Paikallisuutiset

Hovioikeus: Sompion entisen päätoimittajan teksti Vauhkosesta ei täytä kunnianloukkauksen merkkejä

Rovaniemen hovioikeus ei muuta Lapin käräjäoikeuden päätöstä.

Rovaniemen hovioikeus hylkäsi Sompion entisen päätoimittajan Jari Haaviston saaman syytteen törkeästä kunnianloukkauksesta. Kunnianloukkaussyyte koski Haaviston syksyllä 2016 kirjoittamaa juttua, joka käsitteli Sodankylän kunnan entisen talous- ja hallintojohtajan Päivi Vauhkosen työskentelyä.

Hovioikeus katsoo kuten käräjäoikeus, että Haaviston kirjoittamassa artikkelissa on lausumia, joita voidaan pitää sinänsä Vauhkosta halventavina. Hovioikeus kuitenkin toteaa, että kunnan työilmapiiriongelmat olivat lehtijutun ilmestymisen aikaan laajasti puheena Sodankylän kunnan alueella ja katsoo, että sellaisessa tilanteessa sananvapauden rajoittamiseen tulisi suhtautua pidättyväisesti.

Lapin käräjäoikeus oli antanut tuomionsa asiassa huhtikuussa 2022. Päivi Vauhkonen oli valittanut päätöksestä hovioikeuteen. Hän toimii nykyään Pelkosenniemen kunnanjohtajana. Vauhkonen perusteli valitustaan sillä, että jutun lukijalle muodostuu kuva että hänen työtään olisi selvitettävä rikosoikeudellisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hovioikeus selvitteli ratkaisussaan sitä, koskeeko arvostelu Vauhkosta henkilönä vai hänen työtään julkisessa asemassa olevana henkilönä. Päätöksen mukaan Haaviston menettely ei täytä edes perusmuotoisen kunnianloukkauksen tunnusmerkistöä.

Rovaniemen hovioikeus muutti käräjäoikeuden päätöstä vain siten, että Suomen valtio korvaa Haavistolle hänen oikeudenkäyntikulunsa korkolain mukaisine viivästyskorkoineen, sillä käräjäoikeuden päätös ei kattanut kaikkia hänen avustajansa oikeudenkäyntikuluja.

Tuomioon voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta vain, jos oikeus myöntää valitusluvan. Määräaika valituksen tekemiseen päättyy 29. elokuuta.