Paikallisuutiset

Karhun metsästys alkoi lauantaina – Itäiseltä poronhoitoalueelta jo yksi kaato

Suuri määrä lupia ei ole käytettävissä osassa Suomea. Savukoskella kaadettiin jahdin aloituspäivänä naaraskarhu.

Karhun metsästyskausi alkoi lauantaina 20.8. Poronhoitoalueen pyyntikiintiöstä itäisellä poronhoitoalueella saa kaataa 60 ja läntisellä 10 karhua.

Metsästyksellä pyritään vähentämään karhujen porotaloudelle aiheuttamia vahinkoja. Poronhoitoalueen alueellisilla kiintiöillä metsästävien tuleekin seurata kiintiön täyttymistä.

Itäiseltä poronhoitoalueelta on kirjattu maanantaihin kello 8.30 mennessä yksi kaadettu karhu. Kyseessä on Savukoskella lauantaina kaadettu naaraskarhu. Läntiseltä poronhoitoalueelta on jäljellä 8 lupaa, mikä tarkoittaa kahta kaadettua karhua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Karhunpyynnin edistymistä voi seurata Suomen riistakeskuksen kotisivuilla osoitteessa www.riista.fi.

Lue myös:

Lapin rajavartiosto paljasti törkeän metsästysrikoksen Maltion luonnonpuiston alueella

Itä-Lapissa kaadettu seitsemän karhua

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vieraslupia ei myydä enää Lapissa osalle metsästyskautta – "Uskomme, että tämä päätös rauhoittaa hirvenmetsästystä nimenomaan syyskuussa"

Lupia jäissä

Pyynnissä on nyt monin paikoin edessä poikkeuksellinen syksy, sillä valitusten takia suurin osa luvista on jäissä. Hallinto-oikeuksien asettamien täytäntöönpanokieltojen takia 111 lupaa ei ole kauden alkaessa käytettävissä.

Seitsemästä Pohjois-Karjalan alueelle, yhdestä Kuhmoon ja yhdestä Pohjois-Hämeeseen myönnetystä kannanhoidollisesta poikkeusluvasta on valitettu hallinto-oikeuksiin, jotka ovat välipäätöksillään määränneet valituksen alaisille poikkeusluville toimeenpanokiellon.

Lupia ei voida käyttää ennen kuin hallinto-oikeudet ovat tutkineet valitukset tai toisin määränneet. Hallinto-oikeudet tekevät työnsä oman aikataulunsa mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On ymmärrettävää, että odotetun jahdin aloituksen viivästyminen tai jopa kokonaan peruuntuminen turhauttaa. Suomen riistakeskus toivoo, että kaikki odottavat rauhassa asian ratkeamista, Suomen riistakeskuksen viestintäpäällikkö Klaus Ekman sanoo tiedotteessa.

Talja ja kallo kaatajalle

Karhun pyyntiin osallistuu perinteisesti tuhansia metsästäjiä. Erityisesti kauden ensimmäisinä päivinä karhulupa-alueilla on kuhinaa. Karhua metsästetään pääsääntöisesti koirien avulla ja seurueina. Poikkeusluvansaaja huolehtii luvan laillisesta käytöstä.

Talja ja kallo kuuluvat perinteisesti karhun kaatajalle. Tarkastetut lihat jaetaan pyyntiin osallistujien kesken. Jos lihat tai talja myydään, tarvitaan siihen Suomen ympäristökeskuksen lupa.

Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan Suomen karhukannan kasvu on taittunut. Metsissämme liikkuu arvion mukaan ennen metsästyskautta 1 780–1 940 yli vuoden ikäistä karhua ja noin 460 pentua.

Riistakeskuksen mukaan Suomen karhukanta on vahva ja suotuisan suojelun tasolla.

Tekstiä muokattu 22.8. kello 8.56: päivitetty tieto Savukoskella kaadetusta karhusta ja metsästyksen tilanne maanantaiaamuna.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä