Ajankohtaista

Luontokuvaaja Hannu Hautala on kuollut ‒ Kuusamossa vaikuttanut pioneeri kuvasi pohjoista luontoa antaumuksella

Kuusamossa asunut Hannu Hautala oli Suomen tunnetuimpia luontokuvaajia kotimaassa ja maailmalla.

Valokuvaaja Juha Metso ja toimittaja Anna-Stina Nykänen tekivät kirjan ja dokumenttielokuvan Hannu Hautalasta. Kuva: Juha Metso / Docendo

Luontokuvaaja Hannu Hautala kuoli pitkäaikaiseen sairauteen Kuusamossa 20. heinäkuuta 2023. Asiasta kertoo Hannu Hautala -säätiö.

Etelä-Pohjanmaalla Töysässä 12.5.1941 syntynyt Hautala oli ammattimaisen luontovalokuvauksen uranuurtaja Suomessa ja monen kuvaajasukupolven merkittävä esikuva.

Hautala siirtyi autonasentajan ammatista päätoimiseksi valokuvaajaksi vuonna 1970 ja jatkoi luontovalokuvauksen parissa 2020-luvulle saakka. Hänet tunnettiin erityisesti lintukuvistaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hautala muutti vuonna 1979 Kuusamoon, missä hän taltioi ammatikseen pohjoisen taigametsän luontoa. Linnut elinympäristöissään olivat hänelle mieluisimpia kuvausaiheita, mutta hän kuvasi myös maisemia ja kasveja. Koillismaa oli keskeinen elementti Hautalan tuotannossa. Esimerkiksi Oulankajoki on läsnä hänen monissa kuvissaan ja teoksissaan. Hautalan arvioidaan kuvanneen jopa 1,5 miljoonaa luontokuvaa.

Perinteisen dokumentaarisen kuvaamisen ohessa koko uransa ajan filmille kuvannut Hautala oli innokas kokeilemaan uusia tekniikoita. Hän muun muassa kuvasi 1990-luvun alussa luontoa kalansilmäobjektiivilla tiedekeskus Heurekan Oodi Kuusamolle -multimediaesitykseen ja liike-epäteräviä kuvia kirjaansa varten.

Kokeilunhaluinen Hautala oli myös kiistelty valokuvaaja. Hautalan Luontohetkiä-teoksessa (1999) oli viisi käsiteltyä valokuvaa mainitsematta siitä kirjassa. Kuvista kuuluisin on telkänpoikien hyppääminen pesäkolosta. Hautala yhdisti siihen kaksi kuvaa, mistä seurasi alalla niin sanottu manipulaatiokohu. Digitaalisen kuvankäsittelyn yleistyttyä kuvien ”manipulointi” tai parantelu on tullut tavanomaisemmaksi osaksi valokuvausta.

Hautala seurasi aktiivisesti alansa tapahtumia ja kehitystä kuolemaansa saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuottelias kuvaaja

Hannu Hautala teki yli 60 kirjaa. Hänen valokuvateoksiaan on julkaistu useilla eri kielillä ja hänen valokuvanäyttelynsä ovat kiertäneet laajasti ulkomailla.

Suomessa hänet on palkittu muun muassa Oulun yliopiston kunniatohtorin arvolla ja Pro Finlandia -mitalilla. Kuusamossa on hänen nimeään kantava luontovalokuvakeskus, jota ylläpitää hänen elämäntyötään vaalimaan perustettu Hannu Hautala -säätiö yhdessä Kuusamon kaupungin kanssa.

Hautalan toivomuksesta hänet haudataan hiljaisuudessa vain läheisimpien ollessa läsnä, säätiö tiedottaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä