Paikallisuutiset

Hirvilupien määrä laski reilusti Lapissa ‒ katso Itä-Lappiin myönnetyt lupamäärät tästä

Pelkosenniemelle myönnettiin viimevuotista enemmän hirvenmetsästyslupia, muualle Itä-Lappiin reilusti vähemmän.

Kemijärvelle, Sallaan, Pelkosenniemelle ja Savukoskelle myönnettiin tulevalle jahtikaudelle yhteensä 485 hirvenmetsästyslupaa. Kuva: Soile Myllyniemi

Lappiin on myönnetty yhteensä 4121 hirvenpyyntilupaa. Niistä Kemijärven riistanhoitoyhdistyksen alueelle myönnettiin 130, Sallaan 98, Pelkosenniemelle 191 ja Savukoskelle 66 lupaa.

Hirvenmetsästyslupia anottiin huomattavasti saatua enemmän. Kemijärven riistanhoitoyhdistyksen alueelle anottiin 319 lupaa, Pelkosenniemelle 408, Sallaan 299 ja Savukoskelle 1554.

Myönnetyt lupamäärät ovat viime vuosia huomattavasti pienempiä muualla paitsi Pelkosenniemellä, jonka rehevillä mailla hirvikanta on Luonnonvarakeskuksen lentolaskentojen mukaan edelleen vahva. Viime vuonna Kemijärvelle myönnettin 301 lupaa, Sallaan 423, Pelkosenniemelle 175 ja Savukoskelle 176.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pelkosenniemen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Tapani Kiemunki kertoo, että Luken lentolaskentojen perusteella kantaa olisi voinut verottaa paljon enemmänkin, mutta Pelkosenniemellä halutaan toimia varovaisuusperiaatteen mukaan, koska naapurikunnissa hirvikanta on paljon alhaisempi.

Suomen riistakeskus toteaa tiedotteessaan, että syksyn 2023 metsästyskaudelle myönnetty pyyntilupamäärä perustuu Lapin alueellisen riistaneuvoston keväällä 2021 hirvitalousalueille asettamiin hirvikannan tiheystavoitteisiin. Tavoitteet asetetaan seuraavan kerran maaliskuussa 2024.

Lapissa on yhdeksän hirvitalousaluetta. Hirvitiheyden tavoitetaso alueella kuusi eli Itä-Lapissa Kemijärvellä, Sallassa, Pelkosenniemellä ja Savukoskella on 1,8 - 2,3 hirveä tuhatta hehtaaria kohden. Tavoitteet on asetettu viimeksi vuonna 2021 maaliskuussa kolmivuotiskaudeksi, eli seuraava metsästyskausi kuuluu vielä tähän tavoitekauteen.

Yleensä hirvikanta on viime vuosina ollut yli tavoitteen, ja viime vuonna se laski tavoitetasolle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hirvikannan hoitosuunnitelman mukaan hirvikantaa hoidetaan hirvitalousalueittain. Niiden riittävän laaja pinta-ala mahdollistaa sen, että suuri osa alueen hirvistä elää alueen sisällä ympäri vuoden.

Riistakeskuksen mukaan myönnetyllä lupamäärällä hirvien aiheuttamat vahingot liikenteelle sekä maa- ja metsätaloudelle pyritään pitämään kohtuullisella tasolla, ottamaan huomioon alueelliset erityispiirteet hirvikannan hoidossa ja säilyttämään hirvikanta elinvoimaisena.

Riistakeskus toteaa tiedotteessaan, että hirven aiheuttamien liikenne- ja metsävahinko jen määrä Lapissa on pysynyt kohtuullisena. Alkuvuoden hirvikolareiden määrä on tilastojen perusteella hieman pienempi kuin kahtena edellisenä vuotena.

Tavoitehaarukoiden mukainen hirvikanta Lapissa on keskimäärin noin 15 800 hirveä. Kanta on laskenut Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan vuosien 2016–2017 huipun 25 000 hirvestä 15 300 hirveen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hirvikanta vaihtelee eri puolilla Lappia suhteessa tavoitteisiin. Ainoastaan Inarin hirvitalousalueella kanta on tavoitteen yläpuolella. Lupamäärä mahdollistaa kannan leikkauksen erityisesti Inarin länsiosissa.

Hirvikantaa pyritään Suomen riistakeskuksen mukaan hallitusti nostamaan hirvitalousalueilla, jotka ovat kanta-arvion mukaan tavoitteen alapuolella. Lupamäärä mahdollistaa kannan nousun erityisesti Sodankylässä, Itä-Lapissa, Rovaniemellä ja Ranuan ja Posion alueella. Maltillisella verotuksella hirvikantaa pyritään kasvattamaan tavoitellulle tasolle useamman vuoden aikajänteellä. Metsästyksen yhteydessä metsästäjät keräävät havaintotietoa kannasta ja sen rakenteesta tulevia vuosia varten.

Lapin hirvitalousalueella kuusi eli Itä-Lapin neljässä kunnassa kaadettiin viime syksyn ja alkutalven hirvenmetsästyskaudella yhteensä 929 hirveä, joista aikuisia oli 634 ja vasoja 295.

Koko Lapissa saatiin viime metsästyskaudella saaliiksi 4 618 hirveä, joista kolmasosa oli vasoja. Myönnetyistä 5 869 pyyntiluvasta käytettiin 65 prosenttia.

Hirvenmetsästyksen ensimmäinen pyyntijakso Lapissa on 1.9.–20.9. Toinen pyyntijakso alkaa 7.10.2023 ja päättyy 15.1.2024. Poronhoitoalueella koiran käyttö on kielletty metsästyksessä tammikuussa.

Riistakeskuksen tiedotteessa todetaan, että metsästyksessä tulee huomioida poroelinkeino sekä muut luonnossa liikkuvat. Tärkeintä on kiinnittää erityistä huomiota siihen, että metsästys tapahtuu turvallisesti.

Juttuun lisätty Tapani Kiemungin kommentti 24.7. kello 13.50.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä