Paikallisuutiset

Hilla on hyvälaatuista, mutta sitä on Itä-Lapissa vähän

KorvatunturinMaan Osuuskunta kaipaa lisää ostettavaa Savukoskella.

– Hilla on ollut Itä-Lapissa tänä kesänä hyvälaatuista, mutta sitä ei ole ollut niin paljon kuin esimerkiksi Etelä-Lapissa ja Kainuussa, sanoo K-supermarket Kauppapaikan kauppias Hannu Niemelä Kemijärveltä.

Kauppapaikka aloitti hillan oston viime viikon lopulla ja päättää sen perjantaina 29. heinäkuuta. Hillaa oli tuotu kauppaan 27. heinäkuuta mennessä reilut 2000 kiloa.

– Sato ei ole täällä päin nyt läheskään yhtä hyvä kuin se oli toissa ja viime vuonna. Hillaa on hyvin vain paikoin, Niemelä toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kauppapaikka maksoi poimijalle alkuun kymmenen euroa kilolta ja nyt yhdeksän euroa.

Polttoainekulut rasittavat hillastajaa

KorvatunturinMaan Osuuskunnan yrittäjä Kari Kilpimaa kertoo, että tilanne on samansuuntainen Savukoskella. Hillaa on laikuittain, ja kirkonkylän läheisillä jängillä sitä on erittäin vähän. Tämä hankaloittaa marjanpoimintaa, sillä korkeiden polttoainekustannusten aikaan ihmiset eivät lähde pitkille marjareissuille.

Yritys on saanut ostettua hillaa 27. heinäkuuta mennessä vasta sata kiloa. Poimijalle maksetaan kymmenen euroa kilolta.

– Tilanne on meille hankala, hillaa pitäisi saada lisää. Avosoilla sateet heikensivät satoa kukinnan aikaan, mutta toivomme, että saisimme vielä ostettua korpihillaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yläperän tilanne on arvoitus. Näillä polttoaineen hinnoilla moni ei ole käynyt katsomassa, millainen sato siellä on.

Kilpimaa ei ole nähnyt Savukoskella thaimaalaisia poimijoita.

– Todennäköisesti he ovat etelässä mustikanpoiminnassa ja paremmilla hillamailla, hän arvioi.

Hyvä sato muualla painaa hintaa alas

Kemijärven K-supermarket Kauppapaikka osti toissa kesänä 8000 kiloa hillaa ja viime vuonna 4000–5000 kiloa. Tuolloin Itä-Lappi oli maan parhaiden marja-apajien joukossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme ostaneet hillaa nyt lähinnä omaan käyttöön, kaupassa myytäväksi ja omassa keittiössä käytettäväksi. Myymme jonkin verran myös tukkuun, kauppias Hannu Niemelä kertoo.

Hillamarkkina on koko maan laajuinen, ja erinomainen sato esimerkiksi Etelä-Lapissa painaa hintoja alas. Useina vuosina Kauppapaikka on myynyt hillaa myös Etelä-Suomen K-kaupoille, mutta ei tänä kesänä. Niemelän mukaan kilpailu on kovaa eikä hän lähde siihen millä tahansa hinnalla.

– Jos maksaa poimijalle yhdeksän euroa kilolta, on ulkona kilpailusta. Emme halua tarjota poimijoille alempaa hintaa, kun tiedämme esimerkiksi polttoainekustannukset, kauppias toteaa.

K-supermarket Kauppapaikka osti tänä vuonna hillaa lähinnä vain omaan käyttöön. Kauppias Hannu Niemelä arkisokuvassa kesällä 2020.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä