Paikallisuutiset
Kivitunturin reitti taas auki Savukoskella ‒ kuvat näyttävät, miten uusi metallinen silta korvasi puisen Pirunkurussa
Kivitunturi on näppärä ja monipuolinen päiväretkikohde Savukoskella.
Savukosken Kivitunturin siltatyömaa on valmis ja perusreitti on nyt jälleen kokonaisuudessaan retkeilijöiden käytössä, Pyhä-Luoston kansallispuisto tiedottaa.
Kivitunturin luontopolulla oleva Pirunkurun riippusilta purettiin alkukesästä. Nyt tilalle on valmistunut uusi metallirakenteinen silta. Sillasta löytyy myös laudoitettu osio retkellä mukana olevia koiria varten.
Kivitunturin polku esittelee itälappilaista tunturi- ja metsäluontoa monipuolisesti.
Kivitunturin geologinen historia näkyy reitin varrella monin tavoin. Savukosken kallioperä on jopa 2 miljardia vuotta vanhaa. Kivitunturin pääkivilaji kvartsiitti syntyi 2400 miljoonaa vuotta sitten. Kvartsiitti on alun perin muinaisen valtameren ranta-alueelle kerrostunutta hiekkaa, jota suuret virrat kuljettivat idässä sijainneelta laajalta mantereelta.
Kivitunturissa onkin ”kivettyneitä” hiekkasärkkiä, jotka erottuvat polun varressa erikoisena maastonmuotona.
Kvartsiitin heikommat kohdat ovat vuosimiljoonien saatossa murtuneet. Kivitunturissa merkkeinä näistä mullistuksista ovat Pirunkurun ja Kivikurun rotkot sekä kalliossa erottuvat värilliset kuviot, jotka ovat syntyneet sulan kiviaineksen valuttua murtumiin ja jähmetyttyä niin sanotuiksi juonikiviksi. Kivitunturin näkyvin juonikivi on valkea lumikvartsi, jota voi havaita reitin varrella monin paikoin.
Kaksi osittain päällekkäistä reittiä
Kivitunturilla menee kaksi osittain päällekkäin kulkevaa rengasreittiä. Lyhyempi niin sanottu perusreitti on 5,9 kilometriä pitkä, ja se on merkitty maastoon punaisilla merkinnöillä.
Sotsonportin kautta menevä pidempi reitti on 9,5 kilometriä. Se on merkitty maastoon keltaisilla merkinnöillä.
Kivitunturin luontopolulle on Savukosken keskustasta 14 kilometriä, josta noin 10 kilometriä on soratietä.
Reitit ja tarkemmat ajo-ohjeet löytyvät täältä.
Nuorttijoen ylittävän sillan vihkiäiset
Savukoskella vihittiin käyttöön elokuun puolivälissä myös jo aikaisemmin valmistunut Kolsankosken riippusilta, joka vie Nuorttijoen yli Venäjän rajan tuntumassa.
Silta romahti vuonna 2020 suuren lumimäärän painosta, ja uusi terässilta valmistuikin jo saman vuoden aikana.
Vihkiäisiä on lykännyt muun muassa koronapandemia. Siltaa käyttävät retkeilijöiden lisäksi rajavartijat ja poronhoitajat.
Kestävöintitöitä Pyhä-Luoston kansallispuistossa
Kuluvan viikon maanantaina 14. elokuuta Metsähallitus on aloittanut kestävöintityöt Pyhä-Luoston kansallispuistossa Huttulomasta Pyhän suuntaan lähtevällä reitillä. Sorastettava matka on pituudeltaan noin 500 metriä lähtien Huttulomasta.
Työtä tehdään mönkijällä ja kaivinkoneella, ja työn arvioitu kesto on noin 1‒2 viikkoa. Kestävöintityöt eivät estä retkeilyreitin käyttöä.