Paikallisuutiset

Kevään yhteishaku lähestyy – näin haet opiskelemaan

Kevään yhteishauissa haetaan esimerkiksi ammattikouluun, lukioon, yli­opistoon tai ammatti­korkeakouluun

Kevät on opintojaan päättäville ja miettiville tärkeää aikaa, sillä yhteishaut niin peruskoulun jälkeiseen koulutukseen kuin korkeakouluihin järjestetään helmi–maaliskuussa.

Perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen haetaan yhteishaussa, joka alkaa 21. helmikuuta. Haku kestää kuukauden, 21. maaliskuuta saakka. Haku on tarkoitettu perusopetuksen päättäville tai jo päättäneille, jotka eivät ole suorittaneet peruskoulun jälkeen ammatillista tutkintoa, lukion oppimäärää tai korkeakoulututkintoa.

Yhteishaussa voi hakea lukiokoulutukseen, ammatillisiin perustutkintoihin tai vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävään ammatilliseen koulutukseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hakea voi myös tutkintokoulutukseen valmentavaan TUVA-koulutukseen, työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan TELMA-koulutukseen tai kansanopistojen Opistovuosi oppivelvollisille -linjoille.

Valintatulokset kerrotaan hakijoille aikaisintaan 15. kesäkuuta, ja opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 29. kesäkuuta. Varasijoilta voidaan hyväksyä opiskelupaikkaan vielä 18. elokuuta saakka.

Ammatilliseen koulutukseen ja lukioihin on myös jatkuva haku vaihdellen oppilaitoksittain ja koulutuksittain. Jatkuvassa haussa ammatilliseen koulutukseen voi hakea, jos on jo ennestään ammatillinen tutkinto tai korkeakoulututkinto tai jos on jo työelämässä.

Jatkuvassa haussa voi hakea myös vapaaksi jääneitä lukion tai ammatillisen koulutuksen opiskelupaikkoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jatkuvan haun tarkoista hakuajoista sekä kaikista muista yhteishakuun liittyvistä asioista löytyy tietoa esimerkiksi oppilaitosten verkkosivuilta tai Opintopolku-verkkosivustolta.

Myös korkeakouluilla eli yliopistoilla ja ammattikorkeakouluilla on yhteishaku keväällä. Siinä haetaan syksyllä alkaviin koulutuksiin. Hakuaika alkaa maaliskuun puolivälissä ja päättyy 30. maaliskuuta. Koulutuksiin valitaan todistuksen tai pääsykokeen perusteella.

Korkeakoulut kertovat todistuksen perusteella valituista opiskelijoista viimeistään 29. toukokuuta ja muista hyväksytyistä viimeistään 7. heinäkuuta.

Opiskelupaikat pitää hyväksyä viimeistään 14. heinäkuuta, ja varasijoilta hyväksytään elokuun alkuun saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Korkeakouluilla on yhteishaku myös syksyllä.

Siinä haetaan keväällä 2024 alkaviin koulutuksiin. Korkeakouluilla on usein myös lisähakuja vapaaksi jääneille paikoille.

Lue myös:

Suomalaisia opettajia ei tarvitse kumartaa – myanmarilaiset nuoret opiskelevat Sallassa lähihoitajiksi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä