Mielipiteet
Kolumni: Tekoäly herää – “Sen kanssa voi jutella ja siltä voi kysellä kysymyksiä, joihin se vastaa lähes kuin ihminen”
Anssi Tapio kirjoittaa kolumnissaan ChatGPT-tekoälychatista.
Ensimmäisenä se kertoi meduusasta, joka voi elää lähes ikuisesti. Sitten se jutteli ihmisten suurimmasta mahdollisesta eliniästä, ihmisen kehon rajallisuudesta ja ikuisesta elämästä, Queen-yhteen Who wants to live forever -kappaleesta ja Queenin suosiosta.
Se huomasi populäärikulttuuriviittauksen ja kehui sitä. Se vastasi aina kohteliaasti olevansa valmis auttamaan, kiitti ja kertoi omasta rajallisuudestaan.
"Se" on tekoälychat. Open AI -yhtiön pitkään kehittelemä ChatGPT on eräänlainen robotti, jolla on tietokantanaan kaikki internetissä ennen vuotta 2021 julkaistu materiaali.
Sen kanssa voi jutella ja siltä voi kysellä kysymyksiä, joihin se vastaa lähes kuin ihminen. Kun pyysin sitä yllättämään minut, se kertoi alussa mainitusta häkellyttävästä meduusasta.
Pelottava tekoäly
Pidin tekoälyä jopa pelottavan toimivana. Se vastasi nopeasti ja osasi perustella päätöksiään. Edes kielen vaihto yhtäkkiä suomeen ei hämännyt sitä, vaan tekoäly jutteli omalla äidinkielelläni ruokasuosituksista ja terveellisestä ruokavaliosta sekä antoi vinkkejä hyvistä elokuvista ja tv-sarjoista. Se opetti pyynnöstä ensin italian sanastoa, sitten italian sanastoa ääntämisohjeineen.
Tekoäly osoittautui myös tavallaan luovaksi, ja se vastasi kaikkiin, pöhköimpiinkin, tehtävänantoihin vähintään kelvollisesti. Se kertoi vitsin (aika huonon, tosin), teki pyynnöstä elokuvasynopsiksen aikamatkustavasta Julius Caesarista (ihan hyvän, vieläpä), kehitti kahden säkeistön ja kertosäkeen mittaisen Arttu Wiskari -tyyppisen laulun Dante Alighierin tekstejä mukaillen (yllättävän hyvän!) sekä sanoitti gangstarapin Kolarissa asumisesta (oikeinkin kelvollisen).
Näin tietotyöläisenä tekoäly on hieman kuumottava. Jos tekoälyllä on käytössään käytännössä rajattomasti tietoa, siis koko internetin verran, mihin tarvitaan ihmistoimittajaa? Tekoäly osasi kertoa, millainen on hyvä pääkirjoitus ja kerrata esimerkiksi uutiskriteereitä.
Haikuruno taittuu
Tekoäly ei osaa kuitenkaan keksiä mitään täysin uutta, ja se tietää (!) sen itsekin. Se yhdistelee tietokannassaan olevasta lähes loputtomasta tietovuoresta asioita, mutta ei osaa keksiä mitään sen ulkopuolelta. Toimittajana mieltä huojentaa myös, että tekoäly ei osaa – vielä – soittaa haastatteluja saatikka käydä kahvittelemassa ja kirjoittamassa sen pohjalta henkilöjuttua.
Huoli hälveni hiukan lisää, kun pyysin tekoälyä kirjoittamaan hauskan ja oivaltavan kolumnin perunoista ja Toyota Corollasta. Kolumni oli sinällään oikeaoppista suomea, mutta sisällöltään tyhjänpäiväistä sanojenpyörittelyä.
Pelko heräsi uudelleen, kun pyysin tekoälyä kirjoittamaan haikurunon toimittajan työstä. Se oli vallan hyvä:Hiljaa naputat, Kynän kaareva viiva. Uutiset herää.
Kirjoittaja on Hilla Groupin tuottaja