Paikallisuutiset

Kemijärven omatoimikirjaston käytössä epäselvyyttä – "Järjestyslaki on tärkein ohje"

Kirjaston mukaan säännöt eivät ole selviä kaikille. Omatoimiaika on käytössä normaalien aukioloaikojen ulkopuolella.

Kemijärven kirjastossa on ollut omatoimiaika käytössä vuoden 2021 toukokuusta. Omatoimiaikana kirjastoa voi käyttää, vaikka sen ovet olisikin lukittu.

Kirjasto tiedottaa, että omatoimikirjaston käyttösäännöt eivät ole vieläkään selvillä kaikille käyttäjille. Järjestyslaki on kirjaston mukaan tärkein ohje ja se kieltää esimerkiksi häiritsevän käyttäytymisen ja päihteiden käytön julkisissa tiloissa.

Kirjaston käyttösäännöissä huomautetaan siitä, että samalla ovenavauksella sisään päästetyistä on vastuussa. Jos päästää väkeä sisään, pitää huolehtia siitä, että sisään päästetyt lähtevät ennen itseä pois kirjastosta. Kirjastossa on tallentava kameravalvonta ja jokainen käyttäjä rekisteröityy järjestelmään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alle 15-vuotiaille pitää huoltajan henkilökohtaisesti käydä antamassa lupa lapsen kirjaston omatoimikäyttöön kirjastossa.

Kirjasto toivoo, että huoltaja harkitsee huolellisesti, antaako lapsen käyttää kirjaston tiloja omatoimisesti, ilman valvontaa.

Satoja käyttäjiä

Omatoimiaika on käytössä normaalien aukioloaikojen ulkopuolella maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 9–10 ja 18–20, torstaisin ja perjantaisin kello 9–10 ja 17–20. Lauantaisin ja sunnuntaisin omatoimiaika on käytössä kello 9–20.

Kirjastoon pääsee voimassa olevalla Lapin kirjaston kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Ovien lukot avautuvat näyttämällä kirjastokorttia oven pielessä olevalle laitteelle ja syöttämällä PIN-koodin lukijan näppäimistöltä. PIN-koodi on sama, jota käytetään kirjautuessa verkkokirjastoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palvelu saa kirjaston mukaan yleensä vain kiittävää palautetta. Varsinkin lapsiperheet käyttävät omatoimea. Kirjastolla on omatoimen vakiokäyttäjiä myös arkisin.

Esimerkiksi elokuussa viikonloppuisin kävijälaskuri on kirjannut 338 henkilöä palvelun käyttäjiksi.

Kirjastossa toivotaankin, että kaikki noudattaisivat omatoimen sääntöjä, jotta palvelu pysyisi avoinna, eikä käyttäjäkohtaisia oikeuksia tai aikoja jouduttaisi muuttamaan.

Jos huomaa epäkohtia, niistä kannattaa ilmoittaa kirjastoon tai jopa suoraan puhelimella vartijalle, jonka puhelinnumero löytyy kirjaston ilmoitustaululta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä