Urheilu

Kesäraveissa oli tunnelmaa Peurakankaan raviradalla Kemijärvellä

Kemijärven kesäravit juostiin Peurakankaan raviradalla perjantaina 14. heinäkuuta.

Lämminveristen Monte tasoitusajo 2040 metriä. Kuva: Henrik Charpentier

Sateen uhka leijui pilvisellä taivaalla, mutta tapahtuma oli ilmanalasta huolimatta kerännyt paikalle innokkaan ja suurilukuisen yleisön. Raveihin osallistui hevosten omistajia, ohjastajia ja vedonlyöjiä, mutta paikalle oli saapunut ravikansan lisäksi ihmisiä myös ainoastaan nauttimaan tapahtuman tunnelmasta.

Raveissa oli yhteensä 13 lähtöä, joista kolme oli ponilähtöjä.

Ravit aloitettiin kello 18 koelähdöllä, jonka jälkeen ponit päästettiin radalle. Ensimmäisen ponilähdön voittajaksi ravasi hurjan loppukirin voimin Mäntylahden Tuima Epeli ohjastajanaan Unna-Maya Vanhatapio. Toisessa lähdössä maaliin ravasi ensimmäisenä Burning Bapu ohjastajanaan Eerika Koskenvalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mäntylahden Tuima Epeli ravasi voittoon loppusuoralla. Kuva: Henrik Charpentier
Burning Bapu palkittiin toisessa ponilähdössä. Kuva: Henrik Charpentier

Keppihevosia ja totoamista

Ponien jälkeen yleisön pienimmät hevosurheilijat pääsivät nauttimaan ravihuumasta keppihevoslähdössä. Tässä lähdössä omat kepparit olivat sallittuja ja tarvittaessa hevosen sai lainaan järjestäjien toimesta. Näkyipä vauhdikkaassa kisassa mukana muutama yksisarvinenkin. Kaikki innokkaat keppihevostelijat palkittiin pokaalein ja herkkupalkinnoin.

Peurakankaan ravit 14.7.2023. Kuva: Henrik Charpentier
Keppihevoset vauhdissa. Kuva: Henrik Charpentier
Osaan veikata vain voittajaa.

Ravikulttuuriin kuuluu tietysti myös totoaminen, ja monet yleisöstä olivat syventyneet tutkimaan käsiohjelmista eri lähtöjä, hevosia ja kertoimia.

Hevosten kanssa uhkapelaaminen saattaa aiheuttaa hämmennystä kokemattomalle vedonlyöjälle. Asiantuntevampien totoajien puheessa vilisee outoja sanoja: sija, kaksari, T4 tai troikka. Koti-Lapin toimittaja päätyi luottamaan tähtiin ja valitsemaan rahaheppansa nimen perusteella ‒ tällä kertaa laihoin lopputuloksin.

– Osaan veikata vain voittajaa, ilmoittaa Kari Koivuniemi itsevarmasti hevosten valmistautuessa lähtöön Kemijärven raviradalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Petri Välikangas kertoi käyneensä raveissa viimeksi 10 vuotta sitten. Kari Koivuniemeä hymyilytti vielä ennen toista lähtöä. Kuva: Henrik Charpentier

Koivuniemi on veikannut voittajahevoseksi Huisi Helmeä toisessa lähdössä, joka on 4-6-vuotiaiden suomenhevosten tasoitusajo 2060 metrin matkalla.

Lähtö onnistuu ja yhdeksän hevosta syöksyy vauhdikkaasti raviin kadoten pian ensimmäisen kaarteen taakse.

Koivuniemi puristaa kädessään totokuponkia ja seuraa herpaantumatta radan vastakkaisella laidalla ravaavia hevosia. Huisi Helmen täytyy olla maalissa ensimmäisenä, jotta voitto tulisi kotiin.

Viimeisen kaarteen jälkeen hevoset kääntyvät loppusuoralle. Dramaattinen loppukiri huipentuu jännitysnäytelmäksi, jonka aikana yleisön kiihtymys purkautuu ja ihmiset kannustavat hevosiaan hurjapäisinä totolappuja heiluttaen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hevoset syöksyvät maaliviivan ohi ja ensimmäinen hevonen on – numero kahdeksan! Numero kahdeksan ei ole Huisi Helmi, vaan Kairan Kurvaus ohjastajanaan Toni Granath.

Huisi Helmi sijoittuu kolmanneksi ja Koivuniemi jää katselemaan radalta poistuvia hevosia pettyneenä rypistynyt veikkauskuponki käsissään.

Onneksi pettymyksen karvaan kalkin pääsee halutessaan huuhtelemaan alas ohrapirtelöllä Pub Pitstoppissa.

Kaikkien lähtöjen tulokset pääset katsomaan täältä.

Kemijärven kesäravit. Kuva: Henrik Charpentier