Paikallisuutiset

Kolumni: työskentelin toimittajana Itä-Lapissa kesän ajan ja huomasin, että avara asenne kantaa kaikkialla – "Tunteilta ei välttämättä vältytä, mutta vatvomiselta ainakin"

Niko Tamminen työskenteli Koti-Lapin toimituksessa ja tutustui Lapin kesään.

Jokaisen suomalaisen olisi hyvä käydä Lapissa ja vielä mielellään Koilliskairassa.

Paras tapa ammentaa oppia, näkökulmaa ja kokemusta maailmasta on matkustaa ja pyrkiä ainakin välillä vierailemaan oman kuplansa ulkopuolella.

Tuudittaudumme herkästi uimaan enemmistön tavoin myötävirtaan, mutta pienikin sivu-uoma voi avata silmiä ja antaa uutta kipinää elämään. Arjen ei tarvitse olla jatkuvasti epämukavuusalueella, mutta onhan petivaatteetkin tuuletettava säännöllisin väliajoin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapissa osataan olla suoria toisia ihmisiä kohtaan.

Helpointa on sanoa asia niin kuin se on ja sillä tavalla, että kuulija ymmärtää asian heti. Tunteilta ei välttämättä vältytä, mutta vatvomiselta ainakin.

Jos matkustaa pidemmän matkan keskustellakseen kasvotusten, ei jaarittelua tarvitse harrastaa. Tosin kauppa ja huoltoasema ovat paikkansa erikseen.

Jos kunnioittaa tilaisuutta fyysisellä läsnäolollaan, on tehnyt arvokkaan valinnan. Pohjois-Suomessa on totuttu pitkiin välimatkoihin, mutta kaikilla on tunteja vuorokaudessa saman verran asuinpaikasta huolimatta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyajan teknologian tuomat mahdollisuudet saattavat nostaa kynnystä hypätä auton rattiin, mutta laumaeläin kaipaa välillä seuraa. Kimurantimmankin naapurin kanssa on tultava jokseenkin toimeen, sillä hän saattaa olla ainoa ihminen lähimailla.

Olkoot sitten kyse hilloista, teiden auraamisesta, auton rikkoutumisesta tai lasten kavereista.

Esimerkiksi Kemijärvellä yhteisöllisyys etenkin lasten ja nuorten keskuudessa on väistämätöntä, kun peruskoulu ja lukio toimivat tiiviisti samassa rakennuksessa.

Heistä aikuistenkin tulisi ottaa mallia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesän kylätapahtumien jälkeen yhteisöllisyydestä on hyvä pitää kiinni varttuneimpienkin keskuudessa. Vielä kaukaisuudessa häämöttävä kaamos saattaa ajaa meitä omillemme, eikä pelkkä yksinäisyys tee hyvää vannoutuneimmalle erakkoluonteellekaan.

Ja jos sattuisikin olemaan yksin liikenteessä, on itälappilaisella tarvittaessa eväät selvitä itsenäisesti.

Kirjoittaja oli kesällä Koti-Lapin toimittaja, joka nautti suurella sydämellä itälappilaisesta asenteesta ja on kiitollinen kaikista tapaamisista lukijoiden ja haastateltavien kanssa. Syksynsä hän joutuu taas viettämään rutkasti eteläisemmässä Suomessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä