Paikallisuutiset
Itä-Lapissa ehdotettu sähköyhtiön siirtohintojen alentamista – yritys ei lämpene ajatukselle näistä syistä
Valtio suunnittelee keinoja auttaa sähkön hinnan nousun takia vaikeuksiin joutuneita.
Sähkön hinta on noussut Suomessa tänä vuonna voimakkaasti.
Maan hallitus on suunnitellut erilaisia tukimuotoja ihmisille, joille tilanne aiheuttaa vaikeuksia. Niitä ovat verovähennys ja vaihtoehtona väliaikainen sähkötuki niille kotitalouksille, jotka eivät voi tulojen pienuuden takia täysimääräisesti hyödyntää verovähennystä.
Myös jotkin kunnat ja sähköyhtiöt ovat kartoittaneet, miten ihmisten tilannetta voisi helpottaa.
Sallan kunta teki elokuussa esityksen, jonka mukaan seudun kuntien omistaman sähköyhtiön Koillis-Lapin Sähkö Oy:n tulisi laskea sähkönsiirtohintaa väliaikaisesti ensi vuodeksi auttaakseen alueen asukkaita ja yrityksiä sähkönhinnan ja muidenkin hintojen noustessa.
Lue myös:
Pääkirjoitus: Voisiko julkishallinto auttaa kestämään nousseet hinnat paikallisesti?
Pelkosenniemi teki hyvän tuloksen – taustalla säästöt ja myyntitulot
Ainoa tulonlähde
Yhtiö ei lämpene esitykselle. Sen toimitusjohtaja Arto Junttila kertoo, että siirtohinnat ovat Koillis-Lapin Sähkön ainoa tulonlähde, sillä se ei myy sähköä vaan siirtää sitä ja huolehtii sähköverkon kunnossapidosta alueella.
– Yhtiö ei siis ole hyötynyt sähkönhintojen noususta, emmekä ole nostaneet siirtohintoja vuosiin, Junttila kertoo.
Toimitusjohtaja selvittää, että Koillis-Lapin Sähköllä on harvaan asutussa Itä-Lapissa asiakasta kohden kolmanneksi eniten jakeluverkkoa Suomessa, ja sen kunnossapidon kulut ovat korkeat.
Hänen mukaansa siirtohintojen laskemiseen ei ole varaa. Yhtiöllä on noin 12 500 asiakasta, ja jakeluverkkoa on yhteensä yli 3 500 kilometriä.
Kemijärven kaupunki omistaa Koillis-Lapin Sähköstä 61,6 prosenttia, Sallan kunta 24,7 prosenttia, Pelkosenniemen kunta 10,2 ja Savukoski 3,5 prosenttia. Ne omistavat yhdessä myös Itä-Lapin Energian, joka eriytettiin Koillis-Lapin Sähköstä omaksi yhtiökseen vuonna 2002. Yhtiö hallinnoi kuntien omistamia Kemijoki Oy:n tuotanto-osuuksia.
Itä-Lapin Energia saa vesivoimalla tuotettua sähköä omakustannushintaan ja myy sitä eteenpäin markkinahinnalla. Yhtiö siirtää sähkön myyntitulot kunnille.
Kaikki yhtiön sähkön korkeasta hinnasta tältä osin. Ne saivat Itä-Lapin Energialta huomattavasti enemmän sähkönmyyntituloa kuin mitä ne olivat talousarvioihinsa budjetoineet.
Lapin Kansa uutisoi 13. lokakuuta, että sähköyhtiö Rovakaira Oy alentaa sähkön siirtohintojaan marraskuun alusta lähtien. Lehden mukaan alennusta tulee sähköllä omakotitaloa lämmittävälle joitakin kymmeniä euroja vuodessa.
Kotitalousvähennys ja sähkötuki haettavaksi
Suomen hallituksen suunnitelman mukaan vuonna kotitalousvähennystä olisi mahdollista saada henkilön vakituisen asunnon sähkönkäyttöpaikassa ensi vuoden tammikuun alusta huhtikuun loppuun kulutetusta sähköstä maksetusta summasta.
Vakituisen asunnon sähköenergiasta johtuvat kustannukset oikeuttaisivat kotitalousvähennykseen siltä osin kuin maksettu määrä ylittäisi tammi-huhtikuussa 2 000 euroa ja olisi enintään 6 000 euroa. Vähennykseen oikeuttaisi sähköenergiasta maksettu verollinen määrä sekä ja liittyvä perusmaksu. Sähkönsiirrosta maksettu määrä ei siihen oikeuttaisi.
Väliaikaisen sähkötuen maksaminen edellyttäisi 400 euron omavastuun ylittävää kuukausikohtaista sähkölaskua. Tukea maksettaisiin vakinaisen asunnon sähköenergiasta aiheutuneista kustannuksista.