Valtaosa kuluttajista haluaa kiinteät postinjakopäivät – Lakiluonnoksen mukaan Posti saisi päättää vapaasti eri alueilla jakelupäiviä vaihdellen
Julkaistu: 7.1.2022 klo 13:30Tutkimuksessa kysyttiin myös, mihin aikaan päiväpostin sanomalehdet, aikakauslehdet ja kirjeet tulisi viimeistään olla jaettu.
Enemmistö suomalaisista haluaa, että postia jaetaan koko maassa joka viikko samoina kiinteinä päivinä, kun jakelupäivät vähenevät viidestä arkipäivästä kolmeen.
Kiinteitä jakelupäiviä kannattaa 69 prosenttia kuluttajista. Viikoittain vaihtuvia jakelupäiviä pitää parempana vain joka kymmenes suomalainen. Joka viides ei osaa tai halua ottaa kysymykseen kantaa.
Tiedot käyvät ilmi IROResearchin Uutismedian liitolle tekemästä mielipidetutkimuksesta, johon haastateltiin joulukuussa tuhatta suomalaista.
Liikenne- ja viestintäministeriö esittää, että postinjakelu harvenisi koko maassa viidestä päivästä kolmeen päivään viikossa. Postilain uudistusluonnoksen mukaan jakelupäivien ei tarvitsisi olla samoja, vaan Posti saisi päättää ne vapaasti eri alueilla jakelupäiviä vaihdellen.
Postilaki koskee yleispalvelukirjeitä, mutta samassa päiväkannossa kulkee myös muita kirjeitä, aikakauslehtiä ja sanomalehtiä. Esimerkiksi Koti-Lappi jaetaan päiväpostin mukana ja jakelupäivä siirtyy 1.4. alkaen keskiviikkoon. Postilain uudistus saattaa tietää myös muita muutoksia paikallislehdistölle .
Kiinteiden jakelupäivien mallissa postia jaettaisiin koko maassa joka viikko samoina kiinteinä päivinä, esimerkiksi maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina. Kelluvien jakopäivien mallissa posti jaetaan eri alueilla ja eri viikkoina eri päivinä, esimerkiksi parillisella viikolla maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina ja parittomalla viikolla tiistaina ja torstaina.
Kiinteiden jakelupäivien kannatus on vahvinta maaseutukunnissa ja pienissä kaupungeissa. Pääkaupunkiseudullakin niitä pitää silti parempana vaihtoehtona 61 prosenttia postinsaajista. Vastaajan ikä ei vaikuta tässä kysymyksessä. Naiset suosivat kiinteitä jakelupäiviä jonkin verran miehiä enemmän.
Lehtikustantajia edustavat Medialiitto ja Uutismedian liitto katsovat, että jakelupäivien tulisi olla kiinteitä, yhteneväisiä ja samoja joka viikko koko maassa.
– Määräpäiväjakelu on välttämätön lehtien tilaajille, mainostajille ja kustantajille. Ilman sitä lehtien ilmestyminen vaarantuu. Asiakkaiden tarpeiden kuuntelu tuottaa pidemmän päälle parhaiten liikevaihtoa ja työtä myös jakeluyhtiölle, Uutismedian liiton liittojohtaja Jukka Holmberg huomauttaa.
Tutkimuksessa kysyttiin myös, mihin aikaan päiväpostin sanomalehdet, aikakauslehdet ja kirjeet tulisi viimeistään olla jaettu.
Reilu kolmannes piti sopivana kello 14:n takarajaa. Kello 12 ja kello 16 saivat molemmat noin neljänneksen kannatuksen. Yhteensä 85 prosenttia vastaajista valitsi jonkin vaihtoehdon aikavälillä kello 12–16.
Nykyisin posti jakaa päiväpostia paikoin myös iltaisin.
Lue myös: