Paikallisuutiset

Itä-Lapin koronatilanne on maltillinen ja rokotusaikoja on saatavilla

Vuodeosastoilla on hoidossa koronan takia joitakin potilaita. Rokotusaikoja lisätään tarjolle tarpeen mukaan.

Riskiryhmiin kuuluvat voivat varata rokoteajan netissä tai puhelimitse. Kuva: Antero Komulainen

Koronatilanne on Itä- ja Pohjois-Lapissa tällä hetkellä maltillinen. Tautia on väestössä enemmän kuin syksyllä, mutta osastohoidossa on vain yksittäisiä sairastuneita. Länsi-Lapissa tilanne on ollut jo useiden viikkojen ajan vakavampi.

– Kemijärvellä koronaa oli osassa kuntaa pari-kolme viikkoa sitten enemmän, mutta nyt tilanne on rauhoittunut. Osastoilla tilanne on ollut muutaman viikon ajan samanlainen, eli hoidossa on ollut yksittäisiä koronapotilaita, itäisen palvelualueen sairauksien ehkäisyn ja hoitopalvelujen johtava hoitaja ja vastuuyksikköjohtaja Tuula Valkola Lapin hyvinvointialueelta kertoo.

Korona johtaa osastohoitoon yleisimmin korkean kuumeen, hengenahdistuksen, ja yleistilan laskun takia. Tautiin voi liittyä myös keuhkokuumetta, jota hoidetaan antibiooteilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvinvointikeskus Lapponian osastolla Kemijärvellä oli tiistaina 15. marraskuuta kolme potilasta osastohoidossa koronan takia, Pelkosenniemellä ja Savukoskella vuodeosastolla ei ketään ja Sallassa on yksi.

Sodankylässä vuodeosastolla oli alkuviikosta neljä tai viisi potilasta koronan takia, Ivalossa muiden kuntien tapaan yksittäisiä ja Utsjoella ei yhtään. Valkolan tietojen mukaan hyvinvointialueen itäosan kunnista ei ole ollut potilaita Lapin keskussairaalassa koronan takia viime aikoina.

Sairastuneet ovat eristyksissä eli omissa huoneissaan, eikä korona ole vaikuttanut osastojen vierailuaikoihin. Valkolan mukaan tauti ei ole levinnyt osastoilla.

Rokotteiden kysyntä yllätti

Johtava hoitaja toivoo, että tilanne pysyykin rauhallisena. Ryhmäkotien asukkaat ja kotihoidon asiakkaat on jo pääosin rokotettu, ja riskiryhmien rokottaminen on alkanut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapin hyvinvointialueen infektioylilääkäri Markku Broas kehotti reilu viikko sitten aloittamaan riskiryhmiin kuuluvien rokotukset mahdollisimman pian todeten, että niiden kanssa ollaan jo myöhässä. Valkola kertoo, että rokottamispäivien valmistelu alkoi heti, ja rokotukset ovat menossa nyt kaikissa kunnissa.

– Ryhmäkodeissa asuvat ja kotihoidon asiakkaat rokotettiin jo aiemmin, ja riskiryhmäläisten rokottaminen on käynnissä. Valkola arvioi, että riskiryhmiin kuuluvat saadaan rokotettua joulukuun alkupäiviin mennessä.

Rokotteiden kysyntä on yllättänyt eri puolilla maata, niin myös Lapissa. Ajat loppuivat alussa kesken ainakin Kemijärvellä, ja niitä on avattu lisää. Valkola kertoo, että rokotusaikoja on nyt tarjolla. Tilannetta seurataan kaikissa kunnissa, ja päiviä lisätään tarvittaessa.

– Emme osanneet aavistaa, että rokotteille tulee näin paljon kysyntää heti alussa. Olimme ryhmitelleet tietyt päivät rokotuspäiviksi ja kun tuli tieto, että tahtia pitää tehostaa, niitä lisättiin, Valkola selvittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän muistuttaa, että kaikissa kunnissa on rajallinen määrä rokottajia, mutta työntekijät ovat joustaneet hyvin ja kiitos siitä kuuluu heille, siksi aikoja on saatu hyvin tarjolle.

Korona- ja influenssarokotteen saa samalla kerralla, ja Valkolan mukaan lähes kaikki ovat ottaneet molemmat, mutta tilanne vaihtelee kunnittain.

Tehosterokotetta suositellaan 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille.

Käsienpesu on edelleen tärkeää

Käsien pesu on edelleen tärkeää koronalta suojautumisessa, ja sairaana tulee välttää ihmisten ilmoilla liikkumista. Käsihygienia auttaa suojautumaan myös muilta hengitystieinfektioilta, joita on liikkeellä.

– Jos haluaa suojella itseä ja muita, ja varsinkin jos on kipeä, maskin käyttö on suotavaa. Korona leviää pisaratartuntana, Valkola sanoo.

Valkola oli rokottamassa Kemijärvellä ensimmäisessä riskiryhmäläisten rokotuspäivässä lauantaina 11. marraskuuta. Hänen mukaansa päivä sujui hyvissä tunnelmissa.

– Ihmiset olivat positiivisia ja hyvällä tuulella.

Tuula Valkola toimii sairauksien ehkäisyn ja hoitopalvelujen johtavana hoitajana ja vastuuyksikköjohtajana Lapin hyvinvointialueella Sallassa, Pelkosenniemellä, Savukoskella, Kemijärvellä, Sodankylässä, Inarissa ja Utsjoella.

Rokotteet

Ajanvaraus

Kemijärvellä influenssarokotuksen ja koronarokotteen tehosterokotuksen voi saada ajanvarauksella hyvinvointikeskus Lapponiassa, Sairaalakatu 9. Ajan voi varata netissä osoitteessa kemijarvi.eaika.fi/koronarokote tai puhelimessa 040 546 5738 ma-pe kello 12-14 .

Sallassa rokotteita annetaan ajanvarauksella sosiaali- ja terveyskeskuksen neuvolassa, Jungintie 3. Rokotusajan voi varata osoitteessa salla.terveytesi.fi tai puhelimessa 040 182 3086 tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 9-11.

Pelkosenniemellä ja Savukoskella rokotuksia annetaan ilman ajanvarausta kello 8.30-15.30 ajanvarauspäivinä, jotka on jaettu asukkaiden sukunimien alkukirjaimen mukaan. Päivät ovat nähtävillä Laphan verkkosivuilla ja Koti-Lapin numerossa 15.11. Muina aikoina ajan voi varata oman kunnan neuvolasta. Pelkosenniemen neuvola, Sodankyläntie 202, p. 040 749 7446 ja Savukosken neuvola, Uittotie 2 L 5, p. 040 027 1508.

Kuva: Maija Räsänen / Hilla Groupin arkisto
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä