Paikallisuutiset

Lounasravintola lopettaa toimintansa Kemijärvellä – Mokkatuvan luottamus vuokranantaja Teboiliin katosi

Mokkatupa ehti toimia Kemijärvellä kolme vuotta. Yrittäjäpariskunta on palkittu kahtena vuonna peräkkäin yleisöäänestyksessä vuoden positiivisimpana yrittäjinä.

Kahvila-lounasravintola Mokkatupa lopettaa toimintansa Kemijärvellä marraskuussa.

Yrittäjät Tanja ja Petteri Torvi kertovat, että syynä ovat yhteistyövaikeudet ravintolakiinteistön vuokranantajana toimivan Teboilin kanssa.

Yrittäjien mukaan yhteydenpito suuren organisaation kanssa on ollut kankeaa ja hidasta alusta asti, ja viime aikoina yhtiö ei ole vastannut toivottuihin yhteydenottopyyntöihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yrittäjien tarkoitus on ollut esimerkiksi laajentaa keittiötä ja muutenkin kehittää toimintaa, mutta lupauksista huolimatta asiat eivät ole edenneet. Toimivaa yhteyttä vuokranantajaan tarvittaisiin myös kiinteistön tavanomaisen huollon takia.

Yrittäjät ovat etsineet kaupungin eri tahojen kanssa Kemijärveltä sopivaa tuotantotilaa, jolla voisi helpottaa keittiön tilanpuutetta, mutta etsintä ei tuottanut tulosta.

Mokkatupa ehti toimia Kemijärvellä kolme vuotta, ja Torvet on palkittu kahtena vuonna peräkkäin yleisöäänestyksessä vuoden positiivisimpana yrittäjinä.

Mokkatuvan toiminta jatkuu Pyhätunturilla, josta yrittäjät ostivat entisen Kuusirannan kiinteistön viime keväänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lue myös:

Mokkatuvan yrittäjät laajentavat toimintaansa – toinen sinisistä kahvipannuista siirtyy Pyhätunturille

Kemijärven positiivisin yritys on selvillä – voittaja sai lähes 20 prosenttia sadoista äänistä

Lupaukset eivät toteutuneet

Tanja ja Petteri Torvi korostavat, että Teboilin organisaatiossa on ollut parhaansa tekeviä ihmisiä. He antavat kiitosta esimerkiksi paikalliselle aluepäällikkö Jukka Myllykoskelle, joka on pyrkinyt auttamaan tilanteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Organisaatio taustalla vain on niin iso, ja toiminta on kankeaa. Emme ole Teboil-huoltoasemakauppiaita ja olemme vain vuokralla kiinteistössä, joten emme tiedä organisaation toiminnasta kovin paljon. Meille kerrottiin alussa, että yhtiön suuret linjat vedetään omistajamaassa Venäjällä, ja pienemmistä asioista päätetään Suomessa.

– Meille on luvattu monta kertaa, että asiat etenevät, viimeksi elokuussa. Lupaukset eivät kuitenkaan ole toteutuneet, emmekä voi jäädä odottamaan loputtomiin. On harmittanut, että luodaan uskoa ja toivoa, mutta puheille ei ole katetta, Tanja Torvi sanoo.

Hän korostaa, että asioiden kuntoon saamiseksi tehtiin paljon työtä ja taisteltiin, mutta ilman luottamusta yhteistyökumppaniin ei voi toimia.

Teboil on venäläinen yhtiö, ja Venäjän hyökättyä Ukrainaan monet alkoivat boikotoida sitä. Torvien mukaan kemijärveläiset jatkoivat Mokkatuvan palvelujen käyttämistä ja osoittivat tukensa paikalliselle yrittäjälle.

Samoin korona-ajan yli selvittiin yhdessä paikallisten asiakkaiden kulkiessa rinnalla.

– Välittämisen ja tuen määrä on ollut valtava. Olemme nöyriä sen tunteen edessä, kun olemme huomanneet, mikä tuki on ympärillä, Tanja ja Petteri Torvi kiittävät.

Irtisanomisia on tulossa

Mokkatuvalla työskentelee yrittäjäparin lisäksi neljä vakituista työntekijää ja lisäksi sesonkiaikoina määrä- ja osa-aikaisia työntekijöitä. Yhteensä kaikki työsuhteet mukaan lukien Mokkatupa työllistää noin kymmenen ihmistä.

Osa joudutaan irtisanomaan, mutta määrä ei vielä ole tiedossa. Osa voi työllistyä Pyhän toimipaikkaan, mutta tulevaisuuden järjestelyt ovat vielä kesken.

Torvien mukaan Mokkatuvan liiketoiminta on ollut kannattavaa, ja he pitävät liikepaikkaa viitostien varressa todella hyvänä.

He toivovat, että tilat eivät jää tyhjilleen ainakaan pitkäksi aikaa. Ne voivat sopia jollekin toiselle yrittäjälle tai toisenlaiselle toiminnalle.

– Yrityksen pitää aina kehittyä ja kasvaa, paikoilleen ei voi jäädä, se on jo velvollisuus asiakkaita kohtaan, ja meille kasvu ei ollut tässä paikassa mahdollista.

Mokkatupa esimerkiksi luopui a la carte -listasta viime vuonna keittiön tilanpuutteen takia.

Mokkatuvan yrittäjien tavaramerkkinä on ollut sininen kahvipannu, ja niitä on yrityksessä kaksi. Yrittäjien tavoitteena on, että Kuusirannan lisäksi jostain vielä löytyy uusi paikka myös toiselle kahvipannulle.

– En usko, että Kuusiranta jää meidän viimeiseksi toimintapaikaksemme. Periksi ei anneta.

Mokkatupa on avoinna Kemijärvellä viimeisen kerran 11. marraskuuta. Siihen asti toiminta jatkuu normaalisti.

Pyhän liikepaikan Mokkatupa Social Dining Pyhätunturin toiminta jatkuu normaalisti kohti pikkujoulukautta.

Yritys

Mokkatupa (Herkku Torvi Oy)

Perustettu 2019

Yrittäjät Tanja ja Petteri Torvi

Liikevaihto 461 000 e (2020/10), 555 000 e (2021/10)

Tulos 31 000 e (2021/10)

Yrittäjien lisäksi 4 vakituista työntekijää.

Lähde: Suomen Asiakastieto

Mokkatuvan yrittäjät Tanja ja Petteri Torvi sekä heidän koiransa Hippu ja Happy kuvattiin kesällä Pyhätunturin ravintolassa. Toiminta jatkuu nyt tunturissa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä