Paikallisuutiset

Luvassa epävarma poron teuras­kausi? – kysyntä voi kasvaa, mutta kustannukset nousevat

Kustannusten nousu ja tuonnin mahdollinen putoaminen vaikuttavat alkavaan porojen teuraskauteen.

Pian porotalouden harjoittajien sekä porotuotteiden jalostajien keskuudessa ajatukset kääntyvät toden teolla tulevan teurastuskauden mahdollisuuksiin. Ilmastonmuutoksen myötä myös poronhoidon kannattavuus mietityttää, kun ruokintakausi pidentyy ja laiduntilanne heikkenee.

Minkälainen tulevasta kaudesta tulee teuraiden määrän ja laadun suhteen?

Venäläisen poronlihan tuonnin tilanne on epävarma ja samaan aikaan kotimaisen poronlihan tuotantomäärät ovat epävakaat vuosittain vaihtelevien petovahinkojen ja luonnonolosuhteiden vaikutuksien myötä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vallitsevan tilanteen vuoksi kotimaisen poronlihan kysyntä todennäköisesti kasvaa, mutta on vielä aikaista sanoa, riittävätkö tuotantomäärät vastaamaan tätä nousua.

Poronlihan kysyntään saattaa vaikuttaa myös huomion kiinnittyminen huoltovarmuuteen ja lähiruoan tuotantoon, Lapin ammattikorkeakoulun tiedotteessa kerrotaan.

Kustannukset niin rehutuotannon, kuljetusten kuin muiden resurssien osalta ovat nousseet.

Tämän takia tuottajan on hinnoiteltava tuotteensa uudelle tasolle ja mietittävä erilaisia keinoja tuotannon kannattavuuden ylläpitämiseksi. Se, ostavatko kuluttajat lihaa entiseen tapaan, jää nähtäväksi, sillä kustannusten nousu näkyy myös kuluttajien arkipäivän valinnoissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokonaisvaltainen hyödyntäminen

Viime vuosina liiketoiminta on keskittynyt lähinnä lihanmyyntiin ja taljan markkina-arvo ja tuottajahinta ovat laskeneet merkittävästi.

Poro tulisi hyödynnettyä entistä kokonaisvaltaisemmin järjestelmällisemmällä sivutuotteiden talteenotolla, jota on pyritty kehittämään ympäri poronhoitoaluetta.

Tuottaja voisi jakaa lihatuotantoon kohdistuvaa hinnankorotuspainetta hyödyntämällä porosta saatavia sivutuotteita.

Koristetaljojen myynti on riippuvaista matkailusta, mutta suomalaisten kuluttajien keskuudessa olisi markkinarakoa ilmakuivatuille taljoille ja lemmikille suunnatuille tuotteille sekä yhä laajemmalle tuotekehitykselle. Sivutuotteille, kuten esimerkiksi taljoille, ei ehkä kohdistu samanlaista hinnannousua kuin lihalle, mutta menekin edistämiseksi poronhoitajien olisi tiedotteen mukaan tärkeää ylläpitää taljojen laatua ja kehittää niiden markkinointia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajankohtaisista teurastusasioista keskustellaan Inarissa järjestettävässä teurastusseminaarissa 31.8.2022. Tapahtuma on kaikille avoin ja siihen on myös etäosallistumismahdollisuus. Lisätietoja osoitteessa www.lapinamk.fi/porontaljat

Tilaisuuden järjestää Lapin ammattikorkeakoulun hallinnoimat porotaloushankkeet Taljat rahaksi, Poropeda, Vasama ja Posihiili.

Hankkeiden rahoituksesta vastaavat Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan ely-keskukset sekä Lapin liitto.

Poron ruhoja teurastamolla. Lähestyvä teuraskausi alkaa epävarmoissa tunnelmissa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä