VR:n makuuhyttien hinnoittelu muuttuikin pysyvästi – näin paljon meno-paluu Helsingistä Kemijärvelle voi jopa maksaa
Julkaistu: 21.7.2021 klo 17:39Yöjunan makuuhyttien varauskäytännöt ovat muuttuneet ensin koronarajoitusten takia, mutta nyt käytäntö on tullut pysyväksi. Laajassa kuvassa uudistus suosii ryhmämatkaajia. VR aikoo samalla myös hankkia uutta yöjunakalustoa.
VR:n yöjuniin ei ole voinut koronarajoitusten takia varata pelkkää makuupaikkaa, vaan yksin matkaavakin joutuu varaamaan itselleen koko makuuhytin. Yksin matkustava maksaa siis esimerkiksi kahden hengen hytistä, vaikka toinen vuode jäisi tyhjäksi.
VR kertoo, että tämä korona-ajan käytäntö on tullut nyt jäädäkseen. VR siirsi yöjunien varausjärjestelmän vanhoilta verkkosivuiltaan uuteen ostoputkeen alkukesän aikana. Samalla poistui mahdollisuus varata pelkkä yksittäinen makuupaikka hyttiin.
– Siirryimme alkukesästä hyttikohtaiseen hinnoitteluun eli enää ei pysty ostamaan pelkkää makuupaikkaa, vaan koko hytti kuuluu hintaan. Hinnoittelukonsepti muuttui siis hyttikohtaiseksi, kun se on aikaisemmin ollut henkilömääräkohtainen. Tietysti tänä aikana ihmiset haluavat terveysturvallisesti hytin omaan käyttöönsä ja yksityisyydenhalu varmasti yleistyy pandemian väistyttyäkin, matkustajaliikenteen kaupallinen johtaja Johanna Jäkälä VR Groupilta kertoo.
Dynaaminen hinnoittelu vaikuttaa
VR:llä on ollut jo pidempään käytössä myös niin sanottu dynaaminen hinnoittelu, mikä tarkoittaa, että lippujen hinnat muuttuvat kysynnän mukana. Käytännössä siis ensimmäisenä myydyt paikat ovat halvempia kuin viimeisinä myydyt paikat.
Jäkälän mukaan Kemijärven suuntaan on ollut tämän ansiosta "jopa keskimääräistä alennusta hinnoissa".
Tällä hetkellä aikuinen matkaa halvimmillaan Helsingistä Kemijärvelle tavallisessa makuuhytissä yhteen suuntaan 49 euron hintaan. Kalleimmillaan matka on 249 euroa. Suihkulla ja vessalla varustettu hytti on vastaavasti halvimmillaan 69 euroa ja kalleimmillaan 269 euroa.
– Tietysti hinta dynaamisesti muuttuu kysynnän ja tarjonnan mukaan sillä välillä. Jos ajattelee (yöjunamatkustamisen) kohderyhmiä, kuten perheitä tai kaksin matkustavia, makuuhytissä matkustaminen tuli itse asiassa suurimmalle osalle kansaa edullisemmaksi.
Jäkälä huomauttaa, että joulusesonki, talvilomat, pääsiäinen ja ruska-aika vaikuttavat siinä määrin kysyntään, että halvempia paikkoja voi olla vaikeampi napata.
– Neuvona se, että mitä aikaisemmin pystyt varaamaan, niin yleensä ottaen sitä edullisemmin pääset dynaamisen hinnoittelun maailmassa. Tuo 49 euroa on edullinen hinta, ja hinnoista löytyy sitä skaalaa tosiaan.
Yöjuniin myydään myös istumapaikkoja, jotka ovat selkeästi halvempia kuin makuuhytit.
Uusia yöjunavaunuja
VR Group käynnisti heinäkuun 2021 alussa uuden yöjunakaluston hankinnan.
VR aikoo ostaa yhdeksän makuuvaunua ja kahdeksan autovaunua. Kyseessä on julkinen hankinta, joka on tavoitteena saada valmiiksi niin, että toimittaja on valittu viimeistään vuoden 2022 kesällä. Hankinnan arvo on noin 35–40 miljoonaa euroa.
Kauko- ja yöjunamatkustaminen oli ennen koronapandemiaa selkeässä kasvussa. Vuosi 2019 oli junamatkustuksen huippuvuosi. Korona romahdutti matkustajamäärät, mutta kasvu on palaamassa.
Jäkälä kertoo, että tammi-kesäkuussa matkustuksessa oli 17 prosenttiyksikön kasvu koronan latistamaan viime vuoteen.
Kaikki pohjoisen junakohteet ovat nousevassa trendissä.
– Suomalaiset ovat löytäneet kotimaan matkustuksen. Pohjoisen kohteet vetävät ja tietysti Kemijärvi muiden mukana. Kesä näyttää hyvältä. Vuosi 2019 oli huippuvuosi, eikä kokonaisuudessa olla sen tahdissa, mutta tiettyinä sesonkeina kysyntä ylittää jo sen huippuvuoden kysynnän.
Yöjunakapasiteetti on sekin kasvanut vuodesta 2019 hieman.
– Me seuraamme tarkkaan vuoroja ja lisäämme tarvittaessa vaunuja, joten kapasiteetti ei jää ainakaan siitä kiinni. Laitamme junat mahdollisimman pitkiksi. Se kertoo jotain, että yöjunissa on lisätty vaunuja ihan kautta linjan jokaiseen kohteeseen: Kemijärvi, Kolari, Rovaniemi.
Lisää vuoroja Kemijärvelle?
Kemijärvi on radan päätepysäkki, jolle liikennöi yöjuna Rovaniemen kautta kerran päivässä. Juna saapuu aamulla etelästä ja lähtee illalla etelään.
Olisko uuden kaluston avulla, ja kysynnän ollessa hyvä, mahdollista lisätä Kemijärvelle suuntaavia vuoroja?
Lapin yöjunaliikenne on kokonaan liikenne- ja viestintäministeriö LVM:n VR:ltä ostamaa ostoliikennettä, jonka jatkosta parhaillaan neuvotellaan LVM:n kanssa. Myös uuden kaluston hankinta kuuluu osana pidempään ostoliikennesopimukseen ja varmistuu lopullisesti neuvottelujen jälkeen.
Jäkälä ei voi siksi vielä ottaa kantaa Kemijärven mahdollisiin vuorolisäyksiin.
– Ajatus on, että uutta kalustoa lisätään joka reitille. Emme kuitenkaan ole vielä ihan niin pitkällä neuvotteluissa, että katsoisimme vuoromääriä.
Artikkelia muokattu 21.7.2021 kello 15.59: Korjattu kirjoitusvirheitä ja lisätty aiheeseen liittyvä linkki.