Paikallisuutiset

Itä-Lappiin muuttaville helpotusta opintolainoihin – "Luultavasti tulen opiskelujen jälkeen tänne takaisin"

Lapista mukaan kokeiluun otettiin Itä-Lapin seutukunta. Tarkoitus on parantaa työvoiman saatavuutta.

Alueellisen opintolainahyvityksen toimivuutta testataan lähivuosina yhteensä 25:ssä kunnassa Itä- ja Pohjois-Suomessa. Maan hallitus esittää kokeilun käyttöönottoa talousarvioesityksessään.

Hyvitys tarkoittaa sitä, että valmistumisensa jälkeen näihin kuntiin töihin muuttavat korkeakoulututkinnon suorittaneet saavat vuosittain osan opintolainastaan anteeksi.

Opintolainahyvitystä voi saada kolmessä erässä yhteensä 8800 euroa, kuitenkin enintään 60 prosenttia henkilön opintolainan määrästä. Tulo on saajalleen verovapaata. Kokeiluun on varattu kuusi miljoonaa euroa. Kokeilu ei kuitenkaan koske kaikkia valmistuneita, vaan asiaa hoitava Kela arpoo kokeiluun osallistuvat henkilöt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokeiluun on otettu mukaan kuntia, joissa on työvoimapula, ja tarkoitus on parantaa osaavan työvoiman saatavuutta niiden alueilla. Lapista mukana ovat Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi, Savukoski ja Posio.

Kokeilua pidetään hyvänä

Kemijärven lukion opiskelijakunnan huoneesta koeviikolla tavattu Joni Katajamaa pitää kokeilua hyvänä asiana. Lukion kolmasluokkalaisella on ensi vuonna edessään armeija ja sen jälkeen opiskelemaan lähtö, mutta valmistuttuaan hän palaisi mielellään Kemijärvelle.

– Olen täällä syntynyt, ja luultavasti tulen opiskelujen jälkeen tänne takaisin. Mieluummin elän jossain syrjemmässä kuin isossa kaupungissa. En tiedä, tottuisinko asumaan esimerkiksi Helsingissä, hän sanoo.

Katajamaa arvioi, että opintolainahyvitys voi vaikuttaa vastavalmistuneiden asuinpaikkakunnan valintaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se saattaa tuoda tänne lisää asukkaita. Hyvitys voi vaikuttaa nuorilla ainakin vähän asuinpaikkakunnan valintaan. Sitä en osaa arvioida, kuinka paljon.

Hänellä ei ole vielä suunnitelmia tulevasta opiskelualasta.

– Lähiaikoina pitää tehdä päätöksiä. Haen todennäköisesti ammattikorkeakouluun, ja paikkakunnista Oulu kiinnostaa. Isovelikin opiskelee tällä hetkellä siellä.

– Sen mitä ollaan keskusteltu lukiolla, minulla on mielikuva, että aika moni meistä kemijärveläisistä opiskelijoista pitää enemmän syrjäseuduista kuin isoista kaupungeista. Täällä on rauhallisempaa. Isoissa kaupungeissa taas on enemmän työpaikkoja, ja se houkuttelee. Mielipiteet jakautuvat; osa pitää enemmän isoista kaupungeista ja osa pienemmistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lukion apulaisrehtori Marikka Marjokorpi pitää alueellista opintolainahyvityksen kokeilua erittäin tervetulleena ja toivoo, että se toisi uusia asukkaita Kemijärvelle ja muihin kokeilukuntiin.

– Muistan omilta ajoiltani opiskelujen jälkeen, että opintolainan maksupäivän lähestyessä oli tiukkaa. Se oli kuitenkin aika kova potti kahdesti vuodessa. Sama tilanne oli monilla muillakin, hän toteaa.

Vuosia pohdittu kokeilu kestää vuoteen 2026

Opintolainahyvityksen kokeilu tulee voimaan ensi vuoden alusta, ja se kestää vuoden 2026 loppuun saakka. Tuona aikana tarkastellaan sitä, kuinka hyvitys vaikuttaa työvoiman saatavuuteen alueilla ja kuntien elinvoimaisuuteen.

Etu edellyttää, että henkilö asuu kokeilualueen kunnassa. Hänen on työskenneltävä kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti tai toimittava yrittäjänä. Työpaikan ei tarvitse sijaita kokeilualueella. Hyvityksen voi myös saada, jos henkilö ei ole työmarkkinoilla, esimerkiksi jos hän hoitaa lasta kotona tai toimii omaishoitajana.

Lausuntokierros lakiluonnoksesta päättyi 16. syyskuuta. Kemijärven kaupunginhallitus antoi luonnoksesta lausunnon, jossa se pitää esitystä erittäin merkittävänä. Lapin liitto esittää lausunnossaan, että mukaan kokeiluun otettaisiin kaikki Lapin kunnat.

Alueellisen opintolainahyvityksen käyttöönotosta on keskusteltu Suomessa jo vuosia. Kokeilua koskevan hankkeen valmistelu aloitettiin opetus- ja kulttuuriministeriössä kesäkuussa 2021.

Itä-Suomen yliopiston alaisuudessa toimiva alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia teki asiasta viime vuonna esiselvityksen, joka luovutettiin tiede- ja kulttuuriministerille kuluvan vuoden tammikuussa. Keskus totesi, että vastaava malli on Norjassa kannustanut nuoria muuttamaan harvaan asutuille alueille, ja sitä kannattaa kokeilla myös Suomessa. Norjassa harvaan asutun maaseudun alueelle töihin muuttavat saavat opintolainaansa anteeksi 2 600 euron arvosta vuosittain.

Lainan korot pitää maksaa itse. Riittävän kauan asumalla laina pyyhkiytyy kokonaan pois.

Suomessa käynnistyvää kokeilua puoltaa alue- ja kuntatutkimuskeskuksen mukaan myös se, että alueellisen opintolainahyvityksen vaikutukset lopullisiin muuttopäätöksiin eivät ole etukäteen tiedossa, joten kokeilu on ainoa tapa saada selville toimenpiteen teho ja ohjausvaikutus.

Itä-Lapin lisäksi esityksessä ovat mukana kaikki Kainuun kunnat eli Suomussalmi, Puolanka, Hyrynsalmi, Ristijärvi, Paltamo, Kajaani, Sotkamo ja Kuhmo. Pohjois-Pohjanmaalta mukana ovat Kuusamo, Taivalkoski, Pudasjärvi, Utajärvi, Vaala ja Pyhäntä. Pohjois-Savosta kokeiluun osallistuvat Sonkajärvi ja Rautavaara sekä Pohjois-Karjalasta Nurmes, Juuka, Lieksa ja Ilomantsi.

Mikä?

Opintolainahyvitys

Kokeilu alueellisesta opintolainahyvityksestä tulee voimaan 2023 ja kestää vuoden 2026 loppuun saakka.

Jos kokeilu osoittautuu toimivaksi, harvaan asuttujen alueiden opintolainahyvitys voi jäädä pysyväksi.

Etu edellyttää sitä, että henkilö asuu kunnassa ja työskentelee osa- tai kokoaikaisesti.

Lapista mukana ovat Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi, Savukoski ja Posio.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä