Paikallisuutiset

Lappi-kirjallisuuspalkinto Pekka Juntille

Toimittaja ja kirjailija Pekka Juntti on voittanut Lappi-kirjallisuuspalkinnon Villikoira-esikoisromaanillaan. Juntti kertoo olevansa otettu, sillä pitää kilpailun tasoa kovana.

– Tuntuuhan se kymmenen vuoden projektin jälkeen mahtavalta. Esikoisvuoden jälkeen viimeistään tajusin, minkälaiseen todellisuuteen kirjan kirjoitin. Kirjailijoita on valtavasti, todella mahtavia kirjoja tulee vaikka kuinka paljon ja iso osa jää piiloon.

Kemijärveläinen Sari Pöyliö oli yksi kuudesta finaaliin päässeestä kirjailijasta. Hän oli ehdolla teoksellaan Rakkauden ja tulehduksen oireita . Palkinnon saajan valitsi olympiavoittaja Pertti Ukkola . Yleisöäänestyksen voitti Niillas Holmbergin teos Halla Helle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Voittaneen Juntin kolumneja ja juttuja on voinut lukea monesta eri mediasta ympäri Suomen. Viimeksi Koti-Lappi julkaisi Juntin (erilaisen) joulutarinan. Lisäksi Juntti on Tieto-Finlandia -palkinnon voittaneen Metsä meidän jälkeemme -kirjan yksi kirjoittajista. Kirjoittamisen kipinän Juntti kertoo syntyneen nuoruudessa.

– Isoin tekijä on ollut teini-iässä ja lukioaikana luetut kirjat. Muistan miettineeni, miten tämmöisen maailman voi rakentaa kirjaimilla. Se tuntui taialta.

Maija-mummu on myös osiltaan ollut yhtenä kimmokkeena kohti kirjailijan uraa. Torniossa Liakan mummolassa Juntti näki pikkupoikana, kun kirjallisuus ja runous alkoivat kiinnostaa kyläläisiä.

– Maija-mummu, maatilan emäntä keksi, että hän alkaa kirjoittaa runokirjoja. Se oli kova juttu, että joku teki jotain muuta, kuin maatilan töitä. Muistan väkeä, jotka kävivät mummulla ja puhuivat kirjoista ja runoista. Me myytiin niitä kirjoja pitkin kyliä ja saatiin pieni provikka, Juntti muistelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjoisen luonto ja sen antimet merkitsevät kirjailijalle paljon. Myös paikalliset ihmiset ja heidän elämänsä ovat Juntin mielestä kiehtovia.

– Täällä voi olla vapaasti oma katse. Täällä ei pääse kuplautumaan. Täällä pyöritään tavan kansan seassa, jolloin tajuaa paremmin mitä se ihmisten arki Suomessa ja Ruotsissa on.

Juntti on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Opintojen jälkeen hänellä ja vaimolla oli tietoinen valinta jäädä asumaan synnyinseuduille.

– Saattoi olla rohkeakin valinta. Melkein kaikille muille politiikkatieteiden opiskelijoille tuntui olevan selvää, että pitää lähteä etelään. Kummallinen ajatus, Juntti pohtii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juntilla on monta projektia menossa. Kolmas kirja, Jatkuva kasvatuksen opas, muuttuva metsä -kirja on tällä hetkellä painossa. Toinen romaani on myös muotoutumassa.

– Se on pohjoinen romaani, ei tätä pohjoista saa koluttua. Menen ylemmäs tunturiin. Ehkä jossain Kilpisjärven kairassa on se alkukuva, johon tarina alkoi kehittyä.

Juntti kertoo tekstin syntyvän tällä hetkellä kuin itsestään.

– Sanotaan, että kakkosromaanin kirjoittaminen on kaikkein vaikeinta. Minulla on päinvastoin, ikinä ei ole ollut näin helppoa kirjoittaa.

Pekka Juntin tekstejä on julkaistu myös Koti-Lapissa.