Paikallisuutiset

Kaukopartiomarssissa hiihdettiin 120 kilometriä ja laskettiin seppele Kuoskussa partisaanien uhreille: alikersantin ottamat kuvat näyttävät komean marssin vaiheet

Savukoskella ja Sallassa kulkenut Kaukopartiomarssi on Jääkäriprikaatin perinne.

Kaukopartiomarssiin kuului rajakaste Sorsatunturin laella. Kuva: Toivo Koivu, Puolustusvoimat

Jääkäriprikaatin Valmiusyksikkö suoritti perinteisen Kaukopartiomarssin 27.3.–1.4. Itäkairassa.

Marssi seurasi Jääkäriprikaatin perinnejoukon Erillinen Osasto Sau:n Mikkelitunturin takaa-ajoreittiä. Erillinen Osasto Sau toisen maailmansodan aikainen yksikkö, joka oli erikoistunut partisaanien torjuntaan. Sen tehtävä oli puolustaa rajaseudun asukkaita ja jahdata partisaaneja.

Kaukopartiomarssin reitti kulki Noususta Kullavaaran kautta Siuloivalle ja rajavyöhykettä seuraten Sorsatunturille ja Takkaselkään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaukopartiomarssi oli järjestyksessään kahdestoista ja kuudes talvella järjestetty. Marssivalle osastolle kertyi hiihtokilometrejä viiden päivän aikana noin 120 kilometriä.

Valmiusyksikkö majoittui marssin aikana tilapäismajoitteissa. Rakotulilla louteella, lumikiepissä ja lumikammissa. Koulutusta yksikkö sai harhauttamiseen ja jäljestämiseen talvella.

Kaukopartiomarssiin kuuluivat myös seppeleen laskut Kuoskussa partisaanien uhrien muistomerkille ja Erillinen Osasto Sau:n muistomerkille Savukosken Saunakankaalla.

Takaa-ajo huipentui toisen perinnejoukon jääkäripataljoona 1:n vanhaan perinteeseen, Rajakasteeseen Sallassa Sorsatunturin huipulla. Valmiusyksikkö otti kasteen uudestaan käyttöön Kaukopartiomarssien huipennukseksi vuonna 2017.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ohessa alikersantti Toivo Koivun marssilta ottamia kuvia.

Jääkäriprikaatin perinteinen Kaukopartiomarssi hiihdettiin viime viikolla. Kuva: Toivo Koivu, Puolustusvoimat
Nousu tunturiin. Kuva: Toivo Koivu, Puolustusvoimat
Kelkat avustivat kaluston kuljetuksessa. Kuva: Toivo Koivu, Puolustusvoimat
Yksikkö järjestyneenä Rajakasteeseen. Kuva: Toivo Koivu, Puolustusvoimat
Majoittuminen rakovalkeilla. Kuva: Toivo Koivu, Puolustusvoimat
Kaukopartiomarssilla laskettiin seppele Savukosken Kuoskun kylässä sijaitsevalle muistomerkille. Kuva: Toivo Koivu, Puolustusvoimat

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä