Paikallisuutiset

Kemijärveläisedustus Lappi-kirjallisuuspalkinnon finaalissa

Palkinnon saajan valitsee olympiavoittaja Pertti Ukkola.

Lappi-kirjallisuuspalkinnon vuoden 2023 finalistien joukossa on itälappialista väriä.

Kemijärveläinen Sari Pöyliö on yksi kuudesta finaaliin päässeestä kirjailijasta. Hän on ehdolla teoksellaan Rakkauden ja tulehduksen oireita .

Palkinnon saajan valitsee olympiavoittaja Pertti Ukkola.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjastot järjestävät myös yleisöäänestyksen finalisteista 1.–26.2. välisenä aikana. Äänestää voi täällä . Palkintojuhlaa vietetään Sodankylän kirjastossa sunnuntaina 19.3.

Palkinto on Lapin kirjastojen yhdessä jakama palkinto ansioituneelle Lappi-aiheiselle tai lappilaisen tai Lapista kotoisin olevan tekijän kotimaiselle, suomenkieliselle teokselle. Lappi-kirjallisuuspalkinto käyttää Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osaston määritelmää lappilaisesta kirjailijasta: kirjailija asuu tai on asunut merkittävän osan elämästään Lapissa.

Palkinto jaetaan joka toinen vuosi Kirjastojen päivänä 19.3., joka on myös Minna Canthin ja tasa-arvon päivä. Palkinnolla kirjastot haluavat nostaa esille laadukasta Lapin kirjallisuutta.

Lappi-kirjallisuuspalkinnolla palkitaan aikuisten kaunokirjallinen (proosa, lyriikka, sarjakuva) teos. Teoksen on oltava suomenkielinen, käännökset Suomen saamenkieliltä ovat kilpailussa mukana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lappi-kirjallisuuspalkinto on 3 000 euroa. Yleisön suosikin palkinto on 500 euroa. Palkinnonsaajille luovutetaan lisäksi kunniakirjat.

Finalistit

Anna-Maria Eilittä: Tämäkin hämärä katoaa (Atena)

Niillas Holmberg: Halla Helle (Gummerus)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pekka Juntti: Villikoira (Otava)

Katja Kärki: Eeled (Bazar)

Mauri Paasilinna: Pedon aika (Into) ja

Sari Pöyliö: Rakkauden ja tulehduksen oireita (Atena)

Palkintoraadin lyhyet luonnehdinnat finalistikirjoista

Anna-Maria Eilittä: Tämäkin hämärä katoaa (Atena)

Anna-Maria Eilitän teos kuvaa hienovaraisesti ihmisten välisiä suhteita. Mitä kerrotaan, mistä vaietaan. Läheiset ihmiset saattavat olla arvoituksia toisilleen. Lappilainen vanheneva pariskunta elää omaa elämäänsä pohjoisessa. Urallaan menestyvä tytär asuu Helsingissä lapsineen. Henkilöiden erilaiset maailmat ja arvomaailmat kohtaavat, törmäävät ja ymmärtävätkin. Kirja ei ole raskas, vaikka ihmisten salaisuudet painavat.

Niillas Holmberg: Halla Helle (Gummerus)

Niillas Holmbergin esikoisromaani kertoo valtakulttuurin ja vähemmistökulttuurin rajapinnassa elämisestä ja sen aiheuttamista ristiriidoista yksilössä ja yhteisössä. Kirjan päähenkilö tarkastelee saamelaisuutta ulkopuolisen silmin. Kaunokirjallisuuden keinoin Holmberg onnistuu erinomaisesti avaamaan tilannetta, jossa saamelaiskulttuurin edustajat ovat nykyään. Omintakeinen tarina rakentuu monitasoiseksi kudelmaksi, jossa ikään kuin mielleyhtymiä seuraamalla etsitään juurisyitä taiteilija Halla Hellen luovuuden ehtymiseen psykoanalyysistä, filosofiasta, runoudesta sekä alkuperäiskansojen perinteistä ja uskomuksista.

Pekka Juntti: Villikoira (Otava)

Pekka Juntin esikoisromaanissa kerrotaan kolmea tarinaa. Tarinat nuoresta huskyfarmilla töissä olevasta Samusta, joka etsii erämaahan kadonnutta villikoiraa, sekä eräkämpässä nälissään värjöttelevän Samuelin ja kolmantena pohjoisen Ailan tarina 1940-luvulta. Tarinoista löytyy yhteisiä sanoja ja nimiä (kuten mm. Viti, Aava ja metsäyhtiön johtaja), jotka pikkuhiljaa sitovat nämä juonet yhteen.

Katja Kärki: Eeled (Bazar)

Katja Kärjen kirja Eeled kertoo vapaan rakkauden vuosista Tukholman liepeillä. Teos on vahva naisnäkökulmainen kehitysromaani, jossa nykyaika sekoittuu menneisyyteen muistikuvien sekä rinnakkaistarinan kautta. Eeled, kirjan nimihenkilö, seikkailee rakastaen ja eläen omassa ajassaan. Tarina on kertomus naisista ja tyttäristä suruineen, pelkoineen sekä pohjoisen luonnon sykkeineen.

Mauri Paasilinna: Pedon aika (Into)

Mauri Paasilinnan teos Pedon aika on trillerimäinen dystopia. Rauhallisesti alkanut vaellusretriitti muuttuu elinkamppailuksi. Puhkeaa vaarallinen virustauti, lisäksi tietoliikenneyhteydet katkeavat ja kolmas maailmansota syttyy. Maailma muuttuu pelottavaksi ja vaaralliseksi. Kuka selviää ja miten, mihin äärimmäisyyksiin ollaan valmiita menemään, minkä puolesta kannattaa taistella?

Sari Pöyliö: Rakkauden ja tulehduksen oireita (Atena)

Sari Pöyliön romaanissa seurataan perheen elämää, ihmissuhteita ja arkea 50 vuoden ajalta. Pöyliö kirjoittaa kepeästi ja hauskasti surullisestakin elämästä. Kirjan musta huumori ja tragikoomisuus samalla naurattaa ja nostaa kyynelet silmiin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä