Paikallisuutiset

Kemijärven vastaanottokeskuksen arki on ollut tasaista

Turvapaikanhakijoita ja tilapäisen suojelun piirissä olevia on töissä Kemijärvellä esimerkiksi Keiteleen tehtaalla sekä paikkakunnan eri yrityksissä.

Kemijärven vastaanottokeskus on toiminut viime vuoden maaliskuusta alkaen. Se perustettiin Ukrainasta sotaa paenneiden määrän kasvaessa.

Vastaanottokeskuksen asiakkaat asuvat Särkikankaalla kaupungin omistamissa kerrostaloissa SPR:n vuokraamissa asunnoissa. Toimisto sijaitsee keskustassa.

Migrin, eli maahanmuuttoviraston toimeksiannosta SPR Lapin piirin perustama alun perin 300-paikkainen keskus on joulukuun paikkamäärän lisäyksen myötä nyt 350-paikkainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

SRP Kemijärven vastaanottokeskuksen johtaja Sari Koutelo kertoo, että keskuksessa on tällä hetkellä ukrainalaisten lisäksi myös muutamia muita kansalaisuuksia. Tällä hetkellä asiakkaiden määrä on hieman yli 300, mikä sisältää myös yksityismajoituksessa olevat.

Ukrainalaiset ovat maassa pääsääntöisesti tilapäisen suojelun turvin. Valtio päätti jatkaa kaikkia vuodeksi myönnettyjä tilapäisen suojelun päätöksiä vuodella maaliskuuhun 2024.

Kemijärvellä on kokemusta turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta, sillä kaupungissa toimi vastaanottokeskus vuosina 2015–2017. Yksikkö oli samalla alueella Särkikankaalla ja SPR vastasi keskuksen toiminnasta tuolloinkin.

Toiveena työllistyminen

Ensimmäinen vuosi on sujunut Koutelon mukaan mallikkaasti. Keskuksen alkuvaiheessa järjestettiin keräys, jolloin saatiin paikkakuntalaisilta lahjoituksina muun muassa huonekaluja, verhoja ja mattoja. Vapaaehtoisten avustuksella asunnot kalustettiin aina valmiiksi seuraaville saapuville asiakkaille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asiakkaat tulivat 20–45 henkilön ryhmissä Kemijärvelle aluksi noin viikon välein.

Keskuksessa työskentelee tällä hetkellä vastaava ohjaaja, yhdeksän ohjaajaa, terveydenhoitaja, sairaanhoitaja ja kaksi sosiaaliohjaajaa.

Pääkieli kommunikoinnissa on venäjä. Normaalia arkiasioiden keskustelua helpotetaan älypuhelimen kääntäjäsovelluksella tai pikatulkkipalveluilla. Sovittuihin asiakastapaamisiin, kuten sosiaalityön ja terveydenhuollon tapaamisiin, tilataan ennakkoon aina viralliset puhelintulkit.

Vaikka asukkaat ovat jatkuvan huolen ja henkisen paineen keskellä, suurempia ongelmia Koutelon mukaan ei ole ollut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Omien asuntojen ansiosta on järjestettävissä kodinomaiset olosuhteet.

Sodan vaiheet ovat näkyneet asukkaiden liikkumisessa ja tuntemuksissa.

– Vaihtuvuus oli syyskuuhun asti suurta. Osa on käynyt kotimaassa ja osa on jäänytkin sinne, jos oma kotipaikka on ollut riittävän rauhaisa. Kaipuu kotimaahan on suuri.

Osa asukkaista taas on ollut keskuksessa saapumisestaan lähtien koko ajan.

Koutelo mainitsee asukkaiden yhtenä tärkeimpänä toiveena saada työtä. Turvapaikanhakijoita ja tilapäisen suojelun piirissä olevia on töissä Kemijärvellä esimerkiksi Keiteleen tehtaalla sekä paikkakunnan eri yrityksissä.

Vastaanottokeskuksen asiakkaat ovat tehneet määräaikaisia töitä muun muassa Ketolan taimitarhalla ja kaupoissa.

Koutelo toivookin, että heitä otettaisiin rohkeasti ja ennakkoluulottomasti lyhyisiinkin työpätkiin.

Vapaaehtoiset tärkeitä

Koutelo kiittelee kaikkia vapaaehtoisia, jotka ovat olleet mukana toiminnassa.

– On ollut "International Cafe" -toimintaa, jossa opetetaan arkisuomea. Paikalliset vapaaehtoisena toimineet tulkit ovat myös olleet mukana uusien ryhmien tullessa ja kertoneet samalla omia kokemuksiaan Kemijärvellä asumisesta.

Vapaaehtoisten avulla toimi myös niin sanottu "kauppa" vastaanottokeskuksen asiakkaille. Sieltä asiakkaat saivat hakea ilmaiseksi lahjoitustavaraa.

Saunavuoroja järjestetään

Vastaanottokeskuksen asiakkaat eivät ole saaneet toistaiseksi käyttöönsä kerrostalojen saunavuoroja, vaikka keskus on perustettu kymmenen kuukautta sitten.

Asiakkaat ovat saaneet keskuksen toimistolta kesästä lähtien uimahalli- ja kuntosalilippuja, joiden hinta on 50 senttiä aikuisilta. Lapsille ne ovat ilmaisia. Koutelon mukaan asiakkaat käyttävät tätä etua ahkerasti ja käyvät melkeinpä päivittäin uimassa ja saunassa uimahallilla.

Kerrostalojen saunavuoroista kiinnostuneista on sittemmin kerätty lista ja se on toimitettu Kemijärven Vuokrataloille.

Kemijärven Tilapalvelut liikelaitoksen toimitusjohtaja Esa Pöyliö kertoi Koti-Lapille maanantaina sähköpostitse, että tarve saunavuoroille ilmaantui "kohtuu myöhäisessä vaiheessa".

– Olemme saaneet tarpeiden kartoitustyön valmiiksi ja saunavuorot saadaan käyttöön aivan lähiaikoina.

Pöyliö on myös KOY Kemijärven Vuokratalojen toimitusjohtaja. Hän kertoo, että ukrainalaisilta on tullut positiivista palautetta asumisviihtyvyydestä.

– Yhteistyömme vastaanottokeskuksen kanssa on toiminut erinomaisesti. Tulemme edelleen panostamaan huoneistojen kuntoon ja ympäristön viihtyvyyteen kuluvan vuoden aikana.

SPR Kemijärven vastaanottokeskuksen johtaja Sari Koutelo ja tilapäisen suojelun turvin Suomessa asuva Olga Babenko kuvattiin vastaanottokeskuksen yhteisten tilojen ovella. Babenko on asunut Kemijärven vastaanottokeskuksessa viime toukokuusta asti. Hän on tehnyt määräaikaisia töitä muun muassa taimitarhalla.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä