Paikallisuutiset

Kemijärveläisten kuntaverotus pysyy ennallaan – Sähkön hinnan lasku vie taloudesta miljoonia

Yleishyödyllisiltä yhteisöiltä ei peritä kiinteistöveroa.

Kemijärveläisten kunnallisverotus pysyy ennallaan ensi vuonna. Kaupunginvaltuusto hyväksyi tuloveroprosentiksi 8,86 ja yleiseksi kiinteistöveroprosentiksi 1,3. Vakituisia asuinrakennuksia verotetaan 0,5 prosentilla niiden verotusarvosta, muita asuinrakennuksia 1,35 prosentilla, voimalaitoksia 3,1 prosentilla ja maapohjaa 1,3 prosentilla. Rakentamattomille rakennuspaikoille ei määrätty kiinteistöveroprosenttia, ja yleishyödyllisiltä yhteisöiltä ei peritä kiinteistöveroa.

Tuloveroprosentti pieneni maan kaikissa kunnissa kuluvan vuoden alusta, jolloin sote-palvelut siirtyivät hyvinvointialueen eli maakunnan huolehdittaviksi ja maksettaviksi. Aiemmin tuloveroprosentti oli kunnissa yleisesti yli 20.

Kaupunginvaltuusto muutti kuluvan vuoden talousarviota vähentämällä siitä kolme miljoonaa euroa rahoitustuottoja. Syynä on sähkön hinnan lasku: viime vuonna budjettia tehdessä arvioitiin, että sähkö pysyy kalliina ja Itä-Lapin Energia tulouttaa osakaskunnille yhtä paljon kuin vuonna 2022 eli viisi miljoonaa euroa, mutta hinta laskikin normaalitasolle jo alkuvuodesta. Kemijärvi saa sähkönmyynnistä tänä vuonna arvion mukaan kaksi miljoonaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä