Juha ja Jutta Larm vetäytyivät Sallan mökilleen "Lapin Slushin" jälkeen – Koti-Lappi seurasi ensimmäistä HEHKU-tapahtumaa ja pääsi kurkistamaan Karhun kammioon
Julkaistu: 23.5.2022 klo 21:40HEHKU eli Lapin oma Slush järjestettiin Sallatunturissa ensimmäistä kertaa. Katso kuvat ja lue tunnelmat tähtipuhujien viikonlopusta.
Sallassa järjestettiin viikonloppuna ensimmäinen HEHKU – Arktista osaamista -tapahtuma. Tapahtumassa yrittäjät, opiskelijat, sijoittajat ja mentorit pääsivät verkostoitumaan. Tapahtuman tavoitteena on luoda kasvua ja innovaatioita, hieman Lapin oman Slushin tapaan. Mukana oli nimekkäitä puhujia ja julkisuuden henkilöitä, kuten yrittäjä ja Rovio-peliyhtiöstä tunnetuksi tullut Peter Vesterbacka , Duudsoneiden Jarno Laasala sekä hyvinvointiyrittäjät Juha Larm ja Jutta Larm .
Lähialueilta paikalla oli puhumassa muun muassa Lapista Saariselältä lähtöisin oleva tämän vuoden Diili-kilpailija ja moniyrittäjä Jenni Parpala , Helsingin yliopiston Värriön tutkimusaseman professori Mikko Sipilä ja kemijärveläinen Tuccabaja-yrittäjä Juha Kasurinen .
"Silloin pitää tanssia, kun soitetaan"
Sallan liikuntakeskukselle kokoontui tapahtuman ensimmäisenä päivänä perjantaina noin 250 ihmistä ja lauantaina yli 100 ihmistä. Paikalle oli tullut väkeä eri puolilta Itä-Lappia ja muualtakin maakunnasta. Tapahtumaan osallistui myös koululaisia ja opiskelijoita Kemijärveltä ja Sallasta.
Juha ja Jutta Larmille esiintymiskeikka Sallassa oli suuri ilo, sillä samalla he voivat käydä rakkaassa rauhoittumispaikassaan, mökillä Onkamossa. Pienen, sähköttömän mökin rakensi Jutan isä kavereineen 1970-luvulla. Pirkkalassa Tampereen kupeessa asuvat Larmit käyvät siellä useita kertoja vuodessa. Useat sallalaiset halusivat käydä juttelemassa heidän kanssaan esityksen jälkeen.
Hyvinvointiyrittäjät nostivat esille rohkeuden tarttua hulluihinkin ideoihin ja kannustivat huolehtimaan itsestään nukkumalla, liikkumalla ja tekemällä joka päivä jotain itselle mukavaa.
– Uskalla tarttua tilaisuuteen. Silloin pitää tanssia, kun soitetaan, Juha Larm tiivisti.
Pariskunnan itsensä viimeisin hanke on luksusmajoitusta tarjoava Kuru Resort Rantasalmella.
Sekä Larmit että Jenni Parpala totesivat, että vaikka yrittäjä näyttäisi kuinka menestyvältä ja toimintaa esiteltäisiin kiiltäväkantisissa lehdissä, jokaisen elämään kuuluu myös vastoinkäymisiä.
Peter Vesterbacka luennoi tutuista aiheista: koulutusviennistä ja suomalaisesta osaamisesta.
Vietnamista Suomeen ja Vesterbackan yrityskumppaniksi
Lauantaina keskityttiin yrittämisen lisäksi koulutukseen Lapin yliopiston rehtori Antti Syväjärven avauspuheenvuorossa ja professori Mauri Ylä-Kotolan luennossa. Ylä-Kotola luennoi myös Sallan sota- ja jälleenrakennusmuseolla Lapin yliopiston historiasta II-maailmansodan aikana "korpiyliopistona". Museolla kuultiin muitakin syttöjä teemalla kestävä kehitys.
Kokenut Slush-pitchaaja ja Ambitious.African perustajajäsen Maija Luukka piti lauantaina kiinnostuneille työpajaa pitchauksesta, eli hissipuheesta. Liikuntakeskuksen salissa pohdittiin, miten ja millä sanoilla saa kiinnitetyksi sijoittajan mielenkiinnon hissimatkan aikana? Vinkit tulivat myöhemmin tarpeeseen.
Liikuntakeskuksen lavalla lauantain kiintotähti Vesterbacka kertoi kansainvälisestä opiskelijatuonnista. Hän käyttää Sallaa referenssinä omassa Finest Future -koulutusyrityksessään.
– Täällä on tehty jo vuosikymmeniä rajalukion kanssa sitä työtä, jota me nyt haluamme tehdä isosti.
Hänen jälkeensä lavalle nousi Finest Futuressa mukana oleva Bambi Dang , jonka teemana oli yrittäjäasenne. Hän kertoi, melko kovastakin, elämästään tyttönä vietnamilaisessa yhteiskunnassa ja tiestään opiskeluiden kautta yritysmaailmaan.
Esityksen tunnelmat vaihtuivat äärimmäisen vakavasta hulvattomaan huumoriin.
Dang kuvaili, kuinka tyttö ei ollut perheessä toivottu lapsi, sillä pojilla on enemmän arvoa vietnamilaisessa yhteiskunnassa. Koulun käyminen ei ollut sekään tyttölapselle selviö, vaan ympäristö tarjosi ahdasta roolia. Dang kertoi, että hänellä oli jo kahdeksanvuotiaana jonkinasteisia itsemurha-ajatuksia. Hän kuitenkin uskoi lapsena ja nuorena, että tunnelin päässä on valoa, mikä kannatti.
– Vai mitä Peter, onko tunnelin päässä valoa?
Yleisö rävähti nauruun – Vesterbackan tunneli-idea Tallinnasta Helsinkiin on yksi miehen näkyvimmistä projekteista.
Dang kertoi, että hän oli synnyinkylänsä ensimmäinen ihminen, joka meni ulkomaille, Suomeen, opiskelemaan. Moni totesi, että tyttö ei voi tehdä niin poikkeuksellisia ratkaisuja. Hän on ottanut motokseen näyttää epäilijöille ja koko yhteiskunnan rakenteelle.
– Yritän tehdä kaiken kaksi kertaa ja niin, että heillä on silmät auki, Dang muotoili.
Lopuksi yleisö antoi Dangille aplodit seisaaltaan.
Bambi Dang on mukana Peter Vesterbackan FInest Future -koulutusvientiyrityksessä. Hän raivasi tiensä Suomeen opiskelemaan ja yrittäjäksi.
Karhun kammiossa koeteltiin ideoita
Lauantaina Koti-Lappi pääsi seuraamaan historian ensimmäistä Karhun kammiota, jossa hissipuheet laitettiin todelliseen testiin.
Poropuiston Tähtitaivaskodassa järjestetty Karhun kammio on itälappilainen versio Leijonan luolasta, jossa yrittäjät ja tulevaisuuden tekijät ideoineen kohtaavat sijoittajat ja mentorin. Karhun kammion osallistujat olivat eri puolilta Lappia. Näiden yritysideoita arvioivat kodan hämyssä mentorina työskentelevä Esko Määttä , Diili-voittaja ja sijoittaja Olli Rikala sekä itse Peter Vesterbacka.
Vuorollaan raadin eteen astui yhdeksän rohkeaa pitchaajaa. Tarkempia yritysideoita ei tuoda julki, sillä Karhun kammio oli luottamuksellinen tapahtuma, johon sai tuoda raakileenkin idean.
Kammiossa myytiin raadille esimerkiksi yhteisöllistä majoituspalvelua Kemijärvelle, kestosaunavihtaa, taideakustiikkalevyjä, dialogipalvelua, astrologiasovellusta ja printtihuppareita.
Kolmikko ruoti ideoita rankastikin, mutta reilusti: ehdotetun tuotteen kilpailijoiden hintoja googletettiin, neuvottiin tekemään iso tili pienellä vaivalla, lytättiin sovelluksen sisältö (tosin todettiin 100 miljoonan latauksen olevan mahdollista) ja nähtiin potentiaali idean sijaan henkilössä itsessään.
Lopuksi arvioijakolmikko palkitsi kunniamaininnoilla parhaan asenteen, kokonaisuuden ja liiketaloudellisen potentiaalin.
– Ekassa Slushissa oli 7 tiimiä pitchaamassa ja Hehkussa 9 pitchaajaa, eli tämä oli jo syntyessään isompi! Vesterbacka muotoili.
Olli Rikala, Peter Vesterbacka ja Esko Määttä arvioivat yritysideoita Karhun kammiossa Sallassa.
Seuraavaksi Suomulle?
Tapahtumaa järjesti Itä-Lapin kuntayhtymä. HEHKU-hanke sai Lapin liitolta EAKR-rahoitusta 80 000 euroa, minkä lisäksi kuntayhtymällä oli oma rahoitusosuus. Yhteistyössä oli myös Sallan kunta, joka tarjosi tiloja ja osallistui iltajuhlan järjestelyihin. Sallan sivistyspalvelut oli niin ikään mukana ohjelman suunnittelussa ja tekemisessä. Osana HEHKU-tapahtumaa lukiolaisille järjestettiin myös yrittäjyysopetusta.
Itä-Lapin kuntayhtymän johtaja Dina Solatie oli tyytyväinen kokonaisuuteen ja kertoo, että nyt konseptoidaan jatkoa ja hahmotellaan tapahtuman tulevaa rahoituspohjaa.
– Yksi vaihtoehto on, että tapahtuma lähtee kiertämään alueen keskuksia. Seuraava HEHKU voisi olla siis esimerkiksi Suomulla ja sen jälkeen siirryttäisiin Pyhälle ja niin edelleen.
Diili-voittaja Olli Rikala, Peter Vesterbacka ja mentori Esko Määttä arvioivat yritysideoita Karhun kammiossa, eli Poropuiston Tähtitaivaskodassa. Kuva: Esa Keskinen / Koti-Lappi
Lue myös: