Urheilu

Kemijärveltä nousi erittäin suuri ahven

Kalamies nosti poikkeuksellisen suuren ahvenen Kemijärveltä 22. heinäkuuta 2023. Fileet odottavat pakkasessa 85-vuotissyntymäpäivän ruokailua.

Haaparannalla asuva, Kemijärvellä paljon mökkeilevä Lauri Savinainen oli mato-ongella, kun koukkuun iski melkoinen vonkale. Lauantaisena heinäkuun iltana onkimassa ollut kalamies nosti ahvenen, jolla pituutta oli peräti 49 senttiä, ja Savinaisen mukaan digivaaka ja jousivaaka näyttivät painoksi 2,5 kiloa.

Lauri Savinainen esittelee saalistaan. Taustalla viime kesänä rakennettu katamaraanilautta, jolta käsin on miellyttävä kalastaa. Kuva: Hely Salmela-Onkamo

Pyyntipaikkana oli Kemijärven kaupungin alueella sijaitseva Uuranjärvi ja siellä mökkiranta.

– Sain ahvenen saunan lämpiämistä odotellessa lautalta noin kymmenen metrin päässä huvilarannasta. Vapa notkui ja luulin, että se on hauki, mutta kun se hyppäsi muutaman kerran, huomasin sen ahveneksi. Sain sen haavilla ylös. Koukku oli mennyt leukaluusta läpi ja pysyi siksi kiinni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työvälineinä toimivat Airiston viiden metrin vapa, 12 kilon siima, 12 sentin teräsperuke ja 30 millimetrin koukku.

– Kala odottaa fileoituna pakkasessa, ja se valmistetaan ruoaksi ensi viikolla olevaksi 85-vuotispäiväkseni, Savinainen kertoo.

Hän kalastaa pääasiassa mato-ongella ja katiskalla.

Vapaa-ajan kalastajien Keskusjärjestön tiedottaja Jaana Vetikko onnittelee kalastajaa suuresta, hienosta ahvenesta. Saalis on harvinaisen iso. Vetikko toteaa, että kalan painoa ei kuitenkaan pystytä varmistamaan ennätysrekisteriä ajatellen, ja kaupoissa myytävät digivaa’at eivät ole kovin tarkkoja varsinkaan kädessä pidettyinä. Vetikon mukaan kala ei kuvan perusteella näytä yli kaksikiloiselta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ennätyskalalautakunnan rekisterin mukaan suurin koskaan pyydetty ahven Suomessa painoi 2,87 kilogrammaa ja se pyydettiin virvelillä Ahvenanmaan Kökarissa. Sen pituus oli 54 senttiä.

Tekstiä oikaistu 1.8. kello 0.31: korjattu otsikko. Otsikossa kirjoitettiin aikaisemmin, että kala nousi Kemijärvestä. Se kuitenkin nousi Kemijärven kaupungin alueelta, ei kaupungissa sijaitsevasta Kemijärvestä.

Tekstiä muokattu 1.8. kello 14.08. Lisätty Lauri Savinaisen ja Jaana Vetikon kommentit.

Tekstiä oikaistu 1.8. kello 18.42: korjattu Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön nimi. Tekstissä kirjoitettiin aikaisemmin Keskusliitosta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä