Paikallisuutiset

Kemijärveläissävyä Syksyn sävelessä – suosikkitoimittajan yllättävä aluevaltaus tähtiartistien joukossa

Kemijärven vapaa-ajan asukas Tomi Tuominen on mukana Syksyn sävel -kilpailussa. Voittaja ratkeaa katsojien puhelinäänestyksellä.

Moni tuntee tv-kasvon, juontajan ja esiintyjän, mutta entäpä laulukilpailun yllättäjänimi?

Rallijuontajana lähivuodet tunnetuksi tullut Tomi Tuominen on mukana Syksyn sävel -kilpailussa kappaleellaan Kapakan runoilija .

Tuomisella ja hänen puolisollaan on ollut kakkosasunto Kemijärvellä parin vuoden ajan, ja omien sanojensa mukaan hän viihtyy paikkakunnalla. Sanavalmista esiintyjää onkin kuultu ja nähty Lapin järvimailla monissa tapahtumissa viime vuosina Tunturirallista Kemijärven yrittäjäpäivään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minähän olen melkein puoliksi kemijärveläinen, kun siellä tulee sen verran hosuttua, Tuominen kuvailee.

Kesällä Tuominen olikin useamman kerran karaokemikin varressa yrittäjien toritapahtumassa Taivaan tulien aukiolla.

Suurelle yleisölle paljastunee viimeistään nyt, että Tuominen on musiikki-ihmisiä, sillä hänellä on jo vuosien ajalta uraa cover-bändeissä ja oman bändin kanssa kiertämisestä. Tuominen on julkaissut myös omaa musiikkia. Vuonna 2017 hän julkaisi ensimmäisen singlensä Elämä ja esikoisalbuminsa Painovoimaa Tuominen julkaisi syksyllä 2019. Tuorein Olen tässä -single on keväältä 2022.

Syksyn säveleen osallistumisesta idea tuli jo viime vuonna ohjelman tehtyä paluun ruutuihin AlfaTV:llä vuosien tauon jälkeen. Tuominen oli kysynyt heti finaalin jälkeen bändiltään, pitäisikö osallistua. Asia kuitenkin unohtui. Biisejä tosin syntyi tulevalle levylle useampikin kappale. Tuominen havahtui alkusyksyllä, että haku on taas päällä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Laitoin hakemuksen ja kappaleen ihan toiseksi viimeisenä ellen jopa viimeisenä hakupäivänä.

Pian tulikin hyväksyvä vastaus: olette 20 semifinalistin joukossa. Tuominen oli yllättynyt. Yhtäkkiä hän olikin lapsuuden hittiohjelmassa kisaamassa.

– Olin aika, että ohhoh. Menin melkoisen hämilleni siitä. Meillä ei ole mitään hävittävää, lähdemme nauttimaan tästä mahdollisuudesta.

Vielä hämmästyneempi Tuominen kertoo olleensa, kun selvisi keiden kanssa hän kisaa. Mukana on suomalaisen musiikin kiintotähtiä, kuten Eija Kantola, Frederik, Tero Vaara ja Annika Eklund.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yleensä uin tilanteeseen kuin tilanteeseen tällaisena supliikkimiehenä, mutta kisailijoiden julkistamisen pressitilaisuudessa jopa minä olin vähän hämilläni ja sivummalla. Olenko tässä nyt jonkun reviirillä? Lopulta se oli aika mahtavaa, kun useimmat tulivat ihan oma-aloitteisesti juttelemaan ja sanomaan, että aika makea juttu kun lähdit.

Lue myös:

Äänestä Kemijärven positiivisinta yrittäjää – yrittäjäjuhlassa tikkakisaa, karaokea ja juontajana jälleen suosikkitoimittaja

Inspiraatiota pohjoisesta

Tuominen pohtikin, että hänet saatetaan kehystää juuri juontajana ja mediapersoonana, mutta sanoo olevansa mukana ensisijaisesti oman musiikkinsa esittämisen kautta.

Tuominen on säveltänyt ja sanoittanut Kapakan runoilija -kappaleen. Se on miksattu ja masteroitu legendaarisella Finnvoxin studiolla.

Kappaleen aiheena on kapakassa runoja lausuva mies, "jota kaikki haluavat tulla kuulemaan, mutta jonka kanssa kukaan ei halua viettää aikaa". Kapakan inspiraationa on toiminut eräs töölöläinen anniskeluravintola. Miehen hahmon tausta on taas eräässä kohtaamisessa pohjoisessa.

– Seurueemme pöytään istui työreissulla pohjoisessa paikallinen äijä, joka lopetti jokaisen lauseensa riimiin. Ensin ajattelin, että tämä on joku vitsi, mutta hän siis puhui vain riimeillä. Hyvin hämmentävä kokemus. Hän ei ollut mikään laitapuolen kulkija, kuten biisin päähenkilö, mutta on kuitenkin herättänyt inspiraation.

Yleensä Tuominen tekee kappaleensa iltaisin, kun on yksinään esimerkiksi puolison työmatkan takia.

– Kyllähän kaikki sen tietää, kun keski-ikäinen mies vaipuu sellaiseen synkkyyteen, hän sanoo, melkoisella sarkasmilla höystettynä.

Kapakan runoilija kehkeytyi kuitenkin aamukahvin ohessa välähdyksenomaisesti kitaraa näppäillessä. Tuominen kertoo nyt tajuavansa, mistä monet säveltäjät puhuvat, kun kappale vain syntyy itsestään. Tuominen sanoo, että kyseessä yksi parhaista teksteistä tähän mennessä. Siitä tuli myös syksyllä julkaistavan levyn nimibiisi, tai ainakin levyn nimen inspiraatio. Lokakuun lopulla julkaistava albumi kantaa nimeä Kapakan runoilijan tarinoita .

Kemijärvikin kutsuu kunhan syksyn rallikiertueista ja laulukilpailusta selvitään.

– Haaveena on tulla vetämään esimerkiksi akustinen keikka jonnekin ravintolaan Kemijärvelle. Se olisi mahtavaa.

Mukana toisessa lähetyksessä

Syksyn Sävel -semifinaalit nähdään AlfaTV:llä lauantaina 1.10. kello 21 ja lauantaina 8.10. kello 21 sekä finaali suorana 15.10. kello 21. Tuominen on mukana Syksyn sävelen toisessa tv-lähetyksessä lauantaina 8.10.

Kilpailun voittaja ratkeaa katsojien puhelinäänestyksellä. Kapakan runoilija -kappaleen äänestysnumero löytyy Syksyn sävelen verkkosivuilta ja televisiolähetyksistä. Äänestys alkaa Tuomisen kappaleen osalta maanantaina 3.10.

Kappale on kuunneltavissa suoratoistoistopalveluissa perjantaina 30.9. Muutkin kappaleet julkaistaan Spotifyssa Syksyn Sävel -soittolistalla ja ne soivat Radio Pookissa aina viikkoa ennen televisiolähetystä.

1. semifinaali

Eija Kantola – Elämä saa loistamaan

Weranta – Elämä etsii sut

Eliitti – Enemmän

Annika Eklund – Suora lähetys

Kurre – Sä oot aina mulle syy

Aki Samuli – Verta ja kultaa

Jiri Nikkinen – Rakkaus on avain

Strider – The Elite of Steel

J. Eskelinen – Elämää

Reija Kortet – Vain me kaksi

2. semifinaali

Tauski – Niin minä sinua vain

Amadeus Lundberg – Tahtoisin elää

Joel Herttua – Uusi mies

HetaBeata – Rannalla

Frederik – Revontulten alla

Tero Vaara – Menköön kaikki

Finlanders – Päätyyn asti

Julian Rock – Enemmän kuin maailma milloinkaan

Leif Lindeman – Sydämes on kultaa vieläkin

Tomi Tuominen – Kapakan runoilija

Tomi Tuominen revitteli tähän malliin Kemijärven yrittäjien kesätapahtuman karaokessa heinäkuussa 2022.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä