Kotimaa

Pian mennään kohti seuraavaa marjakautta.

Luonnonmarjoista poimittiin viime vuonna hyvä sato, mutta sienisato jäi kauas ennätyksistä

Erinomaiset mustikan ja hillan sadot sekä hyvä puolukkasato laskivat vuoden 2022 luonnonmarjojen poimijahintaa edellisestä vuodesta.

Luonnonsienisato jäi satoja tonneja edellisvuotta pienemmäksi. Luonnonmarjojen ja -sienten kokonaistulo laski 5 prosenttia, runsaaseen 22 miljoonaan euroon. Ruokavirasto kertoo asiasta tiedotteessaan.

Vuoden 2022 luonnonmarjasadot olivat hyviä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mustikkasato oli kokonaisuudessaan erinomainen, mutta kesän kuivuuden vuoksi alueiden välillä oli suurta vaihtelua. Mustikkaa tuli myyntiin 9,4 miljoonaa kiloa, mikä on yli 4 miljoonaa kiloa edellisvuoden myyntiä enemmän.

Myös hillamäärät olivat edellisvuoden satoa parempia.

Puolukkaa sen sijaan kerättiin myyntiin 2,4 miljoonaa kiloa edellisvuotta vähemmän. Kaikkien marjojen kilohinta laski edellisvuodesta.

Poimintatuloa kertyi luonnonmarjoista yhteensä runsaat 21,6 miljoonaa euroa. Tulot nousivat edellisvuodesta 0,66 miljoonaa euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luonnonmarjojen luomukeruualueiden määrä oli vuoden 2022 tiedon mukaan runsaat 6,9 miljoonaa hehtaaria. Luomumustikkaa oli koko mustikkamäärästä vajaat 46 %.

Kuumuus ja kuivuus kausi heikensi sienisatoa

Herkkutattien sato romahti, vain keltavahveroita kerättiin edellisvuotta enemmän

Luonnonsienikausi jäi kuuman ja kuivan kesäkuun sekä tavanomaista lämpimämmän elokuun vuoksi kehnoksi. Vientisienenä tärkeää herkkutattia tuli myyntiin vain vajaat 41 tonnia, kun edellisvuonna satoa oli kertynyt 672 tonnia. Suppilovahveroa kertyi myyntiin 24 tonnia ja keltavahveroa 36 tonnia.

Luonnonsienistä kertyikin tuloa yhteensä vain vajaat 0,5 miljoonaa euroa. Edellisenä vuotena poimintatuloa oli kertynyt runsaat 2,2 milj. euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ulkomaiset poimijat huolehtivat lähes koko marjasadon poiminnasta

Yli 4 000 ulkomaalaista poimijaa

Marjayritysten kutsumina Suomeen tuli runsaat 4 000 ulkomaalaista poimijaa. Osa Suomeen tulleista maatalouden kausityöntekijöistä jäi maahan myös poimimaan luonnonmarjoja.

Ulkomaalaiset poimijat keräsivät myyntiin tulleista luonnonmarjoista 92 prosenttia ja sienistä 16 prosenttia (v. 2021 vastaavat lukemat 85 % ja 13 %).

Tiedot perustuvat luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulomäärätutkimukseen 2022 (MARSI-tutkimus). Tutkimuksen tiedot kysytään marja- ja sienikauppaa harjoittavilta yrityksiltä.

Tulokset eivät sisällä suoramyyntiä kuluttajille ja suurkeittiöille sekä kotitalouspoimintaa. Tutkimuksen tilaaja on Ruokavirasto ja tutkimuksen tekijä Kantar TNS Agri Oy.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä