Paikallisuutiset

Ämmänvaarasta aukeaa Lapin aava ja Kotavaaraan rakennettiin näkötorni saksalaisten tähystystornin paikalle – Kemijärven lähiluonnossa pääsee ihailemaan näköaloja tai kosken kuohuja

Kemijärvellä on useita näköalapaikkoja ja mukavia päiväretkikohteita.

Lapin ruska alkaa olla pian parhaimmillaan. Erään sanonnan mukaan ruska on komeimmillaan 10.9., mutta laajoissa Lapin- ja Saamenmaissa ruska voi edetä hyvinkin eri tahtiin .

Kemijärvellä Kotavaaran näkötorni ja pyhä Ämmänvaara ovat ehdottomia kohteita aavojen maisemien ystäville, oli kevät, kesä, syksy tai talvi. Vaaroille nousun lisäksi tässä artikkelissa on vinkkejä Kemijärven seudun muista päiväretkikohteista.

Solmi kengännauhat ja lähde polulle!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kotavaaran näkötorni

Kun Kemijärveltä ajetaan noin seitsemän kilometriä Sallaa kohti, saavutaan Isokylään. Kylästä jatketaan kilometri eteenpäin, kääntyy risteys Puikkolaan päin. Tällöin näet tienviitan, jossa lukee näkötorni. Näitä opasteita seuraamalla löydät Kotavaaran pysähdyspaikalle.

– Siitä on noin neljänsadan metrin kävelymatka Kotavaaran päälle, jossa näkötorni sijaitsee, kertoo paikalle tornin rakentanut Mauno Kerkelä .

Kyseisellä paikalla on vuosien saatossa seisonut useampikin eri torni, Kerkelä kertoo paikan historiasta.

– Saksalaisten sotajoukot rakensivat tänne ensimmäisenä tähystystornin, mutta sen he veivät vetäytyessä mennessään. Myöhemmin maanmittauslaitos teki paikalle kolmiomittaustornin. Tämän tornin Mauri-myrsky kuitenkin kallisti 1980-luvun alussa sen verran pahoin, että se jouduttiin purkamaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän jälkeen Kotavaara oli pitkään ilman tornia, ennen kuin pitkään Kemijärven kunnallispolitiikassakin vaikuttanut Kerkelä osti tontin.

– Vaimon kanssa aloimme asiaa tutkia, että mistä löydettäisiin paikalle uusi torni, kunnes sain Posiolta Metsähallitukselta tarjouksen ostaa palovartiotornin. Siinä oli noin 500 erikokoista pulttia ja joka on tehty kuumasinkitystä teräksestä.

Koska tornin on rakentanut yksityinen taho, kävijät voivat kiivetä sinne omalla vastuulla. Tornista aukeavat aavat Kemijärven maisemat kyliin ja järven yli kaupunkiin.

– Sieltä on muun muassa kuvattu videomateriaalia, joka osaltaan edesauttoi sitä, että Kemijärvi valittiin vuoden kauneimmaksi talvikaupungiksi tänä vuonna, Kerkelä toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ämmänvaara

Historiallisen Ämmänvaaran laelta avautuu kaunis maisema järvelle ja kohti kaupunkia. Kolin kansallismaisemalle vertoja vetävä näkymä siintää hyvällä säällä aina Pyhän tunturijonolle asti.

Ämmänvaara on ollut saamelaisille pyhä palvonta- ja uhripaikka ja sen laella kasvavista männyistä on löydetty vanhoja kaiverruksia ja vuosilukuja. Näistä vanhimmat ovat mahdollisesti peräisin 1700-luvulta.

Vaaran pohjoispuolelta on löydetty kivikautisen asuinpaikan merkkejä ja etelän puoleisesta rinteestä vanha kvartsilouhos.

Ämmänvaaranpolulle pääset, kun käännyt Isokylän kohdalta Peräposiontielle. Komea tie kulkee maaseutukylien läpi vesistöjen viertä. Reitillä on useita siltoja ja Kemijärvi pilkahtelee tämän tästä näkyviin. Siitä on matkaa noin yksitoista kilometriä Ämmälään, josta löytyy oikealle, Ämmäläntielle osoittava tienviitta. Ämmänvaaran polku alkaa Rakkalahdentien varrelta parkkipaikalta, josta löytyy myös opastustaulu. Polulta huipulle on matkaa alta pari kilometriä.

Vaaran rinteillä on kaksi näköalapaikkaa, joista toinen avautuu pohjoiseen ja toinen etelään. Levähdyspaikkoja on jopa kolme kappaletta: polulta haarautuu reitti järven rantaan tulipaikalle ja laavulle. Lisäksi järveltä tai jäältä saapuville on laavu ja kota tulipaikkoineen niemen eri puolilla. Kannattaa kavuta huipulle ihailemaan näkymiä ja palata taukopaikalle järven tasalle.

Lue myös:

Nyt voit seurata ruskan etenemistä verkossa – Ruskavahti kertoo väriloiston etenemisestä matkailijalle

Tätä et ehkä uskonut löytäväsi Lapista – Kemijärvellä on rantoja kuin Rivieralla!

Kemijärvi News: Tanssipaikka vasten taivaankantta – Tämä vaaranäköala ja Lapin yötön yö ovat hurmanneet kävijöitä jo yli viisi vuosikymmentä

Pöyliövaaran patikointi- ja maastopyöräilyreitti

Patikointireitti lähtee Kemijärven urheilukentältä hiekkapolkua pitkin Pöyliövaaraan. Maaston vaativuustaso vaihtelee. Reitillä mahdollisuus valita 3 kilometrin tai 5 kilometrin lenkki. Jälkimmäisen varrella Pöyliöjärven rannassa on grillikatos, puuvaja, puucee ja laituri. Reitit soveltuvat myös maastopyöräilyyn. Pöyliövaaran maisemissa kulkee myös frisbeegolf-reitti.

Keskustan kävely- ja pyöräilyreitit

Kemijärven keskusta sijaitsee käytännössä saaressa, joten sen rantoja pitkin kulkee mukava ympyräreitti. Kulttuurikierros Kemijärven keskustassa onnistuu kävellen tai pyöräillen. Sen varrelle osuu Uitonniemi, taidekeskus Puustelli, Kotiseutumuseo, leirintäalue, kulttuurikeskus, rantakahvila ja Taiteilijaniemi. Matkalla näkee esimerkiksi Kuumalammen puistoalueen ja veteraanipuiston. Rantareitillä on myös useita kansanvälisten kuvanveistoviikkojen taideteoksia. Reitin varrella on kaupungin uimaranta, jonka hiekoilla voi nauttia vaikka piknikiä. Kesäaikana uimarannan kahvio avoinna.

Käsmänkönkään luontopolku

Käsmänkönkäällä voi ihailla veden voimakasta virtausta riippusillalta. Veden äärellä on mukava kota levähdystä ja kahvinkeittoa varten. Luontopolku sijaitsee Kemijärveltä noin 33 kilometrin päässä: Kuusamon suuntaan ajetaan noin 29 kilometriä, käännytään oikealle Käsmäntielle ja ajetaan 4,1 kilometriä. Luontopolku alkaa tien vasemmasta laidasta. Uudet reittimerkinnät ja opasteet ohjaavat sinua tienlaidasta.

Juuvaaran retkeilyreitti

Juujärvellä sijaitseva Juuvaaran retkeilyreitti tarjoaa todella kauniita maisemia ihasteltaviksi. Reitin taso on vaativa, vaikkakin kivikoiden ylitykseen on rakennettu pitkospuut. Reitin pituus noin 1 kilometri. Juuvaaran retkeilyreitin alkuun on Kemijärveltä noin 45 kilometrin matka. Vaaran päällä on kota ja puucee. Ajomatkalla voi pysähtyä ihmettelemään Seitakorvan patoa ja voimalaitosta.

Suomun patikointireitit

Suomutunturin maastoissa kulkee runsaasti patikointireittejä. Esimerkiksi Suomutunturin huipulle ulottuva vaellusreitti tarjoaa upeat näkymät tunturin päältä Kemijärvelle. Kirkkaalla säällä tunturin päältä näkee Venäjälle saakka. Polku lähtee Hotelli Suomutunturilta, jonka jälkeen se nousee laskettelurinteitä pitkin kohti tunturin huippua. Alue on vanhaa saamelaista pyhää aluetta.Lue myös:

Uusi bussiyhteys Kemijärveltä Kuusamoon – kulkee suoraan yöjunalta

Kemijärvestä historian ensimmäinen Vuoden talvikaupunki! – "Aitous ja lämpö, mikä välittyi"

Suomulla Lapin modernein hotelli – Welcome to the most modern hotel in Lapland

Artikkeli on julkaistu Koti-Lapin tuottamassa ja Kemijärven Kehityksen kustantamassa Kemijärvi News -matkailulehdessä .

Kotavaaran näkötornista on huimaavat näkymät.
Oikealla: Ämmänvaaran näköalapaikoilta aukeaa järvimaisemaa eri suuntiin. Alueella on myös uhripaikka, kivikauden asuinpaikkoja ja muinainen kvartsilouhos.
Jos nousu Kotavaaralle käy voimille, voi matkan varrelta lainata vaellussauvat.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä