Kotimaa

EU-vaalit ovat viikonloppuna: Tee vaalikone ja selvitä, kenelle annat äänesi!

Seuraavat vaalit häämöttävät jo: kesäkuun alkupuolella äänestetään EU-vaaleissa. Kuva: Markku Jokela

EU-vaalit järjestetään Suomessa 9. kesäkuuta 2024 ja listat EU-vaaliehdokkaista vahvistetaan perjantaina 10. toukokuuta.

Hilla Group ja Yle ovat yhteistyössä julkaisseet yhteisen vaalikoneen, jolla voit selvittää, kuka ehdokkaista voisi ansaita sinun äänesti.

Vaalikoneen löydät tästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylen ja Hillan yhteiseen vaalikoneesta puuttuu noin kymmenen ehdokkaan vastaukset. Tämä johtuu siitä, etteivät ehdokkaat ole vastanneet kahteen kysymykseen, jotka ovat Hillan toimitusten laatimia.

EU-vaaleissa Suomi on yhtenä vaalipiirinä ja äänestäjä voi äänestää ketä ehdokasta tahansa. Suomesta valitaan Euroopan parlamenttiin 15 jäsentä eli meppiä.

Kesäkuussa järjestettävissä vaaleissa voit äänestää, jos olet täyttänyt 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä ja olet Suomen kansalainen tai EU:n jäsenmaan kansalainen, jolla on pysyvä osoite Suomessa, tai ulkomailla asuva Suomen kansalainen.

Äänestys tapahtuu postitse tai sähköisesti ennen vaaleja sinulle toimitetussa ilmoituskortissa mainitulla äänestyspaikalla. Suomessa voi äänestää ennakkoon kuntien yleisillä äänestyspaikoilla, kuten ostoskeskuksissa ja kirjastoissa. Vaalipäivänä 9. kesäkuuta 2024 kukin äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ennakkoäänestys Suomessa alkaa 29. toukokuuta 2024 ja loppuu 4. kesäkuuta 2024.

Vaalipäivänä vaalihuoneistot ovat auki kello 9.00–20.00.

Juttua muokattu 28.5. klo 13.23: Lisätty tieto, että noin kymmenen ehdokkaan vastaukset puuttuvat vaalikoneesta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä