Paikallisuutiset

Kuiskaaja: Joulun tunnelmia 50 vuotta sitten

Viisikymmentä vuotta sitten joulukuussa Kemijärven Särkelän koulun oppilaat saivat mieluisan joululahjan, television. Ei lahjoituksena tai sormia napsauttamalla vaan uutteralla paperinkeräyksellä.

Se oli aikaa kun sanomalehdet ja pahvit vielä kerättiiin kansalaisten voimin. Särkelän koululaiset huhkivat kasaan 10 000 kiloa paperia, joka Kemijärven rautatieasemalla lastattiin junanvaunuihin kuljetettavaksi Pankakoskelle.

Toisenlainen, mutta varmasti mieleinen joululahja saatiin Savukosken Tanhuaan kun joulukuun alkupuolella kylällä otettiin käyttöön kolme puhelupaikkaa. Tuolloin puhelin oli sen verran harvinainen kapistus kylissä että ihan joka taloon sitä ei voitu hankkia eikä lankaverkkokaan ollut kovin tiheä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kemijärvi sai kaksi isoa joululahjaa kun kaupungin keskustassa avattiin Osuusliike Sallan Centrum ja Särkikankaalla Särkiportti-kauppakeskus. Kahden ison kauppakeskuksen avajaiset osuivat samalle päivälle: 7.joulukuuta 1965. Pelkosenniemellä Aarne Pesonen juhli työn merkeissä 10-vuotista kauppiasuraansa.

Sallassa puolestaan aloitettiin suuren kauppakeskuksen, johon sijoittuivat Osuusliike Salla ja linja-autoasema, rakentaminen sopivasti joulun alla.

Vuosi 1965 jäi historiaan vilkkaana rakentamisen vuotena. Seutukunnassa vaurastuttiin, mutta ei jokaisessa pirtissä. Sotien päättymisestä oli kulunut parikymmentä vuotta, mutta vielä tarvittiin apua ja avustusta. Hyvää joulumieltä Koillis-Lapin rajaseudun vähävaraisille ja suurilapsisille perheille tarjosivat K-kauppiaat lahjoittamalla heille 120 joulupakettia. Paketit perheisiin jakoi Rajavartioston Kemijärven komppanian miehet, jotka parhaiten tunsivat rajaseutukylien olot.

Joulunalustunnelmiin kuului tietysti Joulupukin liikkeellelähtötapahtuma Pyhätunturilla. Kultakeron rinteeseen pystytetyn, kynttilöillä valaistun kuusen katveesta lähti Joulupukki liikkeelle kaikkien maailman lasten luokse. Saattojoukon muodostivat 24 tonttua ja runsas yleisö, jonka oli toivottu pukeutuvan lapinasuihin. Samaan aikaan Sallatunturin rinteille urakoitiin sähkövalaistusta, jonka toivottiin valmistuvan jouluksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joulun tunnelmat näkyivät myös lehtien palstoilla. "Pukinkonttiin hyvä kello, kaunis koru. Siinä lahja, joka on nasta", riimiteltiin sallalaisen Kelloliike U.Holckin mainoksessa.

Lämpöisiä vaatteita, muun muassa duffeltakkeja, tarjosivat pukinkonttiin savukoskelainen Vaatetusliike M.Kari ja Sallan Vaate. Koilliskuntain Osuuskauppa kutsui mainoksessaan väkeä Panda-Baariin ostamaan jouluisia konvehteja.

Minkälainen oli joulukuun sää 50 vuotta sitten? Kireä pakkanen paukkui ainakin kuun puolivälissä kun Savukoskella mitattiin 38 pakkasastetta. Sallan kirkonkylällä Aulis Akola kirjasi muistiin Ilmatieteen laitoksen virallisesta mittarista pari astetta lämpimämmän lukeman. Korvatunturilla oli kertoman mukaan lunta 60-70 senttiä.

Joulu lähestyi, mutta työn touhussa häärivät monet, muun muassa poromiehet. Sallan pohjoisen palkisen hakumiehet aloittivat urakkansa paksulumisessa Pulkkaviidassa. Kemi-Sompion palkisessa Hihnavaaran aidalla oli joulukuun alkupuolella luettu jo 7 000 poroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joulunodotukseen virittäydyttiin perheissä monin tavoin. Varsinkin yhdessä sallaisperheessä elettiin jännittäviä aikoja.

"Joulun lapsi syntyi Sallassa", otsikoi Koillis-Lappi-lehti. Uutisessa kerrottiin, että vastikään käyttöönotetun Sallan sairaalan uuden osan synnytyspuolella syntyi jouluaattoiltana kello 23.20 3,5 kilon painoinen tyttövauva.

Pakina on julkaistu 22.joulukuuta 2015 Koti-Lappi -lehdessä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä