Paikallisuutiset

Kemijärven kesäravit järjestetään uutena ajankohtana ‒ tuore raviyhdistyksen puheenjohtaja kertoo vinkit tapahtumaan

Perinteiset ravit järjestetään ensimmäistä kertaa perjantai-iltana. Kemijärven Ravi Ry:n puheenjohtaja Teija Lappalaiselle hevoshommat tulivat ”sukuvikana” molemmilta puolilta sukua.

Kemijärven ravit järjestetään ensi kertaa perjantaina. Kuva vuoden 2021 kesäraveista.

Kemijärven perinteiset kesäravit järjestetään Peurakankaan raviradalla perjantaina 14.7. Ravit alkavat kello 19.

Kemijärven Ravi Ry:n tuore puheenjohtaja Teija Lappalainen odottaa raveja innoissaan.

– Kesähän ei ole mitään ilman perinteisiä kesäraveja. Ensimmäistä kertaa järjestämme Kemijärven kesäravit perjantai-iltana. Toivottavasti tämä Lapin yötön yö suosii kelin puolesta. Lämmintä on ainakin tilattu!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Radalla juostaan 10 tasokasta lähtöä hevosille ja kaksi poneille. Lappalainen vinkkaa, että mukana ovat muun muassa seuraavat lähdöt:

  • aloittelevien 4-6 vuotiaiden suomenhevosten sarja, jossa voittajalle palkintona 1 600 euroa,
  • amatööriohjastajien SM-osalähtö. Se on SHKL:n vuosittain järjestämä ohjastajaliiga, jonka karsintalähtöjä ajetaan eri puolilla Suomea maaliskuusta syyskuuhun. Lokakuussa edellisen vuoden Suomen mestari ja 11 parasta ohjastajaa kohtaavat kaksiosaisessa finaalissa, jonka voittaja saa myös edustusoikeuden Prix De Saint Claude -lähtöön Pariisiin.
  • Pohjola Monté-Cup. Lämminverisille tarkoitettu monté cup, joka järjestetään yhteistyössä Pohjois-Suomen raviratojen, Suomen Monté-ohjastajat ry:n sekä Suomen Hippos ry:n kanssa. Finaali ravataan 24.9. Tornion Laivakankaalla.
  • Lapin Kesämestari-Cup. Uusi cup-osakilpailu molemmille roduille kylmä- ja lämminverisille. Lapin Läänin Hevosenomistajat ry järjestää yhteistyössä Lapin maakunta- ja kesäratojen kanssa. Osalähtöpäiviä ajetaan Lapin kesäraviradoilla heinä-elokuussa ja finaali sekä palkintojen jako järjestetään Rovaniemen Mäntyvaarassa 30.8.
  • Perinteinen Seppeleajo kylmäverisille, jota on ajettu jo vuodesta 2014 lähtien. Voittajalle on tarjolla 3 000 euroa.

Ilmoittautuminen sarjoihin päättyy maanantaina 10. heinäkuuta kello 9.

Raveissa on myös oheisohjelmaa. Terassilla myydään purtavaa ja juotavaa. Alle 16-vuotiaat pääsevät tapahtumaan ilmaiseksi. Lapsille onkin jälleen oma Kepparikisa ja leikkialue. Alueella käy vain käteismaksu.

Tapahtuman jatkot ravataan Kemijärven keskustan Bar Minja -yökerhossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ja mitenkä eksyin tänne? No se perinteinen, siipan perässä. Laskeskelin tässä, että kohta puolin on parisen kymmentä vuotta tullut jo asuttua.
Teija Lappalainen on tuore Kemijärven Ravi ry:n puheenjohtaja. Kuva: Teija Lappalainen

Pari kuukautta puheenjohtajana

Keminmaasta kotoisin oleva Lappalainen asuu Savukosken Martilla.

– Ja mitenkä eksyin tänne? No se perinteinen, siipan perässä. Laskeskelin tässä, että kohta puolin on parisen kymmentä vuotta tullut jo asuttua.

Lappalainen on työskennellyt oikeastaan aina asiakaspalvelutyössä.

– Turvallisuusala on tullut tutuksi ja yrittäjyys hierojan ammattitutkinnon myötä. Kaupan alalla on tullut nyt työskenneltyä päälle 11 vuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puheenjohtajana raviyhdistyksessä Lappalainen on ollut vähän päälle pari kuukautta. Hallituksessa hän on ollut mukana parisen vuotta.

– Paljon uuttahan tässä on tullut, mutta kiitoksen sana jo kaikille asianomaisille saaduista neuvoista. Varmaan soittelen vielä jatkossakin.

Lisää aiheesta

Hevoset olleet läsnä läpi elämän

Hevoshommat tulevat Lappalaiselle ”vähän sukuvikana” molemmin puolin.

– Edesmennyt pappani Ahti Lappalainen oli ravivalmentaja ja hänen matkassaan tuli raveissa kuljettua Laivakankaalla ja Äimärautiolla aina kun vain oli mahdollisuus.

Ahti Lappalaisella oli mukavasti pärjänneitä ravihevosia, kuten muun muassa Ima Nibs, Joie De Zolt, Ice Brave, Tights, Ture ja Overdone.

Lappalaisen enolla taasen oli harrasteravihevosia, suomenhevosia enimmäkseen.

– Siellä tulikin sitten melkeimpä kaikki mahdolliset lomat vietettyä. Talliarki tuli hyvinkin tutuksi – myös heinänteko. Sisällä käytiin vain nukkumassa, mutta muuten päivä meni hevosten kanssa touhutessa. Menestynein tästä tallista oli muistaakseni Janatin-Jekku.

Ravit ovat Lappalaiselle itselleen tärkeä osa vapaa-aikaa. Savukoskella ei juuri ole hevosia, joten jos lajia haluaa harrastaa, on oikeastaan pakko liikkua siellä, missä raveja on.

– Parikin kertaa on töiden jälkeen lähdetty ajamaan Tornion Laivakankaalle iltaraveihin ja aamuksi vielä töihin. Rakkaudesta lajiin vai miten se nyt menikään. Oikeastaan on tullut talkoiltuakin kaikilla Lapin radoilla Kittilän Kaukosta lukuunottamatta.

– Ja joo, löytyyhän sitä kimppahevonen. Suomenhevonen ‒ ja Tapio Perttuselta tottakai.

Lappalaiselle ei ole tärkeää, menestyykö hevonen radalla vai ei. Kyse on kokonaisuudesta.

– Huolimatta siitä, omistatko koko hevosen tai vaikkapa 10 prosenttia, saat seurata hevosen kehittymistä, onnistumisia ja nurjaakin puolta välissä. Jakaa tuntemukset samanhenkisen porukan kanssa, jos hevonen sai vaikkapa pelkästään ehyen juoksun. Toki voitot tai muut rahasijat ovat aina mukava lisä, en sitä kiellä. Oikeastaan omat kohokohdat ovat olleet reissut Orimattilaan Perttusen ravitalliin katsomaan ja kyhnyttämään juuri sitä omaa hevosta.

Lähtö

Kemijärven Seppeleajo

Kemijärven Seppele-ajoa on ajettu vuodesta 2014 lähtien. Nimensä siihen ovat saaneet seuraavat valijakot sekä kuskit:

2014 Sirkkaus / Jukka-Pekka Niskanen 28,8

2015 Iitan Ilo / Kari Alapekkala 28,1

2016 Pauskeri / Petteri Joki 26,3

2017 Pauskeri / Ahti Antti Roiko 26,5

2018 Vasker / Petteri Joki 26,7

2019 Pikku-Ryti / Jarmo Saarela 28,9

2020 Niemen Eemil / Jukka-Pekka Niskanen 26,6

2021 Pärttyl / Jukka-Pekka Niskanen 29,5

2022 Pärttyl / Jukka-Pekka Niskanen 26,0

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä