Pyhälle rakennetaan tunturikylää – Näyttävällä hotelliosiolla jo harjakaiset: "Hirsi on nyt loppuelämänsä ulkona"
Julkaistu: 5.5.2022 klo 8:26Pyhän Kultakero I on edennyt aikataulussa.
Pyhätunturin laskettelukeskus sijaitsee Kultakero-nimisen huipun kupeessa. Samalla nimellä avautui vuonna 1966 Pyhän perinteikäs hotelli. Nyt nimi saa jatkoa, kun Pyhällä rakennetaan Kultakero-hotellin ensimmäistä uudisvaihetta vanhan tunturin rinteessä sijaitsevan hotellirakennuksen yhteyteen.
Hotelli rakennetaan niin sanotusti hotellitasanteelle tunturiin.
Työt aloitettiin kesällä 2021 ja niitä on paiskittu läpi talven. Hirsirunkoisen hotellin urakka on hyvällä mallilla ja harjakorkeus vesikattoineen on saavutettu näinä päivinä. Valmiilla rakennuksella on korkeutta lähes parikymmentä metriä.
– Se on nyt sellaisen 18 milliä harjakorkeudesta, vastaava työnjohtaja Juho Nieminen Lapin Mestarirakentajilta kertoi huhtikuun lopussa.
Kultakeron pääurakoitsijana toimii Lapin Mestarirakentajat Oy. Puurunkotoimituksesta vastaa Honkatalot. Arkkitehtina on Honkatalojen Janne Kantee .
Avajaiset jouluna
Tavoiteaikataulu hotellin avautumiseen on edelleen jouluna 2022, vaikka joitain viivästyksiä on tullut. Esimerkiksi koronavirus aiheutti omat hankaluutensa.
– Meillä oli joulu-tammikuussa sellaisen 2–3 viikkoa paljon porukasta sairaana, vastaava työnjohtaja Juho Nieminen Lapin Mestarirakejilta kertoo.
Tunturiolosuhteissa rakentaminen vaatii aina omat työtapansa.
– Talvi vähän hidasti joitain työvaiheita, luonto on vähän sellainen.
Tunturissa on huomioitava ennakkoon tuuli erityisesti suojapeitteiden kanssa. Nieminen kertoo, että yhtään peitettä tai vastaavaa ei irronnut ja lentänyt tunturiin.
– Niitä olisi nimittäin saanut hakea aika kaukaakin.
Hirsiä nostaessa tuuli ei vaikuta niinkään, kun vaikka vertaa isommalla pinta-alalla varustettujen betonielementtien nosturilla nostamiseen.
Entä lumisade ja kosteus? Nieminen kertoo, että hirsirakentaminen onnistuu talvella siinä missä kesälläkin.
– Puurakenteen kanssa monesti niin, että kosteudelta suojaamisessa on helpompi työskennellä lumen kanssa kuin vesisateen. Ihan pahimmalla lumisateella ei toki työskennelty.
Lumi on Lapissa pääsääntöisesti kuivaa, eikä sada esimerkiksi niin usein räntänä kuin etelässä. Lunta on poistettu työmaalta muun muassa lehtipuhaltimilla.
Hirsirakenteen ponttien sovittamisessa on oltava talvikelillä tarkkana.
– Hirsi on nyt loppuelämänsä ulkona, joten puun eläminen on huomioitava asennusvaiheessa.
Rakennustyömaa on vilkkaalla alueella toiminnassa olevien ravintoloiden, majoituspalveluiden ja vuokraamon keskellä. Parkkipaikkoja on vähennetty ylätasanteelta, mutta niitä on lisätty rinteiden ala-asemilla.
– Se vaatii huomiointia. Olemme tulleet hyvin toimeen ihmisten kanssa ja he ovat ymmärtäneet tilanteen.
Työvoimaa lähialueilta
Lapin Mestarirakentajilla on työmaalla omaa väkeä parikymmentä työntekijää.
Ali- ja sivu-urakoitsijat mukaan lukien hotellityömaalla on työskennellyt 30–40 henkilöä. Nieminen kertoo, että Lapin Mestarirakentajien työntekijät ovat, jos eivät pelkosenniemeläisiä, niin lähikunnista Kemijärveltä, Sodankylästä ja Rovaniemeltä. Myös aliurakoitsijoissa on alueen yrittäjiä.
– Hirsirunkoporukka oli Etelä-Suomesta. Tavallisen hirsitalon olisimme saaneet omallakin porukalla pystyyn, mutta tämän kokoluokan hirsirakentaminen vaatii omaa osaamistaan.
Seuraavana vuorossa on sisäpuolen rakentamista ja julkisivutöitä. Rakennukseen tulee parvekkeita ja esimerkiksi alaosan betonielementti verhoillaan luonnonkivillä lähellä olevien rakennusten tyyliin.
Kultakero Ykkösen alakerrokseen rakennetaan myös uudet 400 neliön vuokraamo- ja myymälätilat.
Hotellin on suunniteltu olevan kaksiosainen. Toinen osa on suunniteltu lähemmäs rinteitä, Calle-talon puolelle I-osaa. Uudisrakennusten investointisummaksi on arvioitu 10 miljoonaa euroa.
II-vaiheen rakennuksen on ollut tarkoitus alkaa kesällä 2022 ja tavoite sen aukeamiseen olisi loppuvuodesta 2023. Päätös rakentamisen jatkamisesta selvinnee Niemisen arvion mukaan lähiviikkoina.
Lapin Mestarirakentajilla on ollut useita hankkeita Pyhätunturissa. Se urakoi muun muassa vuonna 2019 alueelle valmistuneen Pyhälinna II:n ja tänä vuonna valmistuneen Pyhälinna III:n. Nieminen itse on työskennellyt Pyhän rakennusprojektien parissa jo useamman vuoden. Keski-Suomesta lähtöisin oleva Nieminen on myös asunut Pyhällä 6–7 vuotta, kunnes muutti lapsikatraan karttuessa Rovaniemelle.
– Hienoa, että alueella on vetoa.
Rakenteilla kokonainen tunturikylä
KOY Pyhän Kultakero I:n perustajaurakoitsijana toimii Pyhätunturi Oy, joka on osa Aho Group Matkailu Oy -konsernia. Ahon perheen omistama perheyritys on vastannut hiihtokeskustoiminnoista Rukalla vuodesta 1973 ja Pyhällä vuodesta 1987.
Kultakero toteutetaan Ski-Inn-mallilla. Ski-Inn on Rukakeskus Oy:n luoma omistusmalli, jolla on toteutettu vuodesta 2004 lähtien Rukalla 450 huoneistoa ja Pyhällä 100 huoneistoa. Omistusmallissa huoltoyhtiö Ski-Inn Oy huolehtii huoneistosta. Omistaja voi itse käyttää huoneistoaan 7+7 viikkoa vuodessa. Malli mahdollistaa alv-palautuksen, mikäli omistaja ei itse käytä huoneistoa.
Huoneistot ovat täysin kalustettuja ja varusteltuja. Yhtiö liitetään biokaukolämpöön.
Jos kaikki suunnitelmat toteutuvat, keskusaukion ympärille rakentuu uusien hotelliosien mukana pieni tunturikylä.
Vanha hotelli saa uuden puisen kerroksen sekä parikseen kaksi puista taloa huoneistoineen, ravintoloineen ja palveluineen.
Myös Hotelli Pyhätunturin uudistaminen on yksi tulevista vaiheista. Kun koko kokonaisuus on valmis, vanha hotelli tulee osaksi uutta Kultakeroa.
Lopuksi hotelli saa uuden, 40 huoneen puisen lisäkerroksen ja vanhat huoneet peruskorjataan. Hotellin laajennus on Aho Groupin mukaan tavoitteena rakentaa kesän 2023 tai 2024 aikana.
Lue myös:
Pääkirjoitus: Itä-Lapissa puurakentaminen vauhdissa – Puutrendi tuli isoihin rakennuksiin
Pyhällä 15 miljoonan euron investoinnit – Kultakero-hanke käynnistymässä
Pelkosenniemi jätti Pyhän keskustan tontin myymättä – valmistelee nyt vuokrausta