Kulttuuri

Elokuvakerho Kinos tarjoaa syksyllä puhuttelevaa draamaa: ohjelmistossa muun muassa täydellisyyttä hipova debyytti ja tarina viattomasta aasista

Kemijärveläinen elokuvakerho Kinos jatkaa pitkää perinnettään laatuelokuvien parissa tänäkin syksynä.

Elokuvakerho Kinos esittää tänä syksynä monipuolisia elokuvia Kemijärven kulttuurikeskuksessa eri puolilta maailmaa. Alla ohjelmiston esittely ja elokuvien esittämisajankohdat. Syksyn näytökset ovat keskiviikkoisin kello 19.

Elokuvakerho Kinos ry:n tarkoituksena on tuoda Kemijärvelle kiinnostavia, uudehkoja elokuvia, jotka eroavat kaupallisista valtavirtaelokuvista. Kerhon johtokunta valitsee vuosittain esitettävät elokuvat jäsenten toiveiden perusteella.

Kinoksen lisäksi Kemijärvellä elokuvia esittää myös kiertävä Movie Company Alatalo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aftersun – päivämme auringossa

Aftersun – päivämme auringossa (Iso-Britannia/Yhdysvallat 2022) on täydellisyyttä hipova debyyttielokuva. 11-vuotias Sophie lähtee isänsä kanssa viikoksi Turkkiin viettämään yhteistä aikaa auringossa. Isä ja tytär tallentavat matkaansa videokameralle ja ohjaajan kerrontaratkaisussa katsoja samaistuu aikuiseen Sophieen, joka muistelee lapsuutensa matkaa ja yrittää täydentää muistin aukkoja videoiden avulla. Aurinkoisten päivien alla kulkee melankolinen pohjavire ja ohjaaja Charlotte Wells osoittaa olevansa tunnelman luomisen mestari. Paljon kerrotaan sitä kautta, mitä jätetään sanomatta ja siinä piilee viiden tähden elokuvan voima. (Esitys ke 27.9. klo 19)

Close

Close (Belgia 2022) on ohjaaja Lukas Dhontin toinen pitkä elokuva, joka kertoo 13-vuotiaiden Leon ja Remin ystävyydestä ja vastuusta sekä rohkeudesta olla oma itsensä. Poikien elinikäinen ystävyys muuttuu yläasteelle siirryttäessä, kun mukaan kuvioihin tulee uusia kavereita. Kasvaminen lapsenomaisista leikeistä kohti nuoruutta tuo mukanaan uudenlaisia odotuksia, toiveita, pelkoja ja suuren surun. Elokuva sai Cannesin Grand Prix-palkinnon v. 2022, erinomaiset roolisuoritukset ja koskettava soundtrack ovat purevat katsojiin. (Esitys 11.10.)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

EO

EO (Iso-Britannia/Italia/Puola 2022) on tunnetun puolalaisen ohjaajan Jerzy Skolimowskin tarina viattomasta aasista nimeltään EO, jonka etiikka on ihmistä moitteettomampaa. Suhteellisen harvinaisella 3:2-kuvasuhteella kuvattu elokuva on värien, linssien ja erilaisten kuvaustyylien ilotulitus. EO on alusta loppuun asti kunnianosoitus Au hasard Balthazarille, Robert Bressonin monitulkintaiselle uskonnolliselle mestariteokselle vuodelta 1966. EO esiintyy alussa sirkuksessa Magda-nimisen naisen kanssa, joka joutuu luopumaan aasista sirkuksen sulkeuduttua ja EO aloittaa odysseian, jossa EO kohtaa niin ihmisten maailman hyvyyden kuin pahuuden. Paino vahvasti jälkimmäisellä. (Esitys 25.10.)

Hiljainen tyttö

Hiljainen tyttö (Irlanti 2022) perustuu Claire Keeganin Foster-novelliin. Ohjaaja Colm Bairéad on tehnyt pitkään iirinkielisiä tv-sarjoja ja Hiljainen tyttö on enimmäkseen iirinkielinen eleetön ja puhutteleva draama. 12-vuotias Càit on rähjäisen karjatilan suurperheen introvertti, niin kotona kuin koulussakin syrjitty tyttö, joka lähetetään kesäksi lempeän emännän ja jäyhän isännän maatilalle. Ystävällisten ihmisten hoivissa Cáit alkaa löytää itsensä ja omia vahvuuksiaan ja isännän ja tytön välien kehittyminen onkin elokuvan kauneinta antia. Hiljainen tyttö on viiden tähden pieni elokuvahelmi, jonka kruunaa nuoren Catherine Clinchin päärooli. (Esitys 8.11.)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Decision to Leave

Decision to Leave (Etelä-Korea 2022) on taattua etelä-korealaista laatua ja ohjaaja Park Chan-wook sai parhaan ohjaajan palkinnon Cannesin festivaaleilla v. 2022. Lähtöasetelmassa vuorikiipeilijä putoaa kalliolta kuolemaansa ja pätevä, mutta uniongelmista kärsivä etsivä aloittaa tutkimukset. Kiipeilijä paljastuu eläköityneeksi maahanmuuttoviraston työntekijäksi, jonka leski on nuori kiinalainen, mieheensä tunteettomasti suhtautuva ja siksi rikoksesta epäilty. Ohjaaja Park on todellinen tarinakerronnan mestari myös käsikirjoittajana. Elokuva on omaperäinen ja kiinnostava ja viimeisen päälle tyylitelty. (Esitys 22.11.)

Esitykset ovat keskiviikkoisin Kemijärven kulttuurikeskuksessa kello 19.

Ikäraja 16 vuotta. Kinoksen jäsenmaksu on 15 euroa per vuosi ja elokuvakohtainen maksu on kahdeksan euroa.

Lisätietoja www.kinosfilm.org.

Lisää aiheesta