Paikallisuutiset

Leipomo Kiuaspullan uusi kahvila Kemijärvellä on saanut hyvän vastaanoton

Leipomo siirtyi suurempiin tiloihin viitostien varteen. Gluteenittomien tuotteiden valmistusta suunnitellaan kevääksi.

Leipomo-kahvila Kiuaspullan valot ovat loistaneet Valtatie viiden varrella Tohmon kylässä joulukuusta alkaen, kun perinteikäs leipomo siirsi toimintansa sinne Särkikankaalta keskustan kupeesta.

Samalla tiloihin avattiin kahvila, josta saa myös keittolounasta ja leipomon tuotteita. Sekä lounasta että leipomuksia voi ostaa myös kotiin vietäviksi.

– Tämä on hyvällä paikalla. Kävimme Kemijärvellä asioilla ja olemme nyt menossa kotiin Pelkosenniemelle, kahvilaan ensimmäistä kertaa pysähtyneet Riitta ja Olavi Pääkkö kertovat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Riitta on kotoisin Lapajärveltä Sallasta ja Olavi Tanhuasta Savukoskelta, ja kotoa tulee lähdettyä usein ajamaan johonkin suuntaan.

– Tämä on sopivasti matkan varrella, kun käymme Kemijärvellä tai Sallassa. Leipomon kahvilassa voi olla varma, että tarjottava on tuoretta, Riitta kertoo.

– On ollut jo muutaman kerran mielessä pysähtyä tähän, Olavi toteaa.

Hän muistuttaa, että viitostien varrella on toinenkin mukava pysähdyspaikka, Tapionniemen kyläyhdistyksen pitämä Kyläkartano. Se on avoinna talviaikaan keskiviikkoisin, jolloin myynnissä on lounasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pariskunta osti kahvilasta lähtiessään mukaan mökkireissulle rieskaa ja kahvilaemäntä Katja Karjalaisen suosittelemaa uutuutta, rahkakauraleipää.

Suuremmat tilat ja uudet uunit

Kiuaspullan yrittäjä Tuula Lehtola iloitsee entiseen kyläkauppaan remontoiduista tiloista, joissa toimintaa pystyy laajentamaan.

Tekemistä riittää, sillä kakkuja, pullaa, viinereitä, munkkeja ja muita tuotteita menee myyntiin eri puolille Lappia. Itä-Lapin kauppojen lisäksi tuotteita kuljetetaan muun muassa tunturikeskuksiin, Rovaniemelle ja Sodankylään.

Kiuaspullassa tehdään myös pitsapohjia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusien tilojen ja uunien ansiosta leipomossa on tarkoitus aloittaa myös gluteenittomien tuotteiden valmistaminen keväällä.

Kahville jo kuudelta aamulla

Kahvila ei alun perin ollut Lehtolan haaveena, mutta hän perusti sen leipomon kylkeen, koska paikka on vilkkaan tien varressa. Maan pohjoista itärajaa pitkin matkaaville ja esimerkiksi Rovaniemeltä Pyhätunturille suuntaaville on tarjolla paikallisia kahvi- ja ruokapaikkoja melko harvassa. Joitakin on, esimerkiksi Joutsijärven kyläkaupalla Kemijärveltä Kuusamoon päin on kahvila ja lounasta tarjolla.

– Ihmiset ovat löytäneet kahvilan ja lounaan hyvin, kävijöitä on ollut, Lehtola kertoo.

Kahvilan vitriineissä on leivoksia ja monenlaista muuta kahvileipää.

Suolaistakin saa, sillä yrityksen sämpylä- ja leipävalikoima on kattava.

– Kahvila avautuu kuudelta aamulla, ja tarjolla on uunituoreita sämpylöitä, croissanteja ja muita leipomuksia sekä kahvia mukaankin otettavaksi. Myymme vain samana päivänä leivottuja tuotteita, Lehtola kertoo.

Leipomuksia ja lounasta voi varata noudettaviksi etukäteen netin kautta ja puhelimitse.

Samoissa tiloissa olevassa pienessä puodissa on myynnissä leipomotuotteiden lisäksi myös esimerkiksi poronlihaa.

Kahvila on toistaiseksi avoinna arkisin aamukuudesta alkaen.

Lehtola etsii parhaillaan työntekijää kevään ajaksi viikonlopuiksi, jotta kahvila voisi olla avoinna myös silloin.

Remontti oman väen voimin

Tuula Lehtola toivottaa kahvilaan niin paikalliset kuin matkailijat ja kaikki kulkijat, olipa menopelinä polkupyörä, rekka tai mitä tahansa siltä väliltä.

Kemijärven keskustasta tulee matkaa Tohmoon noin seitsemän kilometriä.

Lehtola osti Kiuaspullan leipomotoiminnan viisi vuotta sitten. Leipomo toimi pitkään vuokratiloissa, ja vuoden 2021 lopulla yrittäjä osti tilat Tohmosta. Ne on remontoitu oman väen voimin.

– Uskon, että ahkeralla työllä pärjäämme, Lehtola sanoo.

Kemijärven Leipomopalvelut Oy työllistää yhdeksän henkilöä.

Kahvila Kiuaspulla

Rajakatu 2, Kemijärvi (Pelkosenniementien varressa Tohmossa)

Avoinna arkisin kello 6–16. Viikonloppuisin toistaiseksi suljettu.

www.kiuaspulla.fi

Leipuri Sanna Heikkinen (vas.) ja leipomoyrittäjä Tuula Lehtola valmistavat pitsapohjia vauhdilla. Ennen puoltapäivää heillä on takana jo lähes yhdeksän tunnin työpäivä.
Riitta ja Olavi Pääkkö ostivat kahvit ja suolaista ja makeaa kahvileipää Kiuaspullan kahvilaemäntä Katja Karjalaiselta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä