Paikallisuutiset

Kemijärvellä on päässyt viemäristä vettä Pöyliöjärveen laskevaan ojaan

Lämpö- ja vesi Oy on tukkinut putken ja siivonnut ojaa.

Kemijärven Särkikankaalla on vuotanut jätevettä vesistöön.

Sepänkatu 13 ja Pekankatu 2:n kiinteistöjen lähettyvillä kulkee oja joka laskee Pöyliöjärveen.

Tähän ojaan tulee jätevesiverkon runkolinjasta ylivuotoputki, josta on juossut viemärin ylivuotovettä. Vuotokohdasta on noin pari sataa metriä Pöyliöjärveen. Oja kulkee läheisen junaradan ali.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koti-Lapin vieraillessa paikalla tammikuun ensimmäisinä päivinä ojan pohjalla näytti olevan vessapaperia, jätöksiä ja muuta ruskehtavaa hyhmää.

Läheisen kerrostalon asukkaat ilmoittivat Kemijärven Lämpö- ja vesi Oy:lle vuodosta suoraan ojaan 30.12.2022. Tuolloin vettä juoksi paikalta otetun videon mukaan runsaasti ja asukkaiden ottamien kuvien perusteella vesi oli sameaa Pöyliöjärven laskukohdassa asti.

Ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka kauan putkesta ehti juosta vettä ojaan. Lämpö- ja vesi Oy:n vesihuoltopäällikkö Marko Sirviö kertoo, että tukos on aukaistu tunnin sisällä vesilaitoksen päivystäjälle tulleesta ilmoituksesta.

Ojan pohjalla oli tammikuun alussa runsaasti jätettä. Lämpö ja vesi Oy kertoo sittemmin siivonneensa ojaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tältä Pöyliöjärvessä näytti vuodon aikaan kohdassa, jossa oja laskee järveen.

Putki tulpattu

Alueen verkosto on peräisin 1970-luvulta ja siihen tulee vettä laajalta alueelta. Ylivuotokohdan runkolinja on saneerattu vuonna 2007, jolloin vanhaan betoniputkeen on asennettu muoviputki sisälle.

– Aikoinaan siihen (ojan kohdalle) on rakennettu ylivuotokaivo, en tiedä mikä siihen on ollut perusteluna, Lämpö- ja vesi Oy:n vesihuoltopäällikkö Marko Sirviö kertoo.

Sirviö kertoo vuodon syyksi tukkeuman linjassa, joka on nostanut vedenpainetta, mikä on hajoittanut putkessa olleen tulpan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ylivuotokaivon poistoputkessa on ollut tulppa päässä, mutta se tulppa on mennyt rikki ja lentänyt veden paineesta sitten pois. Tulpassa näkyy ihan selvä halkeama. Nyt se on korjattu ja asennettu uusi. Myös oja on siivottu.

Lämpö- ja vesi on kuvannut viemärilinjaa ja Sirviön mukaan putkistossa on ollut rasvaa, kankaisia rättejä ja jopa kiviä. Tavaraa, mikä ei "sula" viemärissä, vaan aiheuttaa tukkeumia.

Vesilaitos ohjeistaa asukkaita, että wc-pönttöön saa laittaa ihmisen luonnollisia jätöksiä, wc-paperia ja tavallisia pesuvesiä. Ei esimerkiksi ruuantähteitä, rasvoja, talouspaperia, vanupuikkoja, kondomeja tai tulitikkuja. Vieras esine viemärissä saattaa aiheuttaa tukkeutumia tai viemäritulvia niin kiinteistön putkissa kuin yleisessä verkostossakin.

– Kivistä ei osata sanoa, miten ovat joutuneet sinne. Onko sujutusvaiheessa (saneeraus), rakennusvaiheessa vai ilkivaltana?

Verkostoon pääsee sulamisvesiä kevättulvien ja rankkasateiden aikaan, mikä lisää veden hetkittäistä määrää verkostossa. Sirviön mukaan linjasto vetää vesimäärät kuitenkin hyvin. Vesimäärät ovat nimittäin vähentyneet alueella merkittävästi vuosien saatossa, mutta Sirviö toteaa, että joulun ja uuden vuoden aika on voinut vaikuttaa tukoksen syntymiseen.

Myös Kemijärven osakaskunta on esittänyt huolensa vuodenvaihteen vuodosta. Pöyliöjärvi on aktiivisessa virkistyskäytössä läheisen sijaintinsa ja kalaistutustensa takia. Sen rannalla on myös kaupungin uimaranta.

Kaupungin ympäristöviranomainen on ottanut näytteitä ojasta kuluneella viikolla, mutta tuloksia ei ollut vielä saatavilla Koti-Lapin tietoon torstaina. Sirviö kertoo, että myös Elyn kanssa on oltu yhteyksissä asiaan liittyen.

Ympäristöviranomainen on ottanut näytteitä ojasta.

"Tärkeintä, ettei ongelma toistu"

Toukokuussa 2021 samassa verkostossa oli tukos. Tuolloin paikalta otettujen kuvien perusteella kaivon läheltä metsästä löytyi wc-papereita ja muita jätöksiä. Sepänkatu 13:n asukkaiden ja kiinteistöhuollon havainnon mukaan vuotoa ei olisi tuolloin tullut putkesta, joten he epäilivät kaivon vuotaneen kannen kautta.

– Varmaa tietoa tästä ei ole. Kaivonkansi painaa kolmisenkymmentä kiloa, joten siihen vaaditaan hyvin merkittävä vedenpaine.

Putkessa tai kaivossa ei ole mitään anturijärjestelmää, joka ilmoittaisi ylivuodosta heti sen alkaessa. Sellainen vaatisi sähköt ja muuta tekniikkaa, mikä lisää kustannuksia.

Sirviö sanoo, että kuvaamisen avulla selvitetään mahdolliset ongelmat linjassa ja ne korjataan, minkä pitäisi riittää estämään tukkeumat. Yhtiö esimerkiksi pesee tarvittaessa linjoja.

– Tärkeintä, ettei ongelma toistu. Koko ajan, kun peruskorjataan ja saneerataan linjoja, niin ne ongelmat poistuvat siinä matkassa.

Lue myös:

Vesi puhdasta Etelä-Kemijärvellä – viikkojen vedenkeittokehotus päättyi

Vesi pitää sittenkin keittää eteläisellä Kemijärvellä, vaikka viranomaiset ehtivät jo kerran perua kehotuksen – saastumisen syy paikallistettu

Tekstiä oikaistu 31.1.2023 kello 15:55: Tekstissä puhuttiin aiemmin Pöyliöjärven osakaskunnasta, kun Kemijärven Pöyliöjärvellä toimii todellisuudessa Kemijärven osakaskunta.

Kemijärvellä on päässyt jätevettä avo-ojaan, joka laskee Kemijärven keskustan lähettyvillä Pöyliöjärveen. Oja virtaa vuotokohdan paikkeilla rautatien alitse.
Ojan pohjalla oli tammikuun alussa runsaasti jätettä.
Ympäristöviranomainen on ottanut näytteitä ojasta.
Tältä Pöyliöjärvessä näytti vuodon aikaan kohdassa, jossa oja laskee järveen.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä