Paikallisuutiset

Kansallispuisto avaa Sallan talouteen elvytyshanoja

Erkki Parkkinen: Kaikki se mitä voimme itse tässä tilanteessa tehdä, sillä on erityisen suuri merkitys.

Kansallispuistopäätös tuli Sallalle erityisen otolliseen aikaan keskelle koronakriisiä. Valtuusto päätti elvyttävästä talousarviosta ja puistopäätös avaa lisää rahoitushanoja.

Kunnanjohtaja Erkki Parkkinen

– Ministerin suulla todettiin, että uuden kansallispuiston valmistelu voi alkaa välittömästi, koska meillä on valmiina niin laaja selvitystyö, alue on kompakti ja valmis infra, Poropuiston päärakennus luontokeskukseksi, Erkki Parkkinen kiitti yhteistyöstä kaikkia puiston valmisteluun osallistuneita tahoja. Samalla kunnassa käynnistyy oma puistohanke, taidenäköisesti useampiakin. Listalla on muun muassa kansallispuiston kotimainen ja kansainvälinen viestintä sekä markkinointi. Hankeilla tähdätään erityisesti siihen, miten puiston kotimaiset ja ulkomaiset asiakasvirrat tukevat parhaalla mahdollisella tavalla yritystoimintaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erkki Parkkinen vertaa alkavan valmistelun laajuutta ja kokoluokkaa samaan, miten Itä-Lapissa on aiemmin valmistauduttu Soklin kaivokseen ja Kemijärven biojalostustaitokseen. Rahoitusta on myös hyvin tarjolla. Vuoden loppuun on vielä mahdollista saada EU-rahaa, samoin palautuvia EU-rahoja keväällä ja aivan normaaliakin EU-rahaa on haettavissa.

Sallan kunta

Kotimaisten matkailijoiden osalta joulun ajan, vuodenvaihteen ja hiihtolomaviikkojen varaustilanne on hyvä. Kevään ulkomaisten matkailu katsotaan jo nyt menetetyksi. Jos epidemian syvenee, tulee lisää rajoituksia ja uhkana on myös kevään kotimaan matkailun menetys.

Erkki Parkkisen mukaan ulkomailta tulevan matkailun kohdalla puhutaan jo ensi syksystä ja siitä eteenpäin. Tarvitaan tietoa, mitkä ovat valmisteilla olevassa tartuntalaissa muutokset liittyen matkustusrajoituksiin. Hän tähdentää tartuntalain muutoksen voimaantulon kiirehtimistä eduskunnassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kansainvälisen matkailun sopimukset ovat pitkäjänteisiä. Niissä tehdään sitoumuksia useammalle vuodelle eteenpäin.

Sinällään Sallan

Talousarviossa on elvyttävä kolmen miljoonan euron investointiohjelma. Työllistämiseen haetaan uusia elementtejä, muun muassa kunta tulee yrittäjiä jatkossa oppisopimuksissa. Palvelurakenteen kehittäminen jatkuu, mikä on osaltaan vaikuttanut, että Salla on kääntynyt muuttovoittokunnaksi.

– Kaikki tekeminen, mitä me itse täällä tehdään, sillä on tässä tilanteissa erityisen suuri merkitys. Sellaisilla asioilla millä me voimme osaltamme haittoja minimoida tai lisätä tulosta ja saada aikaan positiivisia muutoksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lainaa on järkevää ottaa, kun lainarahat käytetään järkeviin investointeihin. Korkotaso on lähelle nollaa, kiinteäkorkoisissa pitemmän ajan lainoissakin.

– Elvyttävillä investoinneilla panostetaan matkailun ja muun työllisyyden turvaamiseen. Kunta työllistää sekä suoraan, että yritysten kautta maanrakennus- ja rakennusinvestointeihin osaajia ja sallalaisia yrityksiä.

– Se näkyy kyläkuvassa palveluiden ostoina, majoituksena ja syömisenä, kaupoissa käymisenä ja niin edelleen, pyörä pyörii.

– Vaikuttaa ihan sellaisenaan, kun nähdään, että ympärillä tapahtuu, toteaa Erkki Parkkinen ja valaa uskoa pidemmällekin tulevaisuuteen.

– Matkailuun on Sallassa avautunut jo vuosien ajan uusia työpaikkoja. Eläköitymisen kautta avautuu kaikkiin palveluihin työpaikkoja eteenkin sosiaali- ja terveysaloilla. Pidetään yllä positiivista viestiä Sallasta.

Sallan talousarviovaltuuston aluksi kunannjohtaja Erkki Parkkinen sai pari kassillista 60-vuotispäivän onnitteluja. Lupasi jatkaa kunnan johdossa ainakin seuraavan valtuustokauden.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä