Paikallisuutiset

Hannu Lahtelan porosipsit hurmasivat artesaaniruoan SM-kisatuomariston – Sallan Villiporolle kulta- ja hopeamitalit

Artesaaniruoan Suomen mestaruuksista kisasi Rovaniemellä 107 kilpailutuotetta.

Sallalainen yrittäjä Hannu Lahtela on jalostanut poroa ja tehnyt tuotteita tunnetuiksi yli 25 vuotta. Kuva: Petri Teppo

Sallalaisen Hannu Lahtelan työ poronlihan jalostuksen parissa tuotti tulosta artesaaniruoan SM-kilpailuissa Rovaniemellä 18. - 19. lokakuuta. Lahtelan kehittämä Sallan Villiporon porosipsi sai ensimmäisen palkinnon kilpailun Välipalat ja ruokamatkamuistot -sarjassa, ja porosta ja sian silavasta tehty salamin tyyppinen miniporomi-tuote tuli toiseksi Lihatuotteet-sarjassa.

Kilpailuun oli ilmoitettu 107 tuotetta. Mukana kilpailemassa oli 25 yritystä Suomesta ja Pohjois-Ruotsista. Tuomaristot arvioivat ja valitsivat parhaat tuotteet kymmenessä kategoriassa. Lisäksi, koska kilpailu järjestetettiin nyt ensimmäistä kertaa Lapissa, valittiin voittaja myös kategoriassa Arktinen artesaaniruoka.

Voittajat julkistettiin palkintojenjakogaalassa torstai-iltana 19.10.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jalostustyötä yli 25 vuotta

Hannu Lahtela perusti yrityksensä Maltiolan Jaloste Oy:n ja sen tuotemerkki Sallan Villiporon vuonna 1998, ja siitä asti hän on tehnyt työtä poronlihan tunnettuuden ja jalostuksen hyväksi. Pohjois-Sallan paliskunnan poronlihasta tehtyjä tuotteita on ollut tarjolla Suomen huippuravintoloiden lisäksi myös ulkomailla, muun muassa Berliinissä.

Porosipsi syntyi, kun helsinkiläisen ravintola Savoyn keittiöpäällikkö pyysi kymmenkunta vuotta sitten Hannu Lahtelaa kehittelemään cocktail-tilaisuuksia varten porosipsin. Toiveena oli saada jotain suolaista tarjottavaa kuohuviinin kanssa.

Lahtela haki sopivaa reseptiä tekemällä kokeiluja parin vuoden ajan ja oli jo luovuttamassa. Jos sopiva maku löytyikin, ongelmia oli murenemisen kanssa.

– Taas kerran oli yksi kokeilu takana, ja ajattelin, että se oli nyt viimeinen. Nakkasin pussin porosalamista tehtyjä sipsejä pöydälle ja ajattelin soittaa aamulla Savoy’hyn, että ei onnistunut. Pussin kulma oli kuitenkin siinä nakatessa auennut ja muutama sipsi oli pudonnut pöydälle ja yksi keittiön lattialle. Aamulla söin sen ja huomasin, että tässä se on, oikea resepti! Lattialämmitys oli yön aikana kuivattanut sipsin juuri sopivaksi, Lahtela kertoo tuotteen tarinan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Matkailija tarttuu sipsipussiin

Porosipseillä on eniten menekkiä kotimaan lentokentillä, joissa kulkee paljon ulkomaalaisia matkailijoita.

– Marras-joulukuussa tulee isoja tilauksia, Lahtela kertoo.

Lahtelalla on Saijan kylällä sijaitsevalla maatilallaan EU-vaatimukset täyttävä lihanleikkaamo ja -jalostamo.

– Olen tehnyt poronlihan leikkuutyötä 26 vuotta. Se on raskasta ja lääkäri käski jättää sen vähemmälle, ja nyt ostamme poronlihalajitelmaa ja keskitymme yrityksessä jalostustyöhön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tätä ennen Hannu Lahtela on saanut muun muassa Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnon ja useita muita palkintoja. Sallan kunnan Vuoden Yritykseksi Maltiolan Jaloste valittiin vuonna 2010.

Lappiin useita palkintoja

Parhaana arktisena artesaaniruokatuotteena palkittiin Ranuan kalajalosteen tuote Kalaherkku. Tuomariston mukaan tuote on erityisesti kansainvälisestä näkökulmasta uusi ja kiinnostava. Sallan Villiporon lisäksi Lapista ykköspalkinnon saivat lihatuotteissa Lapin Gourmetkokkien Poronliha-kasvispata ja kalatuotteissa Ranuan kalajalosteen Kalamiehen herkku sekä marja- ja hedelmätuotteissa posiolaisen Korpihilla Ky:n hillamarmeladi-makeinen.

Artesaaniruoalla tarkoitetaan ammattitaidolla ja käsityömäisin menetelmin jalostettuja elintarvikkeita, jotka eivät sisällä turhia lisäaineita. Tuotteissa käytettyjen raaka-aineiden tulee olla kotimaisia ja alkuperältään tunnettuja. Tuotteet ovat ainutlaatuisia, laadukkaita ja täynnä makua.

SM-kilpailukonseptista vastaa Suomen Artesaaniruoka ry, ja tänä vuonna tapahtumajärjestelyjen päävastuu oli Lapin ammattikorkeakoululla. Kilpailun yhtenä tavoitteena on auttaa ja kannustaa yrittäjiä kehittämään tuotteitaan ja liiketoimintaansa.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä