilla maa-alueilla. Lain mukaan alueille ei voi kuitenkaan rakentaa tai tehdä rakennelmia ilman erillistä sopimusta maanomistajien kanssa.
Pelkosen mukaan tarpeen tullen voitaisiin kuitenkin käyttää hallinnollista päätöstä maankäytöstä.
– Se ei ole maanomistajan kannalta tietenkään hyvä, ei nosta maanpuolustustahtoa missään tapauksessa. Valmiuslaki ja poikkeustilalaki antavat enemmän valtuuksia, mutta niitä voidaan ottaa käyttöön vasta tilanteen niin vaatiessa.
Vuokrasopimuksella puolustusvoimat varmistaa tarvittaessa saavansa hallintaansa varautumisen kannalta tärkeiksi määriteltyjä maa-alueita, joille voidaan rakentaa puolustusrakenteita, kuten erilaisia linnoitteita ja esteitä erillisten suunnitelmien mukaisesti. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi sopivaa maastonkohtaa jonkin liikenneväylän puolustamiseksi tai asutuksen suojaamiseksi. Maanomistajille lähetetyissä kirjeissä mainitaan muun muassa partiopoterot, korsut ja panssarikaivannot.
– Mikäli sotilaallinen tilanne muuttuisi radikaalisti, niin meillä olisi tällä sopimismenettelyllä maanomistajalta lupa tehdä tiettyjä rakenteita heidän maalleen.
Suhtautuminen positiivista
Puolustusvoimat maksaa kiinteistön omistajalle kertakorvauksen sopimuksen laatimisesta. Lisäksi, jos alueelle rakennetaan, siitä syntyneet vauriot korvataan ja omistajalle maksetaan alueesta vuokraa kertakorvauksena hehtaarilta 20 vuoden ajalta. Kirjeessä esimerkkikorvaus tältä ajalta asettuu lähemmäs 5 000 euroon, mutta lopulliset sopimukset ovat puolustusvoimien ja maanomistajan välisiä. Sopimus tehdään 20 vuoden määräajaksi.
Sopimusten laatiminen on täysin vapaaehtoista. Sopimukset eivät myöskään rajoita maankäyttöä tai metsätaloutta.
– Jos maanomistaja sanoo ei, niin palaamme asiaan sitten joskus uudestaan. Ketään ei pakoteta sopimukseen.
Puolustusvoimat muistuttaa kirjeessä, että sopimuksen laatimalla on kuitenkin mahdollista tukea maanpuolustuksen järjestelyitä.
– Kaikki, jotka tähän mennessä ovat soittaneet ovat suhtautuneet erittäin positiivisesti.
Pelkosen mukaan myös Itä-Lapissa asukkaat ovat suhtautuneet erittäin positiivisesti sopimuksiin. Kirjeen lisäksi maanomistajille järjestetään infotilaisuus, missä kerrotaan tarkemmin aiheesta. Esimerkiksi Sallassa järjestetään tällainen tilaisuus tiistaina 24.5.
Pelkonen ei kerro nyt lähetettyjen kirjeiden tarkkaa määrää.
– Puhutaan jopa sadoista. Kyllä me valtavia määriä kirjeitä lähetellään.
Varauksia koko maassa
Puolustusvoimat tekee varauksia ja suunnittelua koko maassa. Pelkosen vastuualuetta on Lapin maakunta.
– Utsjoelta Pohjois-Pohjanmaan maakunnan rajalle, koko Lappia suunnitellaan. Siitä alaspäin Kainuun prikaati, Karjalan prikaati ja Parolan panssariprikaati tekevät kaikki samanlaista toimintaa kuin me tällä hetkellä.
Puolustusvoimien puolustussuunnitelma on laadittu tilanteeseen, jossa Suomeen hyökättäisiin. Tarkkoja suunnitelmia ei ymmärrettävistä syistä tuoda julkisuuteen, mutta itärajalla strategisina suuntina voisi pitää esimerkiksi itäsuuntaisia teitä.
Harjoittelua tuskin siviilien mailla
Pelkonen kertoo, että tässä vaiheessa tuskin rakennetaan siviilien maille.
– Todennäköisesti, jos me teemme jotain, niin me käytämme Metsähallituksen maata. Kuten tämän vuoden valmiusrakentamisharjoituksessa, jossa me koulutimme niitä mahdollisia rakentajia.