Paikallisuutiset

Löytyykö Sotatunturien liepeiltä lisää punamultahautoja? – museo tekee arkeologisia tutkimuksia Savukoskella

Lapin maakuntamuseo tekee arkeologisen tutkimuksen Savukoskella.

Lapin maakuntamuseo tekee ensi viikolla (22.–26.8.2022) yhteistyössä Lapin AMK:n kanssa arkeologisen tutkimuksen Savukoskella.Tutkimuksia tehdään Rannimmaisen Sotatunturin pohjoispuolella sijaitsevalla kohteella Sotataival 3 (muinaisjäännösrekisterin tunnus 1000039032). Tutkimukseen ottaa osaa lisäksi kohteelta vuonna 2020 rautakautisen haudan löytänyt Etsintäryhmä Kelsinkäinen.

Kohteelta on vuosina 2020 ja 2021 tutkittu myöhäisrautakautisia hautoja, jotka on löydetty metallinilmaisimin. Kohteen tarkka rajaus on edelleen selvittämättä eikä tiedetä, onko alueella enemmän hautoja tai muita rautakauteen ajoittuvia ilmiöitä. Nyt toteutettavassa tutkimuksessa kohde on tarkoitus kartoittaa arkeologin johdolla mahdollisimman tarkasti.

– Tutkimuksen tarkoitus on selvittää kohteen laajuus ja onko alueella enemmän hautoja, tai muita myöhäiseen rautakauteen ajoittuvia ihmisen aiheuttamia ilmiöitä. Varsinaiseen kaivaukseen ei tällä kertaa ryhdytä, vaan tarkoituksena on mahdollisimman vähän kajoavin menetelmin tutkia kohteen luonnetta ja valmistaa sitä jatkotutkimuksiin myöhemmin, mikäli tällaiseen on tarvetta, kertoo Lapin maakuntamuseon arkeologi ja tutkimuksen johtaja Jari-Matti Kuusela tiedekeskus ja museo Arktikumin tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tutkimus on osa Lapin maakuntamuseon Itä-Lappiin kohdistuvaa tutkimushanketta ja Lapin AMK:n Maanmittausalan kehityskokeet 2022 -hanketta.

Lapin AMK:n maanmittaustekniikan tiimi tutkii Lapin liiton EAKR-rahoitettuna hankkeena erilaisten maanmittausmenetelmien hyödyntämistä myös arkeologisissa kohteissa. Tavoitteena on edistää arkeologisen työn digitaalista työnkulkua muun muassa taltioimalla ympäristöä sähköiseen muotoon myöhemmin tarkasteltavaksi, sekä testata erilaisia mittaus- ja kartoitusmenetelmiä aloihin liittyvän liiketoiminnan pohjaksi.

Tekstiä oikaistu 19.8. kello 10.17: tekstissä kerrottiin ensin, että tutkimuksia tehdään tällä viikolla, mutta tutkimukset ovat ensi viikolla (22.–26.8.2022).

Savukoskelta vuonna 2021 Museoviraston tutkimat mahdolliset rautakautiset punamultahaudat.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä