Paikallisuutiset

Kemijärvellä aikomuksia erottaa kaupunginjohtaja – Rantanen: "Kaupunginhallitus pohtii sitä, voinko minä jatkaa"

Valtuustoryhmät ovat esittäneet neuvotteluita johtajasopimuksesta. Yksi valtuustoryhmä kieltää olevansa mukana.

Kemijärven kaupunginjohtaja Atte Rantasen virasta aloitetaan neuvottelut. Osa valtuutetuista haluaa irtisanoa hänet tehtävästään.

Seitsemän kaupunginvaltuutettua teki valtuuston viime kokouksessa 19. syyskuuta aloitteen tilapäisen valiokunnan asettamisesta kaupunginjohtajan erottamiseksi.

Aloitteen ovat allekirjoittaneet Ahti Majava (Tulevaisuuden Kemijärvi), Arto Torvinen (ps.), Matti Hietanen (ps.), Aulikki Imporanta (Tulevaisuuden Kemijärvi), Pekka Iivari (Tulevaisuuden Kemijärvi), Jorma Vaarala (kok.) ja Harri Väliranta (kok.).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Allekirjoittajat toteavat Rantasen luottamuksen vaarantumiselle monia syitä. Niitä ovat muun muassa laittomat irtisanomiset, epäselvyydet omistajaohjauksessa, kysymyksiin vastaamattomuus, mainehaitan aiheuttaminen kaupunkiorganisaatiolle, mahdolliset toimivallan ylitykset ja kaupungin edunvalvonnassa epäonnistuminen.

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina

Kemijärven valtuustoryhmät yhtä lukuun ottamatta ovat toimittaneet kaupunginhallituksen tietoon ryhmäpuheenjohtajien allekirjoittaman sopimuksen, jossa he esittävät neuvotteluiden käynnistämistä johtajasopimuksesta. Pirkka Aallon yksin muodostama kristillisdemokraattien ryhmä ei ole sopimuksessa mukana.

Kaupunginhallitus sopi maanantaina 26. syyskuuta kokouksessaan neuvotteluryhmästä, johon kuuluvat Kemijärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Tapio (kesk.) kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Riitta Savukoski (kok.) ja kaupunginhallituksen jäsen Markku Harju (SDP). Kaupunginhallitus antoi heille valtuutuksen suorittaa tarvittavat neuvottelut. Asiaa käsiteltiin kokouksen neuvottelutauolla.

Esityslistan mukaan kaupunginhallitus käsittelee johtajasopimusta kokouksessaan maanantaina 3. lokakuuta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Tapio kertoi puhelimessa keskiviikkona Koti-Lapille , että asia on keskeneräinen eikä siinä ole tällä hetkellä kommentoitavaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aalto ei ole mukana

Esityslistassa todetaan kaikkien valtuustoryhmien olevan yksimielisesti mukana asian käsittelyssä.

Pirkka Aalto (kd.) toteaa Koti-Lapille , että tämä ei pidä paikkaansa.

– En suostunut allekirjoittamaan sopimusta, kun sitä minulle tarjottiin, enkä ole osallinen asiassa. En ole samalla kannalla. Tietääkseni muut ryhmänjohtajat ovat allekirjoittaneet asiasta vaitiolosopimuksen, hän sanoo.

Rantanen ihmettelee ajankohtaa

Kaupunginjohtaja Rantasen mukaan johtajasopimusta käsitellään hänen irtisanomisensa kannalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaupunginhallitus pohtii sitä, voinko minä jatkaa tuossa (kaupunginjohtajan tehtävässä) vai en, Rantanen kertoo.

Koti-Lapin tietojen mukaan valtuustoryhmien sopimuksessa esitetään Rantaselle epäluottamusta.

Rantanen kertoo, että ei tiedä, mikä taho on käsitellyt kyseisiä asioita tai tullut tähän lopputulokseen.

– Se on elävää elämää ja kuuluu tähän, että demokratia voi toimia joskus näinkin.

Rantanen kuitenkin ihmettelee ajankohtaa.

– On sote-kuvio tulossa, organisaatiouudistus tulossa ja talousarvio pitäisi tehdä ja lähdetään tällaiseen kuvioon, niin se tuntuu minusta perin oudolta, mutta se on minun näkemykseni.

Rantanen toteaa, että on kuitenkin parempi ryhtyä yhteistyöhön kuin alkaa ratkoa asioita "lakitupien kautta".

Rantanen ei ota kantaa valtuustoaloitteessa esitettyihin syihin luottamuksen vaarantumisesta.

Hän on toiminut Kemijärven kaupunginjohtajana vuodesta 2015 alkaen.

Kunnanjohtajan irtisanominen

Rantasen ja kaupungin välisessä johtajasopimuksessa vuodelta 2021 sanotaan, että mikäli kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja yhdessä toteavat, että kaupungin etu vaatii kaupunginjohtajan virkasuhteen purkamista ja purkautumisen syynä ei ole kaupunginjohtajan itsensä irtisanoutuminen eikä kunnallisesta viranhaltijalaista annetun lain 41 §:n mukainen peruste, voidaan virkasuhde purkaa hyvässä yhteistyössä sopien.

Tässä tapauksessa kaupunginjohtajalle maksetaan irtisanomisajan palkan lisäksi viimeisen palkanmaksun yhteydessä kuuden kuukauden palkkaa vastaava siirtymäkorvaus.

Kaupunginjohtajan irtisanomisaikojen suhteen noudatetaan kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain (304/2003) määräyksiä. Kuntalain mukaan valtuusto voi irtisanoa kunnanjohtajan tai siirtää hänet muihin tehtäviin, jos hän on menettänyt valtuuston luottamuksen.

Asia tulee vireille kunnanhallituksen esityksestä tai vähintään neljäsosan valtuutetuista tehtyä asiasta aloitteen. Asiaa valmisteltaessa kunnanjohtajalle on ilmoitettava, mihin luottamuksen menetys perustuu, ja varattava hänelle tilaisuus tulla kuulluksi.

Edellä tarkoitetun päätöksen tekemiseen vaaditaan, että sitä kannattaa kaksi kolmasosaa kaikista valtuutetuista. Päätös voidaan panna heti täytäntöön. Samalla kunnanjohtaja voidaan vapauttaa tehtäviensä hoidosta.

Kemijärven kaupunginhallitus käsittelee kaupunginjohtaja Atte Rantasen johtajasopimusta maanantaina.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä