Paikallisuutiset

Itärajalle alettiin rakentaa esteaitaa Sallassa ‒ tällainen siitä tulee

Suomen ja Venäjän rajalle Sallan rajavartioaseman molemmin puolin rakennetaan loppuvuoden aikana noin neljä kilometriä esteaitaa. Kuva on otettu kesäkuussa Imatralla Pelkolassa. Kuva: @RVLkuvaajat

Lisäksi Sallan rajanylityspaikan lähialueelle rakennetaan kosteiden alueiden ylityksiin suunniteltu betoniponttonitie.

Itärajan esteaidan maanrakennustyöt alkoivat Sallassa elokuussa.

Sallan rajanylityspaikan lähialueelle rakennetaan kosteiden alueiden ylityksiin suunniteltu betoniponttonitie.

– Alueella on tehty puustonpoisto tarvittavin osin ja aloitettu maanrakennustyöt suunnitelman mukaisesti, Lapin rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Ville Ahtiainen kertoo Lapin rajavartiolaitoksen tiedotteesssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rajavartiolaitoksen mukaan esteaita tukee häiriötilanteiden hallintaa ja on välttämätön lisä silloin, jos Suomeen kohdistuu välineellistettyä tai muuta laajaa laitonta maahantuloa.

Se antaa Rajavartiolaitokselle lisää reagointiaikaa ja helpottaa häiriötilanteiden hallintaa paljastamalla, estämällä, hidastamalla ja ohjaamalla ihmisten liikkumista rajalla.

Esteaita parantaa rajavalvonnan tehoa myös muulloin kuin häiriötilanteissa, sillä sen myötä tekninen valvonta tehostuu. Se myös vähentää Suomen riippuvuutta Venäjän rajavalvonnan tehosta.

Kolme metriä korkea

Aita on kolme metriä korkea metalliverkkoaita, jonka päällä on kaksi piikkilangasta rakennettua lieriöestettä. Yhteensä noin neljä metriä korkea rakenne estää välittömän yli kiipeämisen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rajavartiolaitoksen mukaan kokonaisuus koostuu itse aidasta, sen vieressä kulkevasta tiestä sekä teknisestä valvontajärjestelmästä.

– Aidan syvälle ulottuvat ja vankat perustukset, aitatolpat ja teräsverkkoelementti on mitoitettu kestämään kaatamisen ihmisryhmän ryntäyksellä sekä välittömän läpi tunkeutumisen. Virossa, Latviassa ja Liettuassa on jo käytössä rajaesteaitoja. Ne ovat perusratkaisultaan, mitoiltaan ja rakenteiltaan hyvin samanlaisia kuin Suomessa, Rajavartiolaitos kertoo verkkosivuillaan.

Yhteensä aitaa on tarkoitus rakentaa noin 200 kilometrin matkalle 1 300 kilometriä pitkälle itärajalle. Suurin osa siitä rakennetaan Kaakkois-Suomeen, jossa rakentaminen alkoi alkuvuodesta. Aita rakennetaan valmiiksi vuoteen 2026 mennessä.

139 miljoonaa euroa esteaidalle

Eduskunta myönsi vuoden 2022 loppupuolella lisätalousarviossa Rajavartiolaitokselle kuuden miljoonan euron rahoituksen esteaidan pilotointiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pilottivaiheessa testataan hankkeen johtamiseen ja toimeenpanoon valittujen ratkaisujen toimivuutta, esteaidan rakentamisen kustannustasoa, yhteydenpitoa ja korvausten maksamista maanomistajille sekä itse esteaidan rakentamista.

Lisäksi kuluvan vuoden talousarvioon myönnettiin 139 miljoonaa euroa esteaidan tärkeimpien kohteiden rakentamiseen.

Sallassa pilotoidaan eli testataan aidan rakentamista suolle. Kuva on Imatran Pelkolasta. Kuva: @RVLkuvaajat
Kolme metriä korkean aidan päällä on kaksi lieriöestettä. Kuva: Rajavartiolaitos